Blemmer på hendene

Spørsmål

Jeg har i noen år nå vært plaget med noe som likner bittesmå blemmer på siden av fingrene og i håndflatene. De starter med å være væskefylte og ender opp med å tørke ut huden i hele hånda. Det er ingen kløe eller smerte fra selve blemmene, men det gjør utrolig vondt når huden tørker ut og sprekker opp. Blemmene ser ut som små bobler, kan være opp til 10 stk (både spredt og tett) om gangen, de er opp til 2mm i diameter og varer i ca. 4 dager. Jeg tror ikke de er smittsomme, for ingen av mine nærmeste har noe liknende.
Blemma starter med å være fylt av en klar væske, så får den en hvit prikk på midten, så blir hele blemma rødbrun og til slutt tørker den ut. Tørken er det som er verst og varer lengst. Det starter med at selve blemma tørker ut, huden stivner til og sprekker opp, så sprer det seg til resten av huden. Jeg bruker håndkrem så ofte jeg kan, men det hjelper ikke. Huden tørker videre likevel.
Jeg leste litt om Pompholyx og fant mange like symptomer, men det var bare noen få bilder som liknet. Så jeg har også lurt på om det kanskje kunne være kontaktallergi? Jeg spiller fiolin og både bue og strenger er ofte omspunnet med aluminium eller sølv. Der hånden og buen møtes er problemet verst. Fingertuppene på begge hender tørker også ut og sprekker opp iblant.
Jeg har ikke fått vist blemmene til lege eller hudspesialist, for det er umulig å si når de vil dukke opp. Hvis jeg bestiller time når de dukker opp, så er de borte når jeg kommer på timen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Deler noen tanker på problemet punktvis under.

1. Beskrivelsen din passer som du skriver selv best med pomfolyx (dyshidrotisk eksem) – spesielt hvis det er på flere fingre. En annen vanlig årsak er herpes som ofte gir episoder med blemmer og sprekker på hendene (spesielt hvis det er på en side). Da du spiller fiolin er en annen mulighet friksjonsblemmer som kan oppstå ved gjentatt belastning av huden. Utslettet vil da sammenfalle på samme område. Siste tilstand som kan passe godt er eksfoliativ keratolyse (se link under)

2. I første omgang må man få avklart en sikker årsak. Jeg foreslår neste gang du får blemmer at en lege (helst hudlege) får sett deg når du har utslettet. En kan da også ta en virusprøve (liten pinne fra huden) som utelukker herpes som årsak.

3. Hvis man konkluderer med pomfolyx er dette en tilstand som kan gi episodevise plager. Hos de aller fleste kommer dette «innenfra». Hos en mindre andel kan det være relatert til kontaktallergier – og da spesielt nikkel. Vi tar ofte en epikutantest (lappetest) for å sjekke mot kontaktallergier.

Så hva bør du gjøre?
Jeg synes du bør oppsøke en hudlege og helst når du har plagene. Ta gjerne bilder av et vanlig utbrudd. Raskest er nok å oppsøke din fastlege på det tidspunktet. Han/hun kan også henvise deg til en hudlege og du havner da på en venteliste. En siste mulighet er å kontakte eller avtale med en hudlege som jobber privat der du bor; når du får symptomene får du vanligvis en rask time på 1-2 dager.

Legger ved flere linker under jeg tror kan være til nytte. Er så langt jeg klarer hjelpe uten å ha sett deg. Håper svaret var til hjelp!

http://www.dermnetnz.org/dermatitis/pompholyx.html
http://www.dermnetnz.org/dermatitis/exfoliative-keratolysis.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Herpetic_whitlow
http://www.dermnetnz.org/reactions/friction-blisters.html
https://www.oslohudlegesenter.no/dyshidrotisk-eksem-rid-155.html

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-