Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En tilstand som gjør huden stram og hvitlig

Spørsmål

Tørr, sprukken forhud.
Jeg har i noen måneder hatt en forandring på forhuden, og lurer på hva det komme av. Det begynte med en plutselig forandring i løpet av en natt, for tre til fire måneder siden, i det forhuden neste morgen var blitt tørr, og det oppsto flere små sprekker på forhuden rundt penishodet ved forsøk på å trekke huden tilbake ved ereksjon. Huden kjentes dessuten tørr og sprø ut. Sprekkene grodde til fort, men huden var blitt strammere og lite elastisk. Etterhvert smørte jeg på alminnelig hudkrem, og det ble bedre. Men huden hadde fått en hvitere farge, og trakk jeg forhuden tilbake, strammet den rundt pensishodets bakside, og kunne være lettere vanskelig å trekke frem igjen. Trakk jeg huden litt tilbake, kunne jeg se en hvit stripe rundt penis (på forhuden) på ca en til to centimeters bredde. Ved full ereksjon er det dessuten blitt litt ubehagelig å trekke forhuden helt tilbake, det er akkurat som om strengen på undersiden av penishodet er blitt litt kortere eller mer utsatt. Det er nå ikke noe helseproblem for meg, men til litt bekymring, for jeg lurer på om det kan være noe jeg kan smitte andre med. Men mest tror jeg selv at det er en slags eksem, og lurer på om det finnes noen behandling, eller om det er noe som vil gå over av seg selv. Det er som sagt på bedringens vei, og huden er ikke lenger sprø, men litt lite elastisk og noe hvitere. Jeg har ikke funnet tilsvarende symptomer når jeg har sjekket helsesider vedrørende seksuelt overførbare sykdommer.Relevante sykdommer/medisiner: Har alminnelig god helse, men av og til forhøyete leververdier og jernverdier. Har tappet blod i den forbindelse, og er til halvårlige kontroller. Men vil nødig ta slike spørsmål opp med egen lege. Tar ingen medisiner.

Mann, 57 år

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det du beskriver høres ikke ut til å ha noe med sex å gjøre. Derimot kan du ha fått en hudsykdom som kan komme flere steder og også hos kvinner. Tilstanden, som altså begynner som du beskriver, sprekker, tørr, kanskje litt rødlig hud som etterhvert blir hvitlig og som ofte klør og gir plager kalles "Lichen sclerosus et atroficus". Det høres jo komplisert ut kanskje, men jeg tror det er det du har. Mange vil ikke kjenne denne sykdommen idet den er nokså sjelden, derfor altså bør en spesialist se på dette for deg.

Vi kjenner ikke årsaken til at dette dukker opp, og det er ingen kjente faktorer som disponerer for dette. Det som er veldig fint er at det finnes god behandling for lidelsen. Du bør som sagt oppsøke en hudlege. Legen vil eventuelt, hvis nødvendig, kunne ta en vevsprøve og stille en nøyaktig diagnose og, hvis dette altså er det jeg tror, forskrive en krem som brukes etter direktiver fra legen. Preparatet som gis heter vanligvis Dermovat. Etter noen tids bruk forsvinner det hvitlige og huden normaliserer seg, plagene blir etterhvert mindre. Ofte rekker det med å smøre et par ganger i uken etter noen uker etter en eller flere måneders behandling.

Du skal ikke være engstelig for å nevne dette for fastlegen din, han er vant til å se på sykdomstilstander også i denne regionen og vi får like mange sykdommelige tilstander der som ellers på kroppen ! Han vil kunne henvise deg til en spesialist. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-