Kløende utslett på leggene

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 39 år, og er stort sett frisk. Imidlertid har det i løpet av de siste 2-3 månedene dukket opp et symmetrisk utslett med ekstrem kløe på baksiden av begge leggene mine. Kløen er lokalisert midt på bakre del av leggen, på begge bein. Kløen er såpass ekstrem at jeg har alvorlige problemer med ikke å klø på det, særlig om natten. Det virker som om kløen er det primære symptomet, og at utslettet dukker opp som et resultat av at jeg klør på det. Jeg har forsøkt å behandle det selv med Mildison-salve, som inneholder lav dose hydrocortison. Dette fungerer både mot utslettet og kløen, men det kommer stadig tilbake når jeg slutter å smøre. Jeg har vurdert å prøve å behandle det med Candida, i tilfelle det kan være noen form for sopp som forårsaker kløen. Jeg har ikke vært hos legen med dette og har aldri hatt dette tidligere. Hva kan det være?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Det er en lang rekke årsaker til kløe på leggene. Vanlige hudtilstander som klør er eksem, elveblest og lichen planus. Eksem ses som rødflekkete utslett, med sterk kløe. Elveblest som røde vabler i huden. Lichen planus som rød-lilla prikker i huden. Hvis man får sterkt kløende utslett, og er hudfrisk fra før, vil man også vurdere skabb som klør mest om kvelden.

2. Kortisonkremer har en generell kløestillende og lindrende effekt på en lang rekke tilstander, også de som er nevnt over. Disse kremene virker når de brukes, men har ingen langtidseffekt. Så man må først være klar over diagnosen / årsaken man behandler.

3. Candida gir ikke så sterk kløe som du beskriver, og jeg vil anse mindre sannsynlig.

Så hva bør du gjøre?
Når du har hatt plagene i 2-3 måneder bør du oppsøke en lege igjen, og kanskje helst en hudlege. Hvis man får avklart årsaken, er det enklere å gi konkrete råd hvordan dette skal behandles.

Håper svaret over var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-