Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og kloring. Atopisk eksem.

Spørsmål

Hei, Vi har et barn på snart 6 år som har hatt atopisk eksem siden hun var baby. Eksemet/utslettet har forbedret seg mye siden da og hun plages nå kun med utslett rundt håndleddene på vinteren i kuldeperioder. Dette holdes enkelt i sjakk ved å smøre med kortison en periode. Hun har ingen tegn til eksem/utslett pt. Årsaken til at jeg tar kontakt er at hun de siste tre månedene har vært plaget med daglig kløe på legger og lår. Dette til tross for at vi smører henne daglig med Canoderm og tar oljebad istedet for dusjing gjennom hele året. Når denne kløperioden startet i sommer begynte vi å smøre henne både morgen og kveld, men dette har altså ikke hatt effekt på symtomene. Observerer at hun til stadighet må bøye seg for å klø seg på leggene. Benytter bukser i bomull med vid passform for å unngå at klærne skal stramme. Barnet er nå lei av å klø og synes det er plagsomt at hun må stoppe å klø seg hele tiden i friminuttene. Siden denne kløen nå begynner å påvirke hennes daglige trivsel og smøreregimet vi gjennomfører ikke har effekt lurer jeg på om du har noen tips til hva vi kan gjøre for at barnet vårt skal få det bedre? Antar at kløen skyldes tørr hud selv om jeg ikke synes huden hennes oppleves som påfallende tørr. Kan for ordens skyld nevne at hun hadde en tilsvarende kløperiode vinteren for to år siden og at kløen gikk over når våren kom. Kløen var også den gangen primært lokalisert til legger og lår. Lurer også på om slike plager er noe barn vokser av seg eller om man må forvente at det blir et kronisk problem? Håper på råd og tips - på forhånd takk.

Kvinne 6
Svar

Hei,


Kløe og kloring er veldig plagsomt, forstår at det er utfordrende når dere har gjort så mange riktige tiltak uten at det har effekt på kløen. Det er mange forskjellige årsaker til kløe og kloring. Siden barnet har atopisk eksem er det mest nærliggende å tenke at kløen og kloringen skyldes dette. 

Atopisk eksem  er en kronisk, kløende hudsykdom. Pasienter med atopisk eksem har tørr hud og eksemflekker (som oppstår på grunn av inflammasjon). Årsaken til kløen kan være tørr hud eller eksem, også begynnende eksem kan gi kløe. 

Atopisk eksem kan trigges av forskjellige faktorer. En viktig faktor er endringer i klima som endring i temperatur og luftfuktighet. Du nevner at barnets plager ligner plagene hun hadde vinteren for to år siden. Det kan derfor passe med at værskiftet kan ha påvirket huden hennes. 

Du forteller at huden til barnet ditt ser ikke tørr ut og du ser ikke utslett.   Du beskriver kløen til dagtid, har det vært kløe og kloring til kvelden? Mønsteret til kløen er viktig for å finne en forklaring på kløen. Som nevnt over kan kløe komme  fra andre sykdommer.

Hos ditt barn er det sannsynlig at tørr hud og kanskje et begynnende eksem gir henne plagene. Kloringen trigger kløe så det er viktig å få til en riktig behandling.

Noen tips som kanskje kan bedre tilstanden:

Utfra det du nevner er det en trigger som vil kunne forebygges:

Temperatur

Det er viktig å passe på at huden har en jevn temperatur at hun opplever minst mulig til temperatursvingningene mellom inne og ute temperaturen. Pass derfor på at hun har nok klær på seg. Du nevner at hun bruker vide bomullsbukser. Bomull er bra å ha innerst mot huden ved atopisk eksem, men det er viktig at temperatursvingningene ikke er for høye.  Temperaturendringer kan føre til uttørring og irritasjon og kan medføre økt kløe. 

Tørr hud

Tørr hud behandles med bad og fuktighetskremer og oljer. Dere har sannsynligvis brukt oljebad og karbamid-holdig fuktighetskrem lenge. Det kan være en ide å forsøke en litt annerledes prosedyre for å se om det kan være nyttig. Bruk god tid på hudpleie til kvelden. Hun kan ta et karbad uten tilsetninger, vannet må være lunkent. Ikke for varmt. Hun kan ligge i karbadet i 5-10 minutter. Nå hun er ferdig klapptørkes huden forsiktig med et håndkle. Når huden fortsatt er litt fuktig kan hun smøres godt inn med fuktighetskrem (som dere kjøper på apoteket). La det trekke godt inn.  Prøv dette i noen dager. Er det bedring, kan dere fortsette med dette. Hvis det er forverring må dere avbryte dette. 

Kloring

Kloring fører til økt kløe. Våtbandasjer kan øke virkningen av fuktighetskremene og kan ha en god effekt på kløe og kloring. Våtbandasjer kan brukes på natten eller på dagen. Se siden 10 i eksemheftet  for instruksjoner.  

Du spør om du må forvente at det skal bli et kronisk problem. Du må ikke forvente at dette skal bli et kronisk problem. Det skal være mulig å komme frem til en bra behandlingsplan for barnet ditt slik at kløen og kloringen ikke påvirker hverdagen hennes. Hvis tiltakene jeg foreslår ikke har effekt i løpet av to ukers tid, elelr tilstanden forverres, bør dere kontakte legen evt hudlegen for vurdering og utredning og oppstart med riktig behandling. 


Håper dette var til noe hjelp for deg og dere. Ønsker god bedring!