Håndvask og frykt for bakterier

Spørsmål

Hei!
Jeg har følgende bekymring: På grunn av to svangerskap de siste 3,5 årene så har jeg utviklet frykt for bakterier, noe som har medført at jeg periodevis har vasket hendene ekstremt mye med såpe og vann. Dette har jeg gjort i ca 3,5 år i varierende grad, periodevis har det vært så ille at jeg nesten ikke kunne ta på noen ting uten å vaske hendene. Jeg er fullstendig klar over at dette er irrasjonelt, men det er psykisk, og jeg har ikke klart å la være. Jeg ba legen om hjelp for ca 2 år siden, men da fikk jeg beskjed om å vente å se om det gikk over. Etter dette synes jeg terskelen for å be om hjelp var høy, og har derfor latt være. Nå tror jeg endelig at jeg har dette under kontroll, men er redd det er "for sent". Jeg er veldig bekymret for hva all denne vaskingen og såpebruken har gjort med huden min. Huden på hendene er ikke sår, men tørr og litt ru. Har av og til vært litt sår, og tre-fire ganger fått utslett på håndleddene. Jeg blir også veldig fort kald på hendene. Av og til føler jeg at hendene er litt numne, men dette kan også være psykisk, da jeg tenker mye på dette. Hvilke permanente skader kan huden min ha fått? Kan huden leges igjen? Og ikke minst, som jeg er veldig bekymret for, hvor mye kjemikalier fra såpen tas opp i kroppen gjennom huden og befinner seg i blodet? Kan dette være skadelig, og kan andre organer ha tatt skade, f.eks.lymfesystem eller lever? Er selvfølgelig bekymret for om jeg har fått økt risiko for kreft i hud eller andre organer..?

I det siste har jeg lagt merke til at jeg får noen røde prikker i huden på armene når jeg er fysisk aktiv. Dette kan ha vedvart, men jeg har sett det først nå. Disse forsvinner etter den fysiske aktiviteten. Er dette normalt, eller kan det være på grunn av såpe/kjemikalier i blodet?

Jeg vet ikke om du kan svare på dette, men i forlengelsen av dette er jeg selvfølgelig også bekymret for om dette kan ha påvirket mine to barn, som jeg har gått gravid med og ammet oppi all vaskingen.

Takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Vi ser ofte mange som vasker hendene for mye med såpe og vann. En annen vanlig ”feil” er å bruke antibac som tørker ut huden. Resultatet blir tørr hud og håndeksem som kan sprekke opp. Våtarbeid på kjøkken og bruk av hansker gjør tilsvarende.

2. Tørr hud og eksem har mye høyere risiko for hudinfeksjoner. En vil altså med overdreven håndvask og bruk av såper utsette seg selv for en økt risiko for infeksjon. Huden har en normal hudbarriere som forhindrer infeksjon. Viktig for denne er fettstoffer og fuktigheten i huden. Normal håndvask er selvfølgelig bra.

3. Problemet du beskriver er ganske vanlig og som du skriver ”irrasjonell” for å beskytte huden. Du bør oppsøke en hudlege som kan gå igjennom hudens funksjon, mestringsteknikker, hva huden bør utsetes for normalt av håndvask og forebyggende tiltak. Hvis den psykiske biten tar ”overhånd” er det ingen dum ide å oppsøke en psykolog for å snakke igjennom årsaken til adferden, og teknikker for å motvirke den.

4. Huden din har ikke vært utsatt for noen skade. Hvis du endrer adferden og behandlingen av huden vil den bli helt ”frisk” uten noen skade. Huden din vil leges helt. Bekymringen for skade fra såper, lever, kreft og lymfesystem er også helt feil. Det har ikke skjedd. For å si i klartekst kan du glemme dette.

5. Rød prikker i huden etter trening er normalt. Det kan skyldes økt blodsirkulasjon (som man ønsker ved trening). Enkelte utvikler også svetteutslett (cholinerg urtikari) som er en type ufarlig elveblest utløst av svette og varme.

6. Normal håndvask er bra. Overdreven ikke. Etter håndvask ta på fuktighetskrem. En krem med karbamid er et godt valg. Ta også på fuktighetskrem hver kveld. Før gjerne en dagbok hvor ofte du vasker hendene, så får du en oversikt du kan gå igjennom og vurdere objektivt.

Du har ikke utsatt dine barn for noen risiko! Håper svaret var til hjelp.

Legger ved en link under om håndeksem. Er noen gode råd der. Det står også om ulike årsaker til håndeksem som trolig ikke gjelder deg:

https://www.oslohudlegesenter.no/h-ndeksem-hid-85.html

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-