Tørre hender?

Se hudlegens tips.

TØRR, SPRUKKEN HUD: Er hendene dine så tørre at de sprekker? Da bør du bytte til en mildere håndssåpe.  Foto: Silje Ulveseth
TØRR, SPRUKKEN HUD: Er hendene dine så tørre at de sprekker? Da bør du bytte til en mildere håndssåpe. Foto: Silje Ulveseth Vis mer

Tørre hender kan oppstå på grunn av ytre faktorer eller det kan være en del av et symptombilde ved eksemsykdom som for eksempel ved atopisk eksem.

– Noen mennesker er mer utsatt for å få tørr hud, og dette avhenger av mange faktorer - blant annet miljø og hva man utsetter huden for, livsstil, alder og genetikk, opplyser Linn Landrø, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til Lommelegen.no.

Huden vår blir tynnere og tørrere med alderen. Håndvask kan også føre til tørre, sprukne hender.

– Helsepersonell som rutinemessig bruker hånddesinfeksjon på jobb opplever ikke den tørrheten på hendene, har Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver og hygienesykepleier ved Folkehelseinstituttet, nylig uttalt til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Vasker du egentlig hendene dine godt nok?

Antibac i stedet for såpe?

– Hva bør man gjøre ved tørr hud?

– Ved tørr hud vil den naturlige hudbarrieren være svekket og ikke ha samme evne som frisk hud til å holde på fuktighet. Da bør man forsøke å gjenopprette dette ved å unngå/minimere potensielle irritanter og styrke huden ved å bruke fuktighetskrem, råder hudlege Landrø.

– Er det bedre å bruke antibac i stedet for å vaske hendene med såpe?

– Enkelte såper kan være sterke og virke irriterende og uttørrende på huden. Man bør bruke en skånsom såpe, og alltid huske å fukte hendene før man påfører såpen og ikke bruke varmere vann enn cirka 38 grader. Hånddesinfeksjonsmidler kan irriterer huden mindre, men det er ikke alltid man kan erstatte håndvask med bruk av hånddesinfeksjonsmidler, for eksempel når hendene er synlig skitne, forklarer Landrø.

Med skånsom såpe mener hun en mild, gjerne parfymefri såpe, som har samme pH som huden (ikke alkaliske). Samtidig bør såpen være fuktighetsgivende og uten sterke irritanter.

LES OGSÅ: Kontakteksem: Ulike typer, symptomer og behandling

Bruk kort tid i dusjen ved tørr hud

- Klima er kjent for å påvirke huden vår og gjøre den tørrere, spesielt her i Norden. Er det noe annet som kan forårsake tørr hud, som man bør styre unna?

– På vinter er det viktig å beskytte huden når man er utendørs med hansker. Man bør unngå sterke såper og shampooer/hårprodukter. Vann kan virke uttørrende på huden, så det beste er en kort dusj/bad på 5-10 minutter og ikke mer enn én gang om dagen, råder hudlegen.

Bading i basseng med klorvann kan også tørke ut huden.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Send inn spørsmål

– Direkte kontakt med vaskemidler, oppvaskmidler eller andre kjemikalier bør unngås. Bruk alltid hansker når du bruker disse produktene. Nå som våren er her, er det lurt å huske å bruke hagehansker i hagen for å beskytte huden, oppfordrer Landrø.

LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Smør hendene ofte!

Og for dem som sliter med veldig tørr hud, er det nok ikke nok å smøre seg med håndkrem én gang i løpet av dagen.

– Håndkrem/fuktighetskrem gjør huden mykere og smidigere og styrker hudbarrieren, og det er viktig å smøre etter behov. For enkelte kan dette være mange ganger i løpet av en dag, sier hudlegen.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-