Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det klør vanvittig, håndeksem

Spørsmål

Hei, jeg hadde en del atopisk eksem da jeg var yngre. Dette har blitt bedre med årene stort sett, men nå i det siste har det blusset opp en mye mer aggressiv eksem på hendene (spesielt en finger). Har sjekket dette hos vanlig lege, men føler ikke de har sett ordentlig på dette og bare sagt det er eksem. Jeg er nå gravid så har fått beskjed om at jeg kan bruke Locoid, men bare i små mengder. Nå i disse tider blir det en del håndvask og antibac både pga corona og mye vannlating pga graviditet. Smører meg derfor med Canoderm 5% resten av dagen, og holder det fuktig med vanlig håndkrem uten parfyme (A-derma og Decubal) når jeg ikke har Canoderm tilgjengelig. Nå er det såpass gale at det væsker i fra små blemmer/kviselignende klumper på den finger som er mest påvirke og jeg er redd for at dette skal bli infisert (har vært slik i noen mnd.) Det klør også noe helt vannvittig, spesielt om morgenen. Har ellers fått atopisk eksem i albueledd også nå i det siste, slik jeg hadde da jeg var barn, men det holder seg nede med Canoderm to gang til dagen. Det jeg lurer på er om dette på finger ser ut som atopisk eksem, eller en annen slags eksem, evt. om det er noe verre som burde behandles på en annen måte (spesielt mtp. graviditetet). Legger ved noen bilder av den finger som er mest utsatt. Håper det er mulig å bli kvitt dette med en slags behandling som er trygg da det er ekstremt slitsomt å holde fuktig/rent når det klør hele tiden.

Kvinne 27
Svar


Hei,


Jeg forstår at du er veldig plaget, spesielt også når du er i en sårbar situasjon med svangerskap.

Basert på sykehistorien og bildene du har lagt ved passer utslettet med forandringene man ser ved eksem, håndeksem. Det er såkalt vesikulært håndeksem. 

Atopisk eksem er forbundet med håndeksem.


Håndeksem er forbundet med utslett til hender som gir smerter, kløe og redusert livskvalitet. Det er viktig å utrede og behandle håndeksemet riktig.

Utredning består blant annet av en grundig sykehistorie og vurdere om pasienten bør undersøkes for  kontaktallergi . Dette kan gjøres hos hudlege med lappetester, såkalt epikutantester.


Behandlingen av håndeksem er viktig for å hindre kroniske plager. 

Hudbarrieren skal behandles med riktig fuktighetskremer og barrierekremer. Kremene du bruker høres bra ut. Du må bruke rikelig og ofte.

Inflammasjonen behandles med kortisonkremer. Ofte må det sterke kortisonkremer til og man bør bruke kremene daglig i lengre perioder. Du bruker en ganske mild kortisonkrem og bruker kun kortvarig. Det er uheldig ved kronisk håndeksem. Ved et lokalisert eksem som håndeksem er det trygt å bruke kortisonkremer under svangerskap. Plan for behandling av eksem må legen din lage for deg. 


Det er en del triggere ved håndeksem som er viktig å være obs på . Spesielt er eksponering for vann og håndvask viktig for forverring av eksem. Riktig hanskebruk kan hjelpe deg mye. Du må behandle hendene varsomt.  Bruk hansker når du går ut og når du utfører arbeid med hendene. Har du på deg  plasthansker i over fem minutter bør du bruke bomullshansker under. 


Oppsummert så  synes jeg det høres ut som du har behov for en vurdering av en hudlege slik at du får riktig utredning og behandling. 


Håper dette var til noe hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!