Nuppete utslett

Spørsmål

Jeg har hatt en slags type eksem siden jeg var barn. Jeg husker mest at jeg hadde det i ansiktet (på kinnene), små, røde nupper. Da jeg var 14 gikk jeg til hudlege. Da hadde eksemet i ansiktet forsvunnet, og siden har jeg hatt det på overarmene, delvis på ryggen og på rumpen. Det ser ut som acnehud, det kan klø om natta, og er alltid der. Det kan variere i omfang, men er alltid der. Jeg gikk til hudlege for noen måneder siden, og han sa at det var et resultat av en type barneeksem, og at det var ingenting jeg kunne gjøre.
Min søster har samme problemet, men kun på armene. Hennes hudlege sa at det var opphovnede hårrøtter! Hva er korrekt?
Jeg prøvde lysbehandling da jeg var 15, men kan ikke huske at det hjalp noe særlig. Tenkte jeg skulle prøve solarium nå, og ser om det blir bedre.
Det som plager meg mest, er det estetiske. Eksemet synes veldig godt hvis jeg går i topper uten ermer, og særlig bikini!
Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt det, eller iallefall dempe det litt?

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er vanskelig, ja nesten umulig, å stille diagnoser på utslett uten å se det. Imidlertid; hvis du har hatt eksem som barn (atopisk eksem) har du antakelig tendens til tørr hud. Kanskje er ikke tørr hud årsaken til dine plager, men muligens en forverrende faktor? Hvis huden virker tørr, ville jeg gjort en innsats med fuktighetskrem. Bruk gjerne en fet type, for eksempel rød Apobase. Smør flere ganger om dagen og bruk mye. Masser kremen godt inn. En krem med karbamid i kan være et annet alternativ. Den kan svi litt, men virker godt på mange med tørr hud.

Lykke til!