Nikkel allergi

Spørsmål

Jeg hadde som barn atopisk eksem, og på grunnlag av dette rådet legen foreldrene mine til ikke å la meg ta hull i ørene da han mente jeg ville ha en forhøyet risiko for å utvikle nikkelallergi. Det er nå 20 år siden legen frarådet dette, og jeg vurderer igjen å få tatt hull i ørene. Det jeg lurer på er om man som lege fremdeles vil fraråde dette? Jeg tror ikke at jeg fremdeles har atopisk eksem. Jeg er imidlertid plaget av litt tørr hud over hele kroppen, og får noen ganger tørre flekker hovedsakelig på armene. Disse forsvinner i løpet av få dager hvis jeg smører med reseptfri kortisonkrem. Jeg får noen ganger små, røde prikker på underarmene som forsvinner i løpet av et par dager. Jeg har tidligere blitt testet for diverse kontaktallergier, uten at dette har gitt noe positiv utslag. Jeg var som barn også noe plaget av pollenallergi og allergi mot sitrusfrukter. Jeg har imidlertid ikke merket noe til dette de siste 15 årene.

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Nikkel er en av de vanligste årsakene til kontakt eksem. Det er et metallisk grunnstoff som fungerer som et allergen. Med dette mener vi at det utløser immunologiske reaksjoner (delayed type hypersensitivity) ved kontakt med huden som manifesterer seg som eksem. I motsetning til atopisk eksem forekommer nikkel allergi kun i området der nikkel har vært i kontakt med huden. Nikkel er et av de vanligste metallene vi omgir oss med. Det finnes i kjøkkenredskaper, håndtak, glidelåser, spenner, nåler, øredobber, billige smykker og noen klokker. Nikkel allergi er faktisk ikke arvelig. Det er en allergi man får etter å ha vært utsatt for grunnstoffet.

Befolkningsstudier har vist at nikkel allergi forekommer i 13% av de mellom 20-29. Det er høyere forekomst blant kvinner. I en studiet på et universitet i USA var 39% av kvinnene allergiske mot nikkel. Nikkel allergi var for 100 år siden hovedsakelig et problem for de som jobbet i metall industrien. Etter hvert ar nikkel vært brukt i diverse produkter, og blitt et større problem for den generelle befolkning. Høyest forekomst av nikkel allergi er blant kvinner mellom 21-30 år. Økningen i nikkel allergi skyldes nok økt bruk av øredobber og piercing (blant annet). Beste ”testen” å finne ut om man er allergisk mot nikkel er å se om man får kløe og utslett når man bruker smykker med nikkel. Vi kan også teste mot nikkel allergi ved å ta en lappetest som du har gjort tidligere.

Vi er ikke født allergiske mot nikkel. Det er noe man utvikler. Det vil si at huden er i kontakt med nikkel, en immun reaksjon dannes og hos noen utvikler man en allergi mot stoffet. De som først har blitt allergiske mot nikkel er det som regel hele livet. Det kan være et stort problem for de som er svært allergiske, da nikkel finnes i så mange produkter vi bruker daglig. Et klassisk tilfelle vil være en frisør som ikke kan fortsette i jobben sin da hun er allergisk mot nikkel (og ofte andre parfymerte stoffer).

Beste måten å unngå å bli allergisk mot nikkel er å ikke eksponerer seg for det over lang tid. Det er umulig å spå hvem som vil tåle dette godt, og hvem som vil utvikle allergi mot stoffet. De med atopisk eksem kan ha en noe økt risiko for å utvikle nikkel allergi. Det kan være flere årsaker til dette. ”Atopikere” har generelt tendens til å utvikle allergiske reaksjoner. De som har eksem har også en hud der allergenet letter stimulerer immun forsvaret.

Man bør ikke uten videre unngå nikkel fordi man har eksem. Vi anbefaler de med eksem å velge smykker av rent metall, f.eks rent gull eller titan. Da unngår man problemet. Man vil ikke automatisk frarådet deg til å bruke øredobber i dag, men be deg ta forhåndsregler. Du har nok en atopisk disposisjon fortsatt ved at du har tørr hud og kan få røde flekker i huden.

Håper svaret var til noe hjelp og ønsker deg en god sommer!

http://www.dermnetnz.org/dermatitis/nickel-allergy.html