Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og irritasjon på pungen

Spørsmål

Hei
Jeg har i den senere tid, noen måneder hatt plager med tørr hud og kløe på pungen. Merker ofte at jeg er rød, klam og irritert etter en dag på jobb i vanlige olabukser. Jeg bruker boxershortser av silkenylon (polyamid) grunnet komfort. Lar jeg huden tørke blir det ofte tørt og flasser. Jeg benytter ikke sterk såpe nedentil. Hels bare vann. Noen ganger intimsåpe.

Jeg lurer på om dette kan være eksem eller en form for psoriasis? Jeg er også plaget med litt tørr hud og kløe på kroppen i vinterhalvåret. Har byttet til milde vaskemiddel for å se om det hjelper. Har ikke hatt sex siden bruddet med exen rundt juletider. Plagene startet også før bruddet.

Jeg har hørt at ulike kortisonsalver kan hjelpe. De mildeste er vel også reseptfrie. Men er det bivirkninger ved bruk av slik krem på pungen. Vil jo ikke sette fremtiden i fare :-)Relevante sykdommer/medisiner: Hadde eksemplager som barn. Da i ansiktet, rundt håndledd og på innsiden av lårene. Typiske steder som ofte ble fuktige under ivrig lek i snøen.

Mann, 29 år

Svar

Hei!

Plagene dine på pungen er trolig eksem. Det at du har hatt eksem som liten, og er plaget med kløe og tørr hud på kroppen om vinteren passer med at du er disponert for eksem symptomer. Det er ikke uvanlig å få eksem plager også i underlivet. Psoriasis kan også føre til utslett i underlivet, men da som regel på selve penishodet og lysker. De fleste med psoriasis har også tegn på sykdommen andre steder på kroppen.

Hvis man har eksem plager er det lurt å ta en lappetest for å undersøke om noe er i kontakt med huden den ikke tåler. Slik testing utføres hos en hudlege. Det vil da bli utført en standard test, og man kan også teste for egne produkter man mistenker er medvirkende. Dette er for å utelukke at ”utvendige” årsaker medvirker til symptomene. De fleste med eksem plager slik du beskriver har eksem som kommer innenifra (atopisk eksem). Symptomene er generelt verst om vinteren, og det er en overhyppighet av astma og allergi plager.

Behandling:

1.Først unngå å kløe på pungen. Man kan komme inn i en vond syklus der man klør, og det fører til mer utslett. Dette kalles lichen simplex chronicus.

2.Det er trygt å bruke kortison kremer i underlivet. Du kan forsøke med et reseptfritt alternativ først. Kjøp hydrokortison salve og bruk dette morgen og kveld en 10 dagers tid. Vi bruker også sterker kortison kremer, men disse er reseptbelagt. Du bør også bruke en god fuktighetskrem fast videre etter dette (F.eks Rød apobase). Fuktighetskrem bør du også bruke fast på kroppen din om vinteren.

Hvis dine plager blir vedvarende er det lurt å få en undersøkelse og vurdering av hudlege senere. Håper svaret var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-