Langvarig svie på leppene

Spørsmål

Jeg har i et par år vært plaget med såre lepper, men uten sprekker eller andre synlige sår. Det føles som smerten er innenfra og det svir konstant. Samtidig som plagen med såre lepper kom, fikk jeg også atopisk eksem i ansiktet. Dette behandler jeg med Elidel og fet fuktighetskrem uten parfyme og parabener. Dette hjelper ikke på leppene. Daglig bruker jeg Decubal basic og La Roche-Posay Reparing Balm uten at det hjelper, kun lindrer litt med en gang. Jeg spiser sunt og trener regelmessig og røyker ikke. I perioder jeg er ekstra ille tar jeg Prednisolon (20mg - nedtrapping til 5 mg) i ca 6-10 dager. Da forsvinner det.
Hva kan dette være og hva kan jeg behandle det med?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. En bør forsøke å konkludere med årsaken, før man setter opp en behandlingsplan. Eksem slik du nevner kan gi symptomer på leppene. Dette vil typisk manifistere seg som rødt kløende utslett. Hvis man ikke har utslett, vil ikke eksem kunne forklare plagene. Tilsvarende vil herpes viruset kunne gi sterk svie, men det kommer også periodevis med utslett.

2. Utredningsmessig hadde jeg sett det naturlig at man tok en biopsi, og en virusprøve fra leppen. Prøvene bør tas når du har symptomer (ikke tar prednisolon). Hvis man mistenker en allergi tas en lappetest (dog ville man forvente at kontaktallergier gir synlig utslett).

3. Det finnes en tilstand som heter burning lip syndrome. Her finner man ingen klar forklaring eller årsak, men man har langvarige svie på leppene. Pass på at du ikke slikker på leppen, da det kan være en medvirkende faktor (lip lickers disease).

4. Fuktighetskremene du bruker er bra. Kortisonkremer vil i utgangspunktet være bedre enn tabletter hvis man trenger det over tid. Elidel kan prinsipielt også brukes på området rundt leppene (kortisonfri). Ved sterk svie kan xylocain gel ha en rask lindrende effekt.

Så hva bør du gjøre?
La en hudlege se deg, og helst når du har svie og symptomer. Håper svaret var noen tanker rundt problemet til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn