Elveblest og seboreisk eksem

Spørsmål

Hei Lommelegen. Jeg er mann på 32 år som er plaget med sebor.eksem og elveblest (i ansiktet).Enkelte ganger er jeg i tvil om det er eksem eller elveblest.Finnes det bøker med bilder av forskjellige hudlidelser? Hvordan finner man ut hva man reagerer på ved elveblest? Hilsen Fortvilet. Mann, 32 år

Svar

Hei!

Det er ikke alltid så lett å skille hudutslett fra hverandre, og derfor bruker leger ofte hudatlas til hjelp. Dette er bøker med fotografier av mange ulike hudlidelser. På en god akademisk bokhandel får du tak i et slikt atlas, eller: du kunne kanskje spørre fastlegen din om han har ett å vise deg?

Men, det er muligheter på internett også. Her er først et par ord om utseendet ved de to hudutslettene du spør om, med link til bilder på nettet:

Typisk ved elveblest:
Kraftig kløe er vanligvis det første symptomet. Kort tid etter kommer vabler i huden til syne. Det er hvite eller lyserøde områder som er litt hevet over hudens overflate.
Bilder av elveblest

Typsik ved seboreisk eksem:
Røde hudområder med avflassing i hodebunnen. Lignende forandringer kan også finnes i pannen, i øyenbrynene, bak ørene, i øregangene, ved neseroten, over brystbeinet, mellom skulderbladene og i hudfolder. Flasset kan være tørt og gråhvitt eller fett og mer gulbrunt. Kløe er vanlig.
Bilder av seboreisk eksem