Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe under haken

Spørsmål

Hei. Jeg har en ganske heftig kløe under haken som jeg ikke vet hvorfor jeg har. Jeg har ikke brukt parfyme eller sminke de siste dagene. Jeg har ikke byttet vaskemiddel, brukt nye klær eller spist noe jeg vanligvis ikke spiser.
Det klør masse og jeg blir rød og hiver når jeg klør. Jeg har litt nupper, men vet ikke helt om det er kviser, om det kommer av kløingen eller om det er årsaken til kløingen.
Hva kan dette være?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Klarer ikke gi deg noe sikkert svar på dette, men deler noen tanker under.

Ved et nuppete rødt utslett der huden vil en eksem reaksjon være den vanligste årsaken. Vanligst er en ytre irritasjon eller allergi. Det er mulig å utvikle allergier mot sminke og kremer man har tålt tidligere. En slik reaksjon vil være noen dager, og en bør tenke igjennom om det er noe som kan ha vært i kontakt med huden. Vi tenker da på noe som er i kontakt med huden. Dette kan være stoffer fra en høyhalsetgenser slik som parfyme, kremer, sminke etc. Mat vil ikke være en årsak. Et annet vanlig utslett under haken er hårrotsbetennelse. Det utarter seg litt annerledes med røde prikker eller kviser rundt hårene, og pleier ikke gi sterk kløe.

Så hva bør du gjøre?
Kløe gir mer kløe på de fleste type utslett. I den grad du klarer la huden være helt i ro og fred. Du kan gjerne prøve reseptfri hydrokortison fra apoteket noen dager. Hva gjelder kremen og sminken du har test disse på armen. Du kan gjøre en egentest ved å smøre hver enkelt produkt på forskjellige områder i 3-4 dager. Hvis du får en reaksjon her tåler du ikke produktet. Hvis dette vedvarer over tid vil en lege vurdere allergitesting.

Håper svaret var til hjelp

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-