Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fuktighetskrem for tørr hud

Spørsmål

Hei!

Jeg er en gutt på 25. Tidligere slet jeg med kviser og har vært gjennom flere Isotretinoin behanldinger. De første to behandlingen var da jeg var 16 - 18 år, senere har jeg gått på lav dose for å akkurat holde kvisene i sjakk, noe som har fungert mye bedre.
Det har nå gått 3 år siden jeg sluttet behanligen men sliter med veldig tørr hud fremdeles særlig i hodebunnen, hvor det fort kan bli rødt og irritert. Jeg må ofte bruke fuktighetskrem for å forhindre denne rød/tørrheten.
Jeg merker også at om jeg spiser mye fisk/tran over en lengre periode så blir jeg enda mer tørr i huden. vet ikke om behandlingen har gjort meg mer følsom for A-vitamin eller noe slikt?

Jeg lurer på om denne tørrheten vil være permanent? eller om det etterhvert vil bli bedre?
Før jeg begynte på siste Isotretinoin behandling slet jeg ikke med noe tørrhet/rødhet.

Så lurer jeg også på om du kan anbefale noen gode fuktighetskremer på apoteket? Jeg må gjærne smøre på lag etter lag av Apobase/Bodylotion for at huden skal bli bedre noen som er tidkrevende. Dessuten virker det ikke som om Apobase er den beste kremen for huden min.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Jeg ser du har vært gjennom flere isotretinoin kurer. Virkemåten til isotretinoin er å redusere talgproduksjonen. Det er hva man ønsker ved akne plager. De fleste vil ikke være plaget med tørrhet i etterkant, men det kan skje.

2. Du skriver hovedplagen er tørrhet og rødhet i hodebunn. Vanligste årsak til det er seboreisk eksem / flasseksem. Her får man irritert rød hodebunn og tendens til flass. Det er til nytte å få avklart om det er årsaken da det påvirker behandlingen. En vil da kunne brukes spesialsjampoer slik som fungoral, kerium, sebclair og selukos med god effekt. En lege vil også vurdere om man skal ha en svak kortisonveske man kortvarig kan bruke I perioder med forverring. Nevner også psoriasis som er vanlig I hodebunn, men symptomene du beskriver er ikke typiske. Du kan lese mer om årsak og behandling av tørr hud på linken under.

https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-%C3%98%E2%80%A6-t%C3%B8rr-hud.html

3. Isotretinoin vil ikke gjøre deg mer følsom for A-vitamin. Om tran har noen innvirkning på huden er ikke godt dokumentert.

4. Du bør la en lege, og gjerne hudlege, undersøke huden din. Da for å konstatere om det er seboreisk eksem, og legge en behandlingsplan for det.

5. Det finnes en lang rekke fuktighetskremer på apotek. Alle har sine preferanser, og det er ikke noen fasit hvem som ville vært best for deg. Merker som ACO, La-Roche Posay, Vichy, Apobase og Locobase er ofte brukt. En karbamidholdig krem er til nytte da den binder fuktigheten i huden. Fuktighetskremer med glycyrrhetinic acid og proplenglykol er også gode med eksemaktig og tørr hud. Hvis Apobase virker som den beste for deg fortsett med den. Mange synes den blir litt fet, og går for en mindre fet krem eller lotion.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-