Atopisk eksem

Spørsmål

Må atopisk eksem i albuene, bak knærne og på ryggen alltid behandles? Gutt på tre år klør litt, men er ikke sterkt plaget. Er det ok bare med fuktighetskrem? Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Fuktighetskrem som du nevner, er og blir det viktigste.
Ved atopisk eksem er det viktigere å forebygge enn å behandle, og helst hindre at det blir så ille at man blir nødt til å behandle.
Det er også veldig viktig å ta på fuktighetskremen raskest mulig etter at barnet har vært i vann (dusjet/badet) for å "pakke" fuktigheten inn i huden. Vi snakker da om få minutter etter badet.
Badeoljer er også glimrende, og behagelig. Spør på apoteket, der finnes flere gode.

Det er også fornuftig å sørge for at barnet har en riktig mengde og balanse av de uhyre viktige fettstoffene omega 3 og omega 6 i kroppen.
Mangel og evt ubalanse i disse essensielle fettsyrene, kan føre til at det dannes stoffer som forverrer og utløser f.eks. atopisk eksem. (såkalte eikosanoider) Den enkleste måten å sørge for at gutten din har en korrekt mengde og balanse av disse essensielle fettsyrene på, er å gi ham litt "Udo`s oil" hver dag. Denne kjøper du på helsekostbutikker, og den kan enten taes "som tran" i form av en spiseskje daglig eller mer (jo mer jo bedre) eller blandes i / helles over maten. Smaker godt. Husk at den ikke skal varmes opp eller stekes / kokes, da ødelegges den.

Når det gjelder om du er nødt til å behandle eksemet til din gutt, så er dette en vurderingssak, og især avhengig av om han har plager eller ei.
Stort sett så regner hudleger med at der er en stor underbehandling av atopisk eksem, fordi foreldre er "for redde" og tilbakeholdne med å bruke kortisonholdige kremer, som f.eks. hydrokortison. (den mildeste)

Det er mye, mye verre å la et barn klø, sove dårlig osv osv, enn å bruke hydrokortison 1-2 uker av gangen, for å slå ned et eksem effektivt. Deretter fuktighetskrem for å vedlikeholde resultatet man oppnådde med hydrokortison.

Der er jo også noe med det å "unne" barnet sitt gleden ved å slippe å klø, når det i praksis heller ikke finnes noen grunn til å ikke skulle behandle eksemet.

Der er tilnærmet ingen bivirkninger ved korrekt bruk av hydrokortison, det er kun ved direkte feilbruk som f.eks. å smøre inn store områder av kroppen jevnlig over lang tid, som kan være skadelig.

Du sier at han "klør litt", vel; det er ikke alltid greit å vurdere hvor subjektivt plaget et annet menneske er av en kløe, og kløe er nå vemmelig uansett !
Så jeg ville vel vært tilbøyelig til å behandle med f.eks. hydrokortisonkrem så lenge der var kløende utslett, men max 2 uker av gangen, men det vil sikkert være nok i massevis såpass beskjedent som dette høres ut som.

Jeg legger ved en link hvor du kan lese mer om atopisk eksem.

Det "artige" med atopisk eksem, er at det er en tilstand som man bare blir "flinkere og flinkere" jo mer man lærer om tilstanden og behandlingen, og på den måten tar man mer og mer kontroll over sykdommen, og man kan bli "ekspert" på sitt eget barns hud.

Så ta utfordringen, sett dere grundig inn i tingene, og vær så raus som mulig med fuktighetskrem, og ikke for tilbakeholden med hydrokortison, tenk deg bare selv hvor deilig deg er å slippe en kløe som har plaget deg !:)

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn