Seks råd for å forebygge håndeksem etter mye håndvask

Hudlegens fem råd til deg som må vaske hender ofte, og har såre hender.

ØDELAGT HUDBARRIERE: Såre, oppsprukne hender på grunn av iherdig håndvask. Her trengs det kortisonkrem, samt regelmessig bruk av en god og fet håndkrem. FOTO: Scanpix NTB / Shutterstock / Fedorov Ivan Sergeevich
ØDELAGT HUDBARRIERE: Såre, oppsprukne hender på grunn av iherdig håndvask. Her trengs det kortisonkrem, samt regelmessig bruk av en god og fet håndkrem. FOTO: Scanpix NTB / Shutterstock / Fedorov Ivan Sergeevich Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hudleger ser nå mer problemer med tørre hender og eksem.

Hyppig håndvask er viktig for å hindre smittespredning og befolkningen har vært veldig flinke til å utføre grundig og hyppig håndvask.

Varmt vann og såpe ødelegger den naturlige hudbarrieren og det er mange som har utviklet tørre, såre hender og utslett på grunn av den iherdige vaskingen.

Seks råd

Her er tips for å bevare den naturlige beskyttende hudbarrieren:

  1. Vask hendene minst 20 sekunder i lunkent vann! Du trenger ikke kokvarmt vann. Husk å vaske mellom fingrene og under neglene.
  2. Alternativt kan du bruke antibac med minst 60% alkohol, men se da gjerne etter en som inneholder glycerol som mykgjør huden.
  3. Tørk, eller klapp hendene tørre med et mykt håndklæ eller tørre papirtørkler.
  4. Påfør fet fuktighetskrem etter at du har tørket hendene. Etter håndvask kan du gjerne påføre fuktighetskrem før hendene er helt tørre for å "forsegle" fuktigheten i hendene. Har du brukt antibac bør du ha helt tørre hender før du påfører fuktighetskrem.
  5. Et annet tips er å smøre hendene med et tykt lag med fuktighetskrem på kvelden og bruke bomullshansker natte over.
  6. Har du prøvd rådene ovenfor og har til tross for dette utslett anbefaler jeg å bruke hydrokortison krem kjøpt fra apotek i noen dager, og hvis ikke dette er nok anbefaler jeg å å få foreskrevet reseptbelagt kortisonkrem.
INTENS HÅNDVASK SOM LEDD I Å HINDRE SMITTESPREDNING: Mange har opplevet såre og tørre hender i forbindelse med intens håndvask som ledd i forebygging av smittespredning av coronaviruset. I artikkelen kan du lese om forebyggende råd og hva du skal gjøre dersom du har fått utslett. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock / Bogdan Sonjachnyj
INTENS HÅNDVASK SOM LEDD I Å HINDRE SMITTESPREDNING: Mange har opplevet såre og tørre hender i forbindelse med intens håndvask som ledd i forebygging av smittespredning av coronaviruset. I artikkelen kan du lese om forebyggende råd og hva du skal gjøre dersom du har fått utslett. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock / Bogdan Sonjachnyj Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer