Akne, rødhet og isotretinoin

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med akne rundt munn og på nese i ca 5 år. Dro til Oslo hudlegesenter for 4 år siden. Fikk epiduo og tetracycliner. Det fjernet kvisene men etterlot rødhet. Sluttet kuren, rødheten gikk sakte vekk men kvisene kom tilbake. Brukte epiduo på nye kviser. Rødhet vedvarte. Fikk ny kur på aleris med ery-max og epiduo. Kviser forsvant igjen, men denne gangen utviklet jeg en kraftig reaksjon på epiduoen (og eller erymax?) og i tillegg sebboreisk eksem i barten. (Har hatt flass i hodebunn i mange år så antageligvis urelatert?) Fikk daktacort og locoid av aleris for å fjerne den verste rødheten. Ingen diagnose stilt. (Jeg vet jeg har sebboreisk eksem, men det fant jeg ut selv. Har skaffet meg fungoral krem gjennom fastlege). Fikk så ny kur med tetracycliner av fastlege i februar. Fungerte ikke. Dro på oslo hudlegesenter igjen og ble diagnostisert med perioral dermatitt (personlig uenig med dette). Har vært på isotretinoin siden 12 april. Spesialist i trondheim økte dosen fra 20mg til 40 mg pr dag i juni. Han mente jeg led av kviser og mild sebboreisk eksem. Isotretinoin har fungert utmerket og ingen tegn til kviser, og rødheten under munnen blir gradvis mindre hele tiden. Eksemen i barten har desverre ikke bedret seg. Jeg barberer den 1-2 ganger om dagen og smører med fungoral krem. Setter pris på andre forslag. Det holder det under kontroll, men irritasjonen går ikke helt vekk. Hovedproblemet mitt nå er nesa. Den ble konstant rød for et år siden. Fikk alltid kviser nå og da, men for litt over et år siden ble den litt oppsvulmet og helt rød. Dro til syden og tenkete det skulle hjelpe og brente nesa kraftig (blemmer etc). Har vært rød siden. Alle hudormer og oppsvulmethet er borte siden isotretinoin, og den er ikke like rød. Men nå har den vært seg selv lik i 2-3 måneder. Den er sensitiv ved berøring og teksturen på huden er røff. Akkurat som om huden ikke vil gro ordentlig igjen. Jeg forstår ikke hva som feiler den. Håper på hjelpsomme svar.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt.

Uavhengig av dose, høres det riktig ut at du har fått isotretinoin. Det er den mest effektive behandlingen mot langvarig akne, perioral dermatitt og seboreisk eksem. Alle symptomene du beskriver som eksem rundt munn og skjegg, tørr hud og rødhet på nesen lar seg vanskelig å vurdere under isotretinoin behandling. Det går alle som regel over noen måneder i etterkant.

1. Du kan trygt bruke fungoral krem. Kortvarig bruk av hydrokortison er også ufarlig. Barbering 1-2 ganger daglig høres mye ut, og kan bidra til tørrhet.

2. Hvis rødhet på nesen vedvarer, og ved sprengte blodkar, kan man vurdere laserbehandling. Det er først aktuelt 3-4 måneder etter du er ferdig med behandlingen, og medisinen i seg selv kan gjøre området irritert og rødt.

Så hva bør du gjøre?
For øyeblikket er eneste du skal/kan bruke er rikelig med fuktighetskrem. Det er naturlig at hudlegen din ser på deg 3-4 måneder etter avsluttet kur. Hvis plagene skulle vedvare da, kan man se på om det er nødvendig med annen behandling. Ellers bra at kviseplagene har gått vekk, og resultatet både med akne og rødhet blir som regel veldig bra.