Atopisk eksem

Spørsmål

jeg har hatt atopisk eksem helt siden jeg har vært liten.
jeg har fått prøvd alle slags hydrokortison salver,men ingen av dem har hjulpet så langt.
Så jeg lurte på om du/dere kunne gi noen forslag til andre metoder/salver som finnes.

jeg er også plaget med pollen alergi og lurer på om dette kan gi bihulebetennelse lignende symtomer og ondt i halsen som verker opp i øret som om de er tett mellom der eller noe.
har vært testet mot både kyssesyke og streptokokker flere ganger men det er ingen av de delene.
so jeg lurte på om pollen kan forårsake dette eller om det er noe annet.

Kvinne, 18 år

Svar

Hei!

Atopisk eksem er en hdsykdom som vi ikke helt vet årsaken til, men den oppstår vanligvis på bøyesiden av ledd og er vanligst i barnealder. Sannsynligvis har de som blir rammet en genetisk tilbøyelighet til sykdom, og så er det faktorer i miljøet som utløser selve "anfallet".

Man lurer i noen tilfeller på om det er matvarer som utløser plagene - sjokolade, jordbær, tomat og sitrusfrukter kan forverre et eksem som allerede er tilstede.

Hvis det er mistanke om matvarereaksjon bør dette undersøkes grundig sammen med lege slik at man kan kutte ut matvarer som utløser eller forverrer anfallene.

Det er viktig at du steller huden din med uparfymert, nøytral fuktighetskrem, bader ofte med olje i badevannet (spedbarnsolje), dusjer sjelden og bruker kun små mengder såpe og avslutter med å gbi inn huden med badeolje.

Utover dette er kortisonkremer hovedbehandlingen, noe du sier du har forsøkt uten hjelp. Siden du skriver hydrokortison lurer jeg på om du kun har brukt den mildeste, reseptfrie varianten? Jeg er helt sikker på at du vil kunne slå ned eksemet hvis du bruker sterk nok kortisonsalve, men det må gjøres i kortere perioder og så må man gå over til mildere varianter - dette løses best i samarbeid med fastlegen eller hudlege. (dessuten er disse sterkere salvene reseptbelagte)

Du kan bli kvitt eksemene etterhvert som de kommer på denne måten, men du blir jo ikke kvitt selve sykdommen / tendensen til å få utslett.

Hvis kortisonkremer ikke hjelper finners det en salve som heter Protopic (virkestoff Takrolimus) som har god effekt. Dette medikamentet får du kun på resept, og en hudlege bør kontaktes.

Forøvrig er det fornuftig å sole seg, men du må selvsagt likevel unngå å bli solbrent. Bruk solkrem.

Du kan bruke antihistaminer mot kløe, og virker eksemet infisert med bakterier må det behandles av lege.

Hjemme må du passe på at inneluften ikke er for tørr, men hold soverommet kjølig og unngå mye tepper og inventar som samler støv. Kjæledyr og røyking bør også unngås. Ikke kle deg for varmt, unngå ull nærmest huden.

Pollenallergi gir ikke i seg selv bihulebetennelse, men slimhinnene kan hovne opp og gi dårlig utlufting av bihulene, noe som igjen kan gi press i bihulene. Du kan bruke nesespray for å åpne forholdene litt, eller allergimedisin som du får fra legen din, forpakning med 7 tabletter antihistaminer kan kjøpes reseptfritt på apoteket.