Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe som startet på ryggen: Er det skabb eller annen hudtilstand?

Spørsmål

Hei

Er ei jente som som de siste ukene har begynt å klø mye. Startet på ryggen med noen knopper, så spredte det seg på magen (spesielt hissig under trening). Fikk så vite at eg nær kompis av meg hadde fått skabb, så regnte med det var det samme og kjørte på med en Nix-kur. Etter et par dager ble det mye verre, så jeg gikk på enda en Nix-kur. Nå har det gått en uke etter siste kur, og iløpet av denne tiden har jeg fått enda flere prikker. De super-klør og ligner små nupper, mange på samme plass overalt på kroppen; underarmer, legger, lår, rygg og mage + skuldre. Var hos hudlege som ikke så så mye på utslettet, men mente det var allergi og tok en lever-test. Har spredd seg litt siden timen, og jeg tørr ikke vente så mye lenger. Kan det være en reaksjon når skabben dør, eller et eksem etter Nix. Bør jeg ta enda en kur? Ligner litt på dette eksemet utenom de store sårene :http://www.dermnetnz.org/common/image.php?path=/dermatitis/img/nummular5.jpg .

Har fått en del blåmerker også, men vet ikke om det er relatert til eksemet. Har også astma, men det er ikke atopisk eksem... Bruker hydrokortison nå. Har litt problemer å finne lege her i oslo i og med at fastlegen min er i en annen by hvor jeg snart skal flytte. Hva skal jeg gjøre? Er det skabb?

MVH en som er lei av å kløende eksemRelevante sykdommer/medisiner: Astma, Nix, støvallergi

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner du er plaget av dette. Jeg begynner med det første spørsmålet ditt først. Er det skabb? Skabb er en diagnose man bare setter hvis man undersøker deg og finner skabb (ses under et mikroskop). Utslett ved skabb kan utarte seg på mange måter, og kan likne på eksem. De fleste vil ha kløende prikkete utslett mellom fingre, håndledd, armhuler og tær. Det kan også gi utslett ellers på kroppen. Om dette har vært en skabb infeksjon eller ikke blir dermed vanskelig å si. Har du brukt Nix i 2 runder skulle dette være behandlet. Det er noe uvanlig at det starter på ryggen. Skabb vil ofte gi en eksem reaksjon i hud. Vi behandler så å si aldri skabb uten at vi først har verifisert diagnosen ved å finne skabben. De fleste som får behandling mot skabb vil ha kløe flere uker etter behandlingen (selv om den var vellykket).

Bildet du sendte meg er en variant av eksem vi kaller nummulat eksem. Det utarter seg som kløende små til store runde eksem flekker i huden. Det kan komme plutselig, og vil ikke bli bedre av en nix kur.

Vi ville trolig ikke behandlet deg første gang vi så deg med nix hvis vi ikke fant skabb med sikkerhet. Nix kan faktisk gi eksem i seg selv (noe som kan være tilfelle hos deg). Jeg vil anbefale deg å bruke en sterkere kortison krem. Dette vil ta ”knekken” på eksemet. Det er faktisk samme behandlingen vi gir mot kløe og utslett etter en skabb kur. Du kan forsøke Betnovat krem morgen og kveld på alt utslett i 10 dager, så hver kveld i 10 dager til og så videre nedtrapping. Har du utslett i hudfolder/ansikt kan du her bruke Locoid krem på samme måte (litt mildere). Denne behandlingen vil hjelpe mot eksemet ditt. Hvis det er noe utslett igjen etter en slik ”kur” er det lettere å vurdere om det er noe utslett igjen som gir mistanke om skabb.

Betnovat og evt. Locoid får man kun på resept, så du må innom en lege der du bor. Du må nesten forhøre deg i nærområdet ditt om det er noen som kan se deg, evt. ringe til hudlegen du var hos tidligere. Hvis utslettet varer etter bruk av Betnovat (eller blir verre) synes jeg en hudlege bør se deg.

Håper svaret var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-