Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eksem

Spørsmål

Hei! Vi har et barn på 9 måneder. Barnet fikk i 5-6 måneders alder et rødlig og prikkete utslett på mage. Det virket ikke som barnet var plaget av dette. Barnet klødde aldri, i alle fall ikke så vi så det. Det utviklet seg til å bli blekere og deretter på en måte mer tørt. Etter et par dager gikk utslettet bort. Underveis gikk vi til lege hvor legen trodde det var atopisk eksem. Vi fikk utskrevet tre forskjellige kremer vi skal benytte oss av. Det har mer eller mindre dukket opp noe sporadisk i de siste månedene. Det har vært helt fraværende til tider. Men i går tre måneder senere fikk barnet veldig mye på ryggen og igjen litt mindre på magen. Barnet har også på det ene kinnet vært litt rødlig til tider, men ikke noe utslett i mine øyne. Informasjonen og bildene jeg ser på internett av atopisk eksem ligner ikke det barnet vår har, men jeg tar nok feil og bare ønsker en konstatering på at det virkelig er atopisk eksem. Informasjonen oppgitt om atopisk eksem omhandler ofte utslett i hodet og ansikt. Det er ikke tilfelle hos vårt barn. Det er først og fremst kun bryst- og mageområde. Og nå til slutt ryggen. Litt bakgrunnsinformasjon: mamma har astma og atopisk eksem. Jeg har lest at det er 60-80 prosent sjangs for at dette blir videreført fra foreldre til barn. Barnet vår har til tider tendens til å hoste, særlig under gråt. Oppdaget også i går litt rødlig tunge som er mer prikkete enn vanlig(?) Vi røyker ikke. Flinke på renhold og hygiene. Bruker allergivennlig vaskemidler. Gode på å lage egne sunne middager til han. Mine spørsmål: 1. Er det atopisk eksem du ser på bildene? 2. Kan barnet også ha astma allerede? 3. Hva forårsaker/forverrer dette, er det noe barnet reagerer på som utløser eller forverrer det? 4. Skal vi smøre han hver dag, uansett om barnet har utslett/eksem eller ikke. 5. Klør babyer seg selv om de klør eller blir de bare frustrert? 6. Vil han vokse dette av seg, selv om mor ikke har det? Takk for svar!

Mann 1
Svar

Hei,


Jeg forstår at du er bekymret for utslettet barnet ditt har og de mulige konsekvensene.

Barnet ditt har et relativt utbredt utslett til mage og rygg, men det er ikke veldig uttalt. Det kan se ut som eksem på de bildene som du har vedlagt.  Det er veldig bra at utslettet ikke plager barnet ditt vesentlig og at det kommer sporadisk og er fraværende til tider.


Dine spørsmål: 

1. Er det atopisk eksem du ser på bildene? 

Utslettet på bildene passer med et eksem. Det er mange former for eksem. Atopisk eksem er en type eksem.


For å stille diagnosen atopisk eksem er det en del krav. Et absolutt krav for å stille diagnosen er kronisk kløe.  Du nevner i starten at barnet ikke er plaget, men helt til slutt har du noen spørsmål rundt kløe. Hvis barnet ikke har kronisk kløe, er det mindre sannsynlig at det er atopisk eksem. 


Ting fra sykehistorien som kan støtte en atopisk eksem diagnose: Barnet ditt fikk utslettet i tidlig spedbarnsalder, det er  typisk alder for å utvikle atopisk eksem. I Spedbarnsalder er det vanlig å ha eksem til hodet og spesielt kinn. Barnet har tørr hud. En av foreldrene har atopisk eksem, astma og/eller pollenallergi.


Oppsummert er det endel fra sykehistorien som kan trekke i retning diagnosen atopisk eksem, men når barnet ikke har kløe, passer det ikke med diagnosen.


2. Kan barnet ha astma allerede? 

Det er sjeldent astma diagnosen stilles i så ung alder. Plagene barnet opplever med hosting under gråt er ikke uvanlig hos så små, og ikke nok til å stille en astmadiagnose. Følg litt med på pusten om det virker som barnet er tungpusten bør dere kontakte lege for vurdering. 


3. Hva forårsaker/forverrer dette, er det noe han reagerer på som utløser eller forverrer det? 


Det er mange faktorer, spesielt miljøfaktorer, som kan trigge et atopisk eksem. Se denne lenken og se side 6 i denne brosjyren.

Miljøet er viktig med tanke på utvikling av atopisk eksem. Det er veldig bra at dere er gode på renhold, hygiene, matstell og  ikke  røyker. Røyking er forbundet med økt risiko for atopiske sykdommer.


4. Skal vi smøre han hver dag, uansett om han har utslett/eksem eller ikke. 


Barnet har et utbredt utslett. Det å smøre med fuktighetskrem daglig er gunstig for å forhindre mer utvikling av eksem. Det er anbefalt å smøre minst morgen og kveld. Bruken av kortisonkremer mot det røde eksemet må dere rådføre dere med behandlende lege.


5. Klør babyer seg selv om de klør eller blir de bare frustrert? 


Babyer vil både klore seg og være urolige ved kløe. Er barnet deres slik? Da kan det hende det er kløe barnet opplever.


6. Vil han vokse dette av seg, selv om mor ikke har det? 

Hvis det er atopisk eksem barnet deres har, viser studier at om lag tre av ti er vedvarende plaget, resterende er plaget til og fra.


For mer informasjon se disse lenkene:1 og 2.Håper dette var til hjelp for deg/dere! Ønsker barnet deres god bedring!