Tørr vinterhud eller eksem?

Det er vanlig at huden blir tørr om vinteren, men eksem forverres også gjerne i vintermånedene.

TØRR HUD: Huden vår påvirkes av klimaet. Det er normalt at den blir tørr om vinteren.  Foto: NTB Scanpix
TØRR HUD: Huden vår påvirkes av klimaet. Det er normalt at den blir tørr om vinteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

- Tørr vinterhud er vel et relativt vanlig fenomen som mange opplever om vinteren. Når det er kaldt ute settes temperaturen opp inne, og det blir tørr luft. Det er viktig å bruke fuktighetsgivere slik at huden blir myk og at man på denne måten motvirker eksemutvikling, sier Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken.

LES OGSÅ: Tørre hender

HUDLEGE: Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken. Foto: Privat
HUDLEGE: Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken. Foto: Privat Vis mer

Forverres om vinteren

Strandhagen forteller at tørr luft og mangel på sol kan forverre eksem.

- Sol, saltvann og fuktig klima bedrer eksem og huden generelt. Mange atopikere blir derfor verre om vinteren, sier Strandhagen.

Eksem er en samlebetegnelse som omfatter ulike kløende hudsykdommer. De vanligste formene er atopisk eksem, kontakteksem, seboreisk eksem og bleieeksem.

«Eksem er rødt og kløende utslett som mange har på hender, men også flere er plaget med kløende hodebunn, eksem på føtter og knehaser samt albuebøyer, sier Strandhagen.» Caroline Strandhagen, hudlege

Hun forklarer at tørr hud kan utvikle seg til eksem. Det er derfor viktig å ivareta huden, spesielt om vinteren.

- Det er fordelaktig å bruke rikelig med fuktighetsgivere på huden om vinteren for å opprettholde hudens barrierefunksjon slik at man ikke utvikler eksem.

Lommelegen har tidligere skrevet om atopisk eksem. Voksne får generelt tørr og kløende hud av atopisk eksem. Huden er ofte fortykket på enkelte steder, som et resultat av kløe.

TØRR HUD: Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Det er derfor viktig å ivareta huden, spesielt om vinteren. Foto: NTB Scanpix
TØRR HUD: Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Det er derfor viktig å ivareta huden, spesielt om vinteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste eksemsykdommer hos barn

Tørr vinterhud

Huden påvirkes av klimaet. Ifølge Vitus apotek kan tørr vinterhud gjøre at ansiktshuden kjennes ut som om den er et nummer for liten, leppene er ikke lenger myke og hendene er tørre og sprukne. Huden kan også klø. Alle får faktisk tørrere hud om vinteren, og mange plages av dette.

LES OGSÅ: Psoriasis

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål
PLEIE: Hvis man er plaget av tørr hud bør man bruke rikelig med fuktighetsgivere som dusjolje og fete kremer 1-2 ganger om dagen. Foto: NTB Scanpix
PLEIE: Hvis man er plaget av tørr hud bør man bruke rikelig med fuktighetsgivere som dusjolje og fete kremer 1-2 ganger om dagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan behandle?

Det finnes en rekke kremer og salver som er fine å bruke på huden når man har utviklet eksem.

- Det viktigste er at man bruker rikelig med fuktighetsgivere som dusjolje og fete kremer 1-2 ganger om dagen. Prøver å redusere dusjing til kun 1 gang daglig.

- Man anbefaler å trappe gradvis ned på lokale steroider etter hvert som eksemet blir bedre. Det finnes mange ulike styrker av kortisonkremer, og man velger styrken ut ifra hvor hissig eksemet er. Man kan også bruke en rekke ulike tablettbehandlinger, som Prednisolon tablettkur, samt også en rekke andre ulike immundempende midler. Videre kan man også få lysbehandling som kan være effektivt ved generaliserte tilfeller, sier Strandhagen.

LES OGSÅ: Atopisk eksem hos barn

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-