Hva er rosacea?
Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene, og den rammer rundt 5-10 prosent av befolkningen. Tilstanden kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett, og rammer både talgkjertlene og blodårene i ansiktet.
SE FLERE BILDER AV ROSACEA LENGRE NED.
Årsaker
Vi vet fortsatt ikke hva som er årsaken til rosacea, men sykdommen kan være en kombinasjon av arv og miljø. Så mange som 40 prosent av de som har rosacea har en slektning med samme tilstand. Økt blodsirkulasjon og overfølsomme blodkar medvirker til utslettet.
Hårsekkmidd (demodex midd) er i enkelte tilfeller funnet i det kviseliknende rosaceautslettet, slik at man tenker at det kan være en medvirkende årsak hos noen. Det er altså flere teorier om hva som kan forårsake rosacea, uten at man med sikkerhet vet årsaken til denne hudsykdommen. Endel faktorer forverrer den, slik som alkohol, men er ikke årsaken.

Rosacea eller akne? Slik ser man forskjell
Hvem får rosacea?
Sykdommen forekommer hos begge kjønn, men er vanligst blant kvinner i alderen 30-50 år. Forekomsten er større blant mennesker med lys hudtype, og sykdommen er sjelden hos mørkhudede.

Symptomer
De vanligste symptomene på rosacea er tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Rødheten forverres ofte av sollys. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og rødming er et vanlig problem. Har man hatt rosacea i flere år utvikler mange synlige blodkar ytterst i huden, såkalte teleangiektasier.
LES OGSÅ: Perioral dermatitt, utslett rundt munn og hake
Eldre menn med rosacea er særlig utsatt for å få forstørret nese, grunnet unormalt antall talgkjertelceller, såkalt rhinophyma. Øyeplager i form av øyelokksbetennelse (blefaritt), øyekatarr (konjunktivitt) og betennelse av øyets hornhinne (keratitt) kan også forekomme.
Bilder av rosacea
Se 4 store bilder:
Ulike typer rosacea
Rosacea kan se forskjellig ut fra person til person. Vi deler sykdommen inn i fire hovedgrupper avhengig av hvordan huden ser ut. Behandlingen som velges avhenger av hvilken type man har. De fire undergruppene kan graderes som mild, moderat eller alvorlig:
- Type 1: Typiske plager er vedvarende rødhet og utvidede små blodkar ytterst i huden i de sentrale delene av ansiktet. Huden blir lett irritert og er veldig sensitiv.
- Type 2: Typisk er vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet med synlige blodkar, røde nupper (papler) og eventuelt kviser (pustler).
- Type 3: Typisk er uttalt hudfortykkelse med store porer. Denne varianten rammer vanligvis nese, kinn, panne, ører og øyelokk. Hudfortykkelsen kan komme alene, eller sammen med andre symptomer som rødhet, nupper, kviser og synlige blodkar.
- Type 4: Typisk er øyeplager i form av rødhet og følelse av fremmedlegeme på øyet. Tilstanden kan ledsages av øyelokksbetennelse, øyekatarr og betennelse av øyets hornhinne (sjelden).
Forverrende faktorer
Rosacea forverres ofte av ytre faktorer. Dette vil variere fra person til person. Alkohol, sollys, varme drikker, psykisk stress, trening, vind, temperaturendringer, menstruasjon, overgangsalder, medikamenter og sterk krydret mat er vanlige utløsende faktorer. Bruk av kortisonkremer i ansiktet kan også gi et utslett som likner på rosacea som bivirkning. Ulike kremer og oljer kan også forverre utslettet.
Forstørret nese (rhinophyma) er ofte blitt assosiert med høyt alkoholforbruk. Dette er ikke tilfelle, og mange føler seg urettferdig sosialt stigmatisert.

- Ansiktet var knallrødt, og jeg hadde masse små blemmer
Prognose
Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling er prognosen god. Tilstanden kan opphøre spontant etter måneder eller år.
Diagnose
Diagnosen stilles av lege ved å undersøke huden. Det finnes ingen bekreftende blodprøve. I noen tilfeller tar man en hudprøve (biopsi) for å utelukke andre årsaker.
LES OGSÅ: De vanligste utslett hos barn - bilder
Hva annet kan rosacea være?
Rosacea kan være vanskelig å skille fra kviser (akne). En viktig forskjell er aldersgruppen som rammes og at man ved rosacea ikke ser hudormer.
Andre hudsykdommer som bør vurderes er:
Generelle råd
Disse generelle rådene gjelder for alle med rosacea.Unngå bruk av kortisonkremer i ansiktet.
- Bruk solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-lys. Solkremer med fysiske filtere som titandioksid og sinkoksid tolereres best. Rådfør deg på utsalgsteder for solkrem!
- ”Rosacea-hud” blir lett irritert av kosmetikk. Unngå vannfast make-up og tunge foundationer.
- Bruk såpefrie renseprodukter.
- Bruk en fuktighetskrem som er tilpasset din egen hudtype minst en gang daglig, og før påføring av andre hudprodukter og make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden (for eksempel Rosaliac fra La Roche-Posay), og som ikke er altfor fet.
- For kvinner som plages av det kosmetiske aspektet av sykdommen og ønsker å dekke over, kan foundation med litt grønnskjær hjelpe å dekke over.
LES OGSÅ: Kontakteksem
Behandling
Hvilken behandling som er riktig kommer an på hvilken av de fire typer rosacea du har.
- Behandling av type 1-rosacea: Målet med behandlingen er å redusere rødheten i huden og forebygge utbrudd. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer, og å prøve å unngå disse (se over). Alle bør bruke en solkrem på dagtid. Av behandling anbefales ofte betennelsesdempende kremer (Finacea), antibiotika til å smøre på huden (Rozex-gel eller Soolantra) eller som tablett (Lymecyclin, Oracea), eller en type gel som får blodårende til å trekke seg sammen slik at man blir mindre rød: Brimonidin gel (Mirvaso). Behandling som kan være aktuell for noen er laser eller annen lysbasert behandling, som kan ha svært god effekt mot rødhet, samt redusere utbruddshyppighet.
- Behandling av type 2-rosacea: Målet med behandlingen er å redusere rødhet, kvisedannelse og nupper i huden. De fleste med type 2-rosacea er ikke plaget med sensitiv hud. Mest brukt er Soolantra (ivermektin), Rozex-gel (metronidazol) eller Finacea-gel (azelainsyre). For de med mer uttalte plager gis det ofte en tablettkur med antibiotika, som man må ta over flere uker. Hos noen kan det være effektivt med lavdosert, depotformulert doksycyklin (Oracea ) i 2-6 måneder. Denne behandlingen har lite bivirkninger og har vist seg å ha lav resistensutvikling. Gravide må diskutere med legen sin hvilke medikamenter de kan bruke under svangerskap. I noen tilfeller kan behandling med Isotretinoin (A-vitamin liknende legemiddel) forsøkes. Det er da som regel aktuelt med langvarig lavdosebehandling. Laser og annen lysbasert behandling (IPL) kan også være aktuell behandling hos disse pasientene.
- Behandling av type 3-rosacea: Målet med behandlingen er å redusere talgproduksjon i huden, samt dannelse av kviser og rødhet i huden. Airol (A-vitaminsyre) kan være til god hjelp, men man må være obs da denne kan kan oppleves hudirriterende og øke rødheten I huden. Behandling som nevnt for de andre typene kan forsøkes, inkl Isotretinoin. Overvekst av talgkjertler på nesen (rhinophyma) kan bli behandlet kirurgisk eller med CO2-laser.
- Behandling av type 4-rosacea: Behandles med øyedråper eller forskjellige typer antibiotika. Disse pasientene bør henvises til øyelege.
Laser og lysbehandling
Karlaser er den mest effektive behandlingen av synlige blodkar og rødhet i huden. Laserbehandling kan også ha effekt på rødhet (flushing) og utbruddshyppighet. Brukt riktig er laserbehandling svært trygt. Det finnes ulike typer laserbehandling på markedet. Blodkarlaser (PDL/Vbeam og KTP/Cutera Excel V) er spesielt utviklet for å fjerne synlige blodkar og rødhet i huden.
Behandlingen fungerer ved å sende ut et sterkt lys med høy energi inn i den øvre delen av huden. Energien blir tatt opp av de røde blodcellene, og dette fører til en varmeutvikling som ødelegger synlige blodårer. Rosacea krever som regel 2-4 behandlinger, og behandlingene kan tas med seks ukers mellomrom. Et annet alternativ er behandling med høyintenst pulserende lys (IPL). Denne typen lysbehandling skiller seg fra laserbehandling ved at det er mange bølgelengder (eller farger) i hver lyspuls, i motsetning til laserbehandling, som kun bruker en bølgelengde. Både karlaserbehandling og IPL gir få bivirkninger, og man kan gå på arbeid rett etterpå.
LES OGSÅ: Hudsykdommen psoriasis
Videre forskning
Det er fortsatt mange spørsmål angående sykdomsutviklingen i huden ved rosacea som ikke er endelig besvart. Forskere prøver å identifisere genetiske faktorer som er medvirkende. Hva som egentlig forårsaker utslettet er ikke fullt ut forstått. Flere viktige spørsmål gjenstår å få avklart:
- Har sykdommen noe med hårrøttene å gjøre?
- Hvilken rolle spiller tilstedeværelse av mikroorganismene i huden?
- Hvilken rolle spiller fuktighetskrem i behandlingen?
- Er det medvirkende hormonelle faktorer?
- Hvilken rolle spiller sollyset?
- Hvilken rolle spiller den økte blodgjennomstrømningen i lærhuden i sykdomsutviklingen?
- Økt kunnskap vil bedre muligheten for ny behandling i fremtiden.
Pasienter med rosacea bør oppsøke lege (helst hudlege) for å forsikre seg om at de får den beste behandlingen.
Kilder:
Revisjon 19.07.20: Av hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal. Kilder ved oppdatering: 1) Dermnet.nz; KTP laser treatment, Author: Anoma Ranaweera B.V.Sc; PhD (Clinical Biochemistry, University of Liverpool, UK), July 2014. 2) Rosaceagroup.org
Revisjon 27.12.2019: Av hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal. Kilder ved oppdatering:
1) Uptodate: Author: Lisa E Maier, MD. Section Editor: Mark V. Dahl, MD, Deputy Editor: Abena O Ofori, MD., Uptodate: Management of rosacea Literature review current through: Nov 2019. 2) Author: reviewed and updated by Dr Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand; Vanessa Ngan, Staff Writer; Clare Morrison, Copy Editor, June 2014, Dermnet.nz, Rosacea. 3) Felleskatalogen.no.
Revisjon 01.12.2016: Oppdatert i sin helhet av lege Katharina Eimind. Kilder ved oppdatering: Norsk legemiddelhåndbok, bestpractice.bmj.no, uptodate.com.
Opprinnelig skrevet av Ellen Heilmann Modalsli og Kjetil Kristoffer Guldbakke, hudlege. Mandag 7. juli 2008. Kilder:
- Powell FC, Rosacea, N Engl J Med. 2005 Feb 24; 352(8):793-803.
- Pelle MT, Crawford GH, James WD, Rosacea: II. Therapy, J Am Acad Dermatol. 2004 Oct; 51(4):499-512; quiz 513-4.
- Gupta AK, Chaudhry MM, Rosacea and its management: an overview, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2005 May; 19(3):273-85.
- Sterry W, Paus R, Burgdorf W, Dermatology, Georg Thieme Verlag Kg 2006
- Fyrand O, Hudsykdommer diagnose, pleie og behandling, Gyldendal norsk forlag AS 2007
- Oslo Hudlegesenter: Rosacea
- Dermatologi.no-rosacea