Et sannsynlig øregangseczem

Spørsmål

Hei. Jeg har skrevet til dere tidligere ang. samme problem. Etter at jeg brukte en sjampo mot flass som sikkert hadde innhold av noen sterke stoffer for huden så fikk jeg veldig tørr og betent hud i ytre øregang og litt nedover siden på kinne rett ved øret der huden er tynn .Jeg gikk til hudlege å tok prøver for sopp, men den var negativ. Jeg fikk også skrevet ut en sterk kortisonsalve som jeg bruke noen få uker. Jeg er litt skeptisk til salver osv. Så jeg har sluttet å bruke salver for lenge siden pga. jeg er redd jeg ødelegger den normale hudflora og naturlige fuktigheten som huden selv danner. Jeg har blitt mye bedre, men huden er fortsatt tørr og den flasser endel. Når huden starter og gro på nytt i ytre øregang så klør det veldig og det er veldig vanskelig å unngå å klø. Jeg prøver så godt jeg kan for jeg tenker at det er bra å la det være. Men jeg føler det er mye tørrere og det ikke blir optimalt. Har du forslag til hva jeg kan gjøre? Jeg har sunn livsstil med sunt kosthold. Men som sagt så tror jeg denne sterke sjampoen gjorde at det ble tørt og jeg er redd for at det aldri blir bra igjen. Har jeg ødelagt huden eller blir huden bra igjen?

Mann 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt.  Jeg forstår at du tenker at den sterke sjampoen du fikk for en tid tilbake kan ha ødelagt huden i øregangen og har kunnet være årsaken til noen eller alle plagene du nå føler at du har. Det kan du ta med ro, huden vår, også den som kler øregangene fornyer seg hele tiden så å si fra grunnen av;- nye celler som kalles keratinocytter produseres nede i huden og vandrer kontinuerlig oppover inntil det øverste laget. Etterhvert blir størstedelen av det øverste laget som beskytter de nedre delene av overhuden avstøtt sammen med utsondringen av fuktighet som svette, i øret som en noe fetere substans samt ørevoks. 


Det høres ut som du har et nærmest klassisk øregangseczem som klør og kanskje også væsker litt, og som du skriver, du vanskelig kan la være å klø på og fingre med slik at det dermed blir værre og at således også plagene både øker samtidig med at de aldri ser ut til å gå over av seg selv. Du skriver at du ikke ønsker å bruke salver eller kremer idet du frykter at de ødelegger den normale hudflora og den naturlige fuktigheten som huden selv danner. 


Du skriver at du ikke ønsker å bruke salver eller kremer idet du frykter at de ødelegger den normale hudflora. En fuktighetskrem til bruk på områder der huden lett tørrer ut, som i ansiktet som hele tiden utsettes for temperatursvingninger, vær og vind er å anbefale til alle. 


Den forhindrer på ingen måte huden i å produsere den fuktigheten som den alltid gjør og som er helt nødvendig. Fuktighetskremen er med på å holde på den naturligelige fuktigheten som huden selv danner. Jeg er for øvrig enig med deg i at kosmetiske kremer og salver ikke trenger å bli brukt i uttrengsmål, men særlig farlig for den normale hud er heller ikke bruk av denne type kremer og salver. 


Når man imildertid som deg høres ut til å ha en behandlingstrengende tilstand i øregangen er det nok å anbefale at man tar i bruk en eller flere remedier som den moderne medisin rår over. Sopp i øregangen er en sjelden tilstand, mens det langt mer alminnelige øregangseczem er en ikke så sjelden tilstand som det finnes god behandling for. Et slikt eczem stammer gjerne fra talgkjertlene og når huden i øregangen utsettes for de bakteriene som vanligvis holder seg på den intakte hudoverflaten, så oppstår det en inflammatorisk prosess, en betennelsesprosess som det vanligvis er forholdsvis enkelt å behandle. 


En slik behandling består som oftest av en salve eller en krem som er tilsatt antibakterielle midler og ikke sjelden noe cortison som demper betennelsesprosessen. Øreskyllinger er av og til nødvendig, enten utført av legen eller av pasienten selv etter nærmere anvisning. Dertil kommer at man ofte gjøre vondt verre ved å klø og pirke i øret, noe som kan gjøre anti-kløtabletter nødvendig. Det er vanligvis øre-nese og hals-legene som behandler slike tilstander, så det beste rådet jeg kan gi deg er at du så snart som mulig får en time hos en spesialist slik at øret ditt blir bra igjen. God bedring og lykke til !