Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Atopisk eksem og behandling- Perioral dermatitt trigges av kortisonkrem

Spørsmål

Hei, jeg er plaget av atopisk eksem i ansiktet (hake, bak ører), på halsen og øverste del av ryggen, samt perioral dermatitt rundt øynene. Jeg har i samråd med lege forsøkt både hydrokortison, locoid og Elocon på eksemet, men det er sistnevnte som fungerer best. Når jeg får utbrudd smører jeg med Elocon 1 - 2 dager og eksemet holder seg borte i 1 - 2 uker. I mellomtiden bruker jeg Canoderm og oljebad. Jeg har forsøkt nedtrapping med kortison, men eksemet kommer likevel tilbake relativt raskt. Fungoral krem fungerer ikke. Jeg har også forsøkt protopic i ansiktet, men jeg ammer og vil helst unngå denne inntil videre. Mine spørsmål er: - er det fare for bivirkninger dersom jeg smører eksemet med Elocon 1 (av og til 2) gang i uken fast over lang tid? - kan jeg bruke protopic rundt øynene og på øyelokk for å behandle perioral dermatitt? (Eksemet er forresten på størrelse med mynter - jeg har vel kanskje 10 sånne flekker rundt på kroppen ved utbrudd). Takk for svar! Hilsen kvinne, 34 år

Kvinne 34
Svar

Hei,

Atopisk eksem er en hudsykdom som gir store plager og kan være krevende å behandle. Forstår at dette plager deg, og at du opplever det kanskje som mer utfordrende som du ammer babyen din. Jeg vil skrive litt om atopisk eksem og behandling og svare på spørsmålene dine til slutt. 

Eksemet ved atopisk eksem behandles ved å behandle den defekte hudbarrieren ved å bruke fuktighetskremer (eks Canoderm og Oljebad) og å behandle det røde utslettet, inflammasjonen, med inflammasjonshemmende behandling blant annet kortisonkremer (eks Hydrokortison, Locoid og Elocon) og kalsinevrinhemmere (eks Protopic). 

Barrierebehandling

Barrierebeahdnlingen med fuktighetskremer er svært viktig og bør gjennomføres minst to ganger daglig. Det er sett at økt bruk av futkighetskremer fører til mindre alvorlig grad av eksem og mindre bruk av inflammasjonshemmende behandling. 

Inflammasjonsbehandling

Hvilken inflammasjonshemmende behandling som velges avhenger av hvor på kroppen eksemet er og hvor kronisk det er. Kortisonkremer deles inn i fire grupper etter virkningsgraden, der de milde kortisonkremene omtalles som gruppe 1 og 2 (eks Hydrokortison og Locoid),  gruppe 3 er sterkere (eks Elocon) og gruppe 4 er de sterkeste. De milde kortisonkremer bør benyttes på tynn hud som ansiktshud. Hender har tykkere hud og der kan man benytte gruppe 3 kortison. Grunnen til at sterk kortisonkrem ikke brukes til ansiktshud er risiko for utvikling av bivirkninger som fortynnet hud og økte kartegninger. Sterk kortisonkrem i ansiktet kan også gi bivirkninger med perioral dermatitt. Kronisk eksem krever langvarig proaktiv behandling med daglig behandling i mange uker før man går over til en vedlikeholdsbehandling med for eksempel kortisonkremer på de kroniske eksemflekkene to ganger per uke. En slik proaktiv vedlikeholdsbehandling kan man benytte i flere uker uten at det vil medføre skade til huden. 

Dine spørsmål

1. "Er det fare for bivirkninger dersom jeg smører eksemet med Elocon 1 (av og til 2) gang i uken fast over lang tid?" Elocon er en sterk kortisonkrem og brukes til områder der det ikke er tynn hud. Områder med tynn hud eksempelvis huden i ansiktet, spesielt området rundt øyne, underliv og armhuler. Du skriver at du har eksem i ansiktet (hake, bak ører), på halsen og øverste del av ryggen. Elocon kan benyttes som vedlikeholdsbehandling på eksemflekker på områder uten tynn hud, hos deg på ryggen din,  i mange uker uten at det medfører skade. På de andre eksemflekkene er det aktuelt å bruke Protopic eller Locoid. 

2. "Kan jeg bruke protopic rundt øynene og på øyelokk for å behandle perioral dermatitt? "Protopic kan brukes for å behandle perioral dermaittt. I tillegg kan Protopic behandle eksem. Protopic kan brukes på områder med tynn hud, det er godt egnet til bruk rundt øyne. Protopic kan brukes på huden selv om du ammer. Vær obs på at sterk kortisonkrem kan være med på å trigge perioral dermatitt!

I tillegg til smøring med inflammasjonshemmende kremer er det veldig viktig å smøre jevnlig med fuktighetskremer! Håper dette var til noe hjelp for deg og ønsker deg god bedring!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-