Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudproblemer

Spørsmål

Jeg plages med kløe mest under armene, under brystene, og rundt sjeden. Jeg kan ha kløe andre steder og, men ikke så intens. det hender jeg våkner om natta og må klø. Dusjer ofte md lite såpe,jeg tror dert hjelper. Plages og med ekstrem tørre lepper og tunge, og tørr på innsiden av håndflata. Har og veldig mye slim, hoster og nyser mye, tunga har et hvitt belegg.Øynene er tørre. Je drikker mye og tror det hjelper. plages og med søvn, bruker litt imovane. Jeg er ekstrem kald på en fot. Lurer på om det kan være årsak til mye slim og hoste. Legen har ved vanlig sjekk ikke funnet noe på prøver, Ved en henvisning til spesialist i revmatologi fant han ingen grunn til vurdering, dette var noe som hørte alderen til. Jeg tror ikke det. Jeg er enke , 81 år, er i god form ellers, får alltid høre at jeg holder med godt. I 2014 ble je påført en muskelskade av helsevesenet etter hofteoperasjon, muskelus gluteus medium ble slitt av, men jeg har gått og går på trening hos fysioterapeut og har kommet meg utrolig. Går uten krykke, og takler dette fint. Vanlige kliniske prøver som blodtrykk, jern, kolestro, blodsukkerl er fint. Legen min sier han tror dette er Sjøgren symptomer, men jeg får ingen diagnose. Så spørs det om det er en helhet i dette. Køen og tørrheten i lepper, munn, hender er det verste.

Kvinne 81
Svar

  

Hei, 

Takk for spørsmålet ditt. Du beskriver flere problemer, hvorav de fleste nok har en årsak og behandling (uavhengig av alder). Det er lurt å finne ut av. Du nevner flere forskjellige ting, så svarer på spørsmålene under fra et hudperspektiv punktvis under. 


1. Hvis man klør under armene, brystene og i underliv vil man i første omgang vurdere en betennelse i hudfoldene. Her er vanligste årsak fuktighet, som evt. gir eksem eller en infeksjon med sopp. Du kan godt forsøke en reseptfri krem som daktacort først et par ukers tid, som ofte hjelper. Hvis det er noe synlig utslett, eller problemene vedvarer, bør en hudlege se deg. 


2. Kan ikke se noen relasjon med kløen og plager med hoste og slim. Her vil man som regel anbefale en bakterieprøve fra halsen og et røntgen av lunger i første omgang som sjekk for å utelukke infeksjon eller andre årsaker. 


3. Hvitt belegg på tunga kan skyldes en soppinfeksjon (trøske). Ta en sopprøve herfra, så finnes det behandling for det hvis det er et problem. 


4. Sjøgren syndrom er en sykdom som gir kronisk tørre slimhinner. Diagnosen stilles først hvis man har tatt prøver på det. Hvis plagene er milde kan du kun prøve å behandle dette med fuktighetskremer og pastiller for slimhinnene. En fin krem for tørre lepper er purelan. Videre utredning vil avhenge av hvor mye plaget man er. 


5. Kan ikke se noen relasjon mellom en kald fot og plagene over. Vanligste årsak til dette vil være noe redusert blodsirkulasjon i foten. Canoderm er en fin fuktighetskrem for hender, føtter og kroppen ellers. 


Svarene over blir noe generelle, men håper det er gode råd. Oppsøk legen din senere for kontroller, så kan man gå igjennom disse separat. Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-