Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eksem, skabb og utslett

Spørsmål

Hei

1. Jeg har tidligere fått diagnostisert skabb ved positiv hudprøve. Jeg gikk da på nix kur og ble helt fin igjen etter nærmest bare en uke. Dette var i midten av juni. Jeg merket igjen i slutten av August at det dukket opp "kuler" flere steder på hendene igjen men det forsvant etter et par uker. små kuler med en liten svart prikk i midten. Det er nå slutten av september og jeg har fortsatt ikke opplevd noe kløe, men jeg har nylig sett tre-fire kuler på en av fingrene mine igjen. Kan dette være gammel "død" skabb som fortsatt er på vei ut av huden eller kan det hende at jeg fortsatt er smittet? Etter behandling i juni har jeg ikke delt seng med noen så kan ikke se hvor jeg i så fall skal ha blitt smittet på nytt. Jeg var veldig omhyggelig med å gjøre alt jeg skulle ved forrige behandling.

2. Jeg har tidligere også fått diagnostisert en mild form for kontakteksem (atopisk eksem) som jeg har opplevd siden januar i år og som har en tendens til å dukke opp enten rundt øynene (hvorav jeg blir veldig hoven hvis jeg ikke bruker kortison) og i skrittet. I skrittet kommer alltid utslettet på innsiden av venstre lår mot testikkelen. Fra tid til annen, gjerne med et halvt års mellomrom, opplever jeg å få et atopisk lignende eksem på penishodet som gjør det litt sårt men som forsvinner igjen etter et par dager. Kan det være noe sammenheng mellom denne eksemen og skabb? Når jeg behandler eksemen med kortison så forsvinner den, men særlig i skrittet (ved låret) dukker den opp igjen med relativt jevne mellomrom, kanskje annenhver uke.

3. Ettersom jeg studerer i utlandet nå så har jeg vært litt usikker på om jeg skal dra til legen eller ikke. Jeg dro på apoteket for å finne nix krem 5% men fikk beskjed om at den er på resept i USA. Jeg fikk anbefalt av den personen som hjalp meg på apoteket at det gikk greit å bruke nix 1% shampo, samme som mot hodelus, men jeg er litt skeptisk til å smøre inn hele kroppen med denne kremen siden den ikke er ment for det i utgangspunktet.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du fikk altså behandling for skabb i juni med nix. Kløen forsvant etter en ukes tid. Senere har du hatt episoder med kuler på hendene uten kløe.

1. Det er lite sannsynlig at kulene på fingrene skyldes skabb. Hvis behandlingen med nix ikke var vellykket ville man forventet at man fikk tilbakefall med kløe og utslett. Død skabb blir ikke værende i huden mer enn noen få dager til uker.

2. Kløen og utslettet du har i dag kan være relatert til en eksem lidelse. Du bruker både ordet kontakteksem og atopisk eksem. Kontakt eksem betyr at man får eksem som følge av kontakt med et stoff som er irritativt eller man er allergisk mot. Atopisk eksem er «arvelig type» eksem som gir gjentakende episoder med kløende utslett i varierende alvorlighetsgrad.

3. De med eksem kan oppleve mer aktivitet i sitt eksem etter en episode med skabb. Men kan ikke se noen direkte sammenheng mellom eksemen og skabb som du beskriver på penishodet. Ved skabb får man utslett som varer mer enn 2 dager, og ikke forsvinner av seg selv.

Jeg ville ikke startet ny behandling med nix uten å være sikker på årsak til utslettet ditt. Det riktige vil være at du lar en lege, og gjerne hudlege, ta en titt på huden din. Hvis plagene du har i dag er relatert til eksem som trolig er mest sannsynlig behandles dette med kortisonkremer og fuktighetskrem. Ved en legeundersøkelse kan man også se på fingrene dine og huden for å se om man finner noe skabbmidd. Det er dumt å starte egenbehandling, da det gjør en slik vurdering i etterkant vanskelig. Håper svaret var til hjelp og at du følger rådene over. Lykke til!