Eksemp på kroppen

Spørsmål

Hei,
Jeg har en bestemor som sliter ekstremt med et eksem på kroppen. Det startet for flere år siden med rødhet, ekstrem kløe, svie, sår og smerter i en fot. Står/går hun over lengre tid må hun sette seg ned med foten høyt. Hun har vært "fri" for dette i 2 år men nå har det kommet tilbake sterkere enn noen gang. Nå har det spredd seg til begge føtter, rumpen, ryggen og den ene armen.
Hun har vært hos flere spesialister og de mener det noe form for eksem. De har gitt henne flere salver, som blant annet kortison, men det hjelper ikke.
Har du en anelse over hvilket eksem dette kan være?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Deler under litt tanker rundt problemet, og hvordan man bør gå frem.

1. I første omgang må man avklare årsaken sikkert. Eksem i seg selv har veldig mange forskjellige årsaker. Hos de med åreknuter vil stasseeksem være en vanlig årsak. Dette skyldes hevelse i bena, som sekundært gir utslett. Her vil for eksempel viktigste behandling være kompresjonsstrømper. Det finnes en lang rekke andre typer eksem, samt hudsykdommer som kan gi langvarige plager.

2. For å forsøke avklare årsaken videre, bør hun ses igjen hos en hudlege. Aktuelle prøver man kan vurdere er ny hudprøve (biopsi) og gjerne en generell sjekk med blodprøver. En bør også gå igjennom medisiner man tar, for å utelukke at det ikke er en bivirkning av disse.

3. Kortisonkrem har en lindrende effekt på de fleste typer eksem. Skjønner dette ikke har vært tilstrekkelig her. Da vil man vurdere andre type kremer man tar på huden. Hvis det er større deler av kroppen kan lysbehandling også være aktuelt.

Så hva bør du gjøre?
Oppsøk en hudlege der dere bor. Håper svaret over var til hjelp, selv om jeg ikke kan gi klarere svar.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn