Kløende utslett

Spørsmål

heia eg er plaget med ekstrem kløe på bena de begynte for ca 2 måneder siden. de begynnte som "nupper" i huden som klødde helt ekstremt og så er de bare masse masse sår som klør helt ekstremt. men de klør ikke hele tiden bare av og til. de er bare på bena, og litt på delen av huden som møter rompen. de gjelper ikke med alergi piller eller klø dempende kremer. og de virker ikke som eksem heller for de er overalt og ikke på de 'typiske' eksem plassene.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. Er ikke mulig å gi sikre svar fra beskrivelsen, men deler noen tanker rundt mulige årsaker og hva du bør gjøre?

1. Listen av årsaker til kløende utslett er lang. Eksem kan manifestere seg på mange måter. Ringeksem (nummulat eksem) kan ses som betente ringer på ben. De kan også bli infisert hvor det danner seg skorper. Uten optimal behandling kan slike symptomer vedvare. Ved nyoppstått sterkt kløende utslett vil man også måtte utelukke en skabbinfeksjon eller stikk. Lichen planus er en siste vanlig hudtilstand som kan oppstå slik du beskriver.

2. Behandling avhenger av årsak. Ved eksem er kortisonkrem og fuktighetskrem viktigst. Allergitabletter tror jeg ikke vil hjelpe mye. Skulle årsaken være en underliggende infeksjon slik som skabb, må det behandles separate. Ved tegn til infeksjon (skorper, rødhet, veske) vil man vurdere å gi en antibiotika kur.

Så hva bør du gjøre?
Her bør du la en lege undersøke deg, og gjerne en hudlege. En vil først måtte ta stilling til årsaken. Det gjøres ved en undersøkelse av huden, gjennomgang av symptomene og noen ganger en liten hudprøve eller avskrap til mikroskopi. Følg rådene over, så er jeg sikker på du vil få god hjelp med dette. Håper svaret var til hjelp!