Munnviksbetennelse og mørke flekker

Spørsmål

Jeg er 25 år gammel og har hele mitt liv siden jeg var 10 år, slitt med med mørke pigmentflekker på munnvikene.

Kan mistenke det har forekommet etter en periode med eksem rundt munnen i barndommen,og disse flekkene kom som resultat av såkalt "Angular Chelitis".Men trenger dine synspunkter på hva dette kan være.

Hele huden min er lys,- bortsett fra munnvikene som er sorte.Pigmentflekkene er nok ganske dype ettersom jeg har hatt dem siden jeg var 10 år. Flekkene gjør at man ser sur ut. Dette vil jeg få fjernet ettersom det påvirker meg daglig.
Dekkende kosmetikk oksiderer og har aldri dekket områdene godt nok. Innen hudpleie har jeg prøvd C vitamin,BHA+AHA toner og serum både pure og innblandet i MD Formulations produkter,fersk lakrisrotekstrakt, Wich Hazel og Niacinamide.Også mandel/kokos olje og gurkemeie men null resultat.
Jeg har aldri konsumert alkohol,røyket eller rus. Har aldri vært gravid ei smittet av kjønnssykdommer. Sliter ikke med acne og har ikke solskadet hud. Drikker ikke kaffe og reduserer melk. Har nok B-vit og Jern i kroppen. Er ikke allergisk mot noe. Har Nord-Afrikansk opprinnelse men er født og oppvokst i Norge. Tenker ikke dette skal ha noe å si da jeg slet med eksem som barn.

Hvilke behandlinger skal da hjelpe?

Kan antibakterielle/anti-inflamatoriske OG antiyeast produkter fjerne pigmentflekkene? I såfall hvilke merker (resept + reseptfrie?)

Jeg fikk Pigmanorm av lege,brukt hver dag men huden ble veldig rød og flasset. Hudklinikk sier laser kan gjøre flekkene mørkere.
Forhør deg gjerne rundt eventuelt. Du er mitt aller siste håp, Brynjulf:) Se bilder! Takker på forhånd for din hjelp.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Angulær cheilitt betyr betennelse i munnviken. Det kan ha flere årsaker. Perleche er en vanlig type, som skyldes fuktighet og en gjærsopp. Hvis man har hatt plagene siden barndommen er atopisk eksem vanlig.

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-perleche.html

Farge i munnviken kan vel mulig være sekundært til eksemet. Altså at fargen ikke er «problemet», men at huden der er betent. Det kalles postinflammatorisk hyperpigmentering. Ved gjærsopp behandles det med canesten, og ved eksem kan man vurdere elidel eller protopic som er kortisonfrie eksemkremer. Disse er på resept, så man må til lege.

Pigmanorm og finacea er to reseptbelagte kremer som kan ha en avblekende effekt. Generelt må man ha forsøkt behandlingen i 4-6 måneder før man kan vurdere effekt. Problemet med blekende kremer, er at de tørker ut huden og kan gi eksem. Ved mørkere hudtype, vil det avleire pigment og kan gi mørke flekker. Jeg tror det er bedre å begynne i andre enden, å få eksemet bort.

Håper svaret var til hjelp. Synes du skal oppsøke en lege der du bor, så man får sett på en behandlingsplan.

Håper svaret var til hjelp!