Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn med belegg i hodebunn

Spørsmål

Mitt barnebarn, jente på 5 år er plaget med mye belegg, flekkvis i hodebunnen som klør noe. Belegget er både gult (skurv) og hvitt. Moren pensler dette av og til med en nøytral olje og skraper deretter det meste av med neglen. Håret er da fullt av belegg som vaskes bort, men etter en tid er det tilbake igjen.Vi har prøvd ulike sjampoer uten resultat. Utfra dette lurer vi på hva årsaken er til at dette belegget finnes, hva det skyldes og hva kan vi gjøre for å få det bort. Hvilken sjampo, eller annet middel bør vi bruke m.m.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Dette burde være en enkel sak å få hjelp med. Vanligste årsak til gult belegg flekkvis i hodebunn er seboreisk eksem (type skurv). Barn kan også få noes om heter pityriasis amientacea. Her blir det skjellende hud som går langs hårene. Beskrivelsen din passer godt med det.

https://www.dermnetnz.org/topics/pityriasis-amiantacea/

Riktig fremgangsmåte her er å la legen deres se på det. Det finnes reseptbelagte håroljer og liniment som fjerner skjelling og irritert hud i hodebunn. Jeg ville ikke startet med noen sjampo spesifikt uten å få avklart årsaken først. Ofte tas også et avskrap av huden for å utelukke en soppinfeksjon.

Håper svaret var til hjelp!