Flekker i ansiktet

Spørsmål

Min sønn på tre og et halvt år har siden i vår hatt betydelige utslett i begge kinn. Det begynte på hans venstre kinn med et rundt, "skjellete" utslett som har variert mellom å være rødt og hissig, og en hvit, tørr flekk. Han fikk fort det samme i sitt høyre kinn. Det er nå det høyre kinnet som er absolutt mest fremtredende med "skjellete",rød hud. Ser tydelig pigmenttap når det røde roer seg. Han har på begge kinn tydelige, spredte hvite, små flekker. Var hos en turnuslege tidlig i sommer,som mente at dette bare var vanlig barneeksem. Jeg stilte spørsmål om det kunne være sopp, men fikk beskjed om det kunne det ikke. Anbefalte å smøre noen uker med mildison, og Aderma i tillegg. Dette har vi gjort, og kan ikke se at det har noen effekt. Det blir heller verre. Har smurt med høy solfaktor for å unngå at han ser ute om et fargekart av brun hud, og røde og hvite flekker. Hadde litt spredt, atopisk eksem som baby som hadde god effekt av aderma, og steroidekrem ved behov.. Dette forsvant når han rundet året. Dette blir heller verre, og jeg ønsker veldig en uttalelse om hva dette kan være.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Beskrivelsen din av tørr hud og hvite flekker passer best med noe som kalles pityriasis alba. Tar forbehold om at jeg ikke får sett dere. Det skyldes et lavgradig / lett eksem over tid som gjør at områdene ikke tar brunfarge like godt. Det blir mer synlig om sommeren, da kontrasten til omliggende hud er sterkere. Dette går over med tid. En vil typisk behandle kun eksem med fuktighetskrem, og evt. reseptbelagte kremer.

Oppsøk gjerne en hudlege hvis han plages med kløe, eller har tegn til eksem i området. Mer informasjon på linkene under:

https://www.oslohudlegesenter.no/pityriasis-alba-rid-110.html
https://www.dermnetnz.org/topics/pityriasis-alba/

Håper svaret var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-