Kløe og tørr hud

Spørsmål

Hei!
Har i løpet av den siste uken fått soleksem på overarmene som nå har blitt helt bra igjen. Har astma og allergi som er bra. Og psoriasis. Har hatt flekkepsoriasis på kropp, rygg, armer og ben, ikke så hardt angrepet. Brukt Locoid mot dette før og UVB-behandling.
Har alltid hatt litt i ansiktet og ganske kraftig i hodebunn som er behandlet med tjære. Dette har vært en vidunderkur for meg!
Men har som regel hatt litt allikevel, i hodebunn og ansikt/hals.
Men så forsvant det plutselig, aldri vært så fin i huden i ansiktet som nå. Men etter et par dager begynte jeg å få masse tørr hud på armene, kropp og beina, også inne i håndflatene.
Får plutselige kløanfall, smører da på litt Dermovat og tar Atarax hvis jeg ikke skal jobbe tidlig dagen etter. Det hjelper der og da. Huden min har også blitt veldig tørr. Dusjer meg med dusjolje og smører inn med fuktighetskrem hver dag, men ser ikke ut til at det hjelper. Jeg tror ikke dette er psoriasis eller eksem. Det ligner ikke på dette da jeg har lært meg en del om hudsykdommer på egenhånd. Har bestilt time hos hudlegen min, men fikk ikke time før 20. juli. Det er ikke noen akutt fare med meg, men det sliter en del på selvtillitten min. Nå begynner jeg straks ferie og jeg har ikke så lyst til å bare sitte hjemme i år også. Jeg liker og ta en fest og bytur uten å måtte pakke inn hele meg. Syns dette er veldig frustrerende, er tross alt bare 20, og har lyst til å nyte ferien min maks.
Vet dette var mye, men håper det går greit allikevel.

Relevante sykdommer/medisiner: Astma, Ventoline, Atrovent, Seretide, Singulair.
Allergi, Aerius.
Psoriasis, Dermovat, Atarax.

Mann, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er svært vanskelig å bedømme hudlidelser uten å kunne inspisere huden til den det gjelder. Jeg kan imidlertid trekke noen generelle linjer ut ifra de symptomene du beskriver.

Det høres ut som om du har en tilstand som kalles atopi. Dette er en slags samlebetegnelse på forhold i hud og slimhinner, og personer med atopi har en hud som er tørr og som har lett for å klø. Når det gjelder slimhinnene så har disse lett for å reagere på forskjellige stoffer slik som røyk og støv. Atopikere har gjerne flere at det som kalles atopiske sykdommer, dette innbefatter astma, høysnue, øyebetennelser (øyekatarr) og atopisk eksem.
Man ser også at huden er mer følsom en hos andre på allergiske reaksjoner mot forskjellige stoffer (f.eks. nikkel).

Dine hudplager nå høres ut til å kunne passe med atopisk eksem. Denne eksem typen kalles ofte for barneeksem på grunn av at den oftest debuterer i tidlige barneår. Jeg vet ikke om du hadde slike problemer når du var barn, men selv om du ikke hadde dette så kan atopisk eksem debutere i voksen alder også.
Årsaken(e) bak atopisk eksem er ikke helt klarlagt men mye ligger i at immunforsvaret er noe annerledes bygget opp hos atopikere og kroppen kan derfor reagere på feil måte mot forskjellige stimuli.

Det finnes dessverre ingen kur mot atopisk eksem men der er en god del råd man kan følge for å minske sjansene for utbrudd eller å forkorte og mildne angrepene. Det finnes også en del kremmer som kan brukes for å behandle dette. Dette kan du lese mer om ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Som jeg nevnte i begynnelsen så er det ikke mulig å stille en sikker diagnose for en hudsykdom over nettet, det er viktig at dette blir vurdert av en hudlege. Du kan også diskutere med din fastlege om han eller hun kan skrive ut noen aktuelle kremmer mens du venter på timen hos hudlegen.

Håper at dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-