Hud plager og svimmelhet

Spørsmål

Detter gjelder min samboer. Han er 30 år og aldri syk og trener karate 3-4 dager i uka. I Mai ble han bitt av en flått, vi tok den bare ut og kontaktet ikke lege. I Juli ble han plaget av svimmelhet, kvalme og nystagmus og fikk diagnosen Benign svimmelhet m løse fragment i buegangene i øret. Dette har blitt bedre etter øvelser men ikke helt borte, Er fortsatt svimmel på morgenen. For ca 3 dager siden oppsto eksem på høyre hofta. Dette har bare blitt verre og verre, det er rødt og klør veldig. Det er litt hovent og "grynete" men ikke blemmer. Han har opplevd domninger og stikkninger i området. Det har nå spredt seg opp mot ribbena og ned på rumpa men bare på høyre side. Vi har smurt 3x daglig med Elocon 0.1% (mot min håndeksem) men det har bare blitt verre. Eksemen er litt som tjukke striper med noen myntformede innslag her og der. Idag har han også kjent ømhet i lysken og oppdaget en kul på høyre side ved lysken/nedre del av magen ved lig. Inguinale. Kan alt dette ha noen sammenheng? Svimmelheten og eksemen og hovne lymfekjertler? Jeg jobber innen helsevesenet og er bekymret for han pleier aldri være syk. Ingen redusert allmenntilstand i øvrigt. Vi bor ikke i Norge, derfor takknemlig for svar. Beklager at dette ble litt langt. Blink!

Mann, 30 år

Svar

Hei!

Jeg synes det er vanskelig å se svimmelheten og eksemet i sammenheng, trolig har de ikke noe med hverandre å gjøre.

Et flåttbitt kan gi et spesielt utslett som kommer etter lengre tid (men vanligvis ikke mer enn 3-4 uker etter bittet), da gjerne i form av et ringformet utslett som vokser i diameter. Ut fra beskrivelsen din likner dette ikke helt på flåttbittutslett, men det er vanskelig å si uten å ha sett det selv.

En kan tenke seg et allergisk utslett av en eller annen årsak, og elveblest er en aktuell diagnose. Imidlertid skriver du at det ble verre ved bruk av kortisonsalve og at han har fått en hoven lymfeknute i lysken, og da er en infeksjon mer sannsynlig, selv om man da gjerne har feber. Siden dette utslettet er så stort i utbredelse som du beskriver synes jeg det er riktig at dere får det vurdert av en lege snarest mulig. Dreier det seg om en infeksjon i huden kan det være nødvendig med antibiotika i en periode. Legen kan også ta prøver på Borrelia-antistoff (fra flåtten) i blodet for å vurdere om det kan ha sammenheng med flåttbittet.

Lykke til!