Rosacea - en folkesykdom

Selv om Rosacea er en vanlig sykdom, finnes det fortsatt mye vi ikke vet om grunnene til at den oppstår.

HUDSYKDOMMEN ROSACEA: Symptomene er rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HUDSYKDOMMEN ROSACEA: Symptomene er rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Selv om Rosacea er en vanlig sykdom, finnes det fortsatt mye vi ikke vet om grunnene til at den oppstår.

Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene, og den rammer rundt 5-10 prosent av befolkningen. Tilstanden kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett, og rammer både talgkjertlene og blodårene i ansiktet.

SE BILDER AV ROSACEA LENGRE NED.

Hva skyldes rosacea?

Vi vet fortsatt ikke hva som er årsaken til rosacea, men sykdommen kan være en kombinasjon av arv og miljø. Så mange som 40 prosent av de som har rosacea har en slektning med samme tilstand. Økt blodsirkulasjon og overfølsomme blodkar medvirker til utslettet. Det er flere teorier om hva som kan være årsaken, men man vet fremdeles lite om hva som med sikkerhet er årsaken til denne hudsykdommen. Endel faktorer forverrer den, slik som alkohol, men er ikke årsaken.

Hvem får rosacea?

Sykdommen forekommer hos begge kjønn, men er vanligst blant kvinner i alderen 30-50 år. Forekomsten er større blant mennesker med lys hudtype, og sykdommen er sjelden hos mørkhudede.

RHINOPHYMA: Rosacea kan også gi forstørret nese, grunnet unormalt antall talgkjertelceller, såkalt rhinophyma Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
RHINOPHYMA: Rosacea kan også gi forstørret nese, grunnet unormalt antall talgkjertelceller, såkalt rhinophyma Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Hva er symptomene på rosacea?

De vanligste symptomene på rosacea er tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Rødheten forverres ofte av sollys. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og rødming er et vanlig problem. Har man hatt rosacea i flere år utvikler mange synlige blodkar ytterst i huden, såkalte teleangiektasier.

LES OGSÅ: Perioral dermatitt, utslett rundt munn og hake

Hvilke andre symptomer kan man få?

Eldre menn med rosacea er særlig utsatt for å få forstørret nese, grunnet unormalt antall talgkjertelceller, såkalt rhinophyma. Øyeplager i form av øyelokksbetennelse (blefaritt), øyekatarr (konjunktivitt) og betennelse av øyets hornhinne (keratitt) kan også forekomme.

Bilder av rosacea

Se 4 store bilder:

ROSACEA: Acne rosacea på nedre del av ansikt, 50 år gammel kvinne. Foto: Science Photo Library Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
ROSACEA: Acne rosacea på nesen til 65 år gammel kvinne. Foto: Science Photo Library Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
ROSACEA: Acne rosacea på kinnet hos en 50 år gammel kvinne. Foto: Science Photo Library Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
ROSACEA: Rosacea i ansiktet til kvinne. Foto: Science Photo Library Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix

Finnes det ulike typer rosacea?

Rosacea kan se forskjellig ut fra person til person. Vi deler sykdommen inn i fire hovedgrupper avhengig av hvordan huden ser ut. Behandlingen som velges avhenger av hvilken type man har. De fire undergruppene kan graderes som mild, moderat eller alvorlig:

 • Type 1: Typiske plager er vedvarende rødhet og utvidede små blodkar ytterst i huden i de sentrale delene av ansiktet. Huden blir lett irritert og er veldig sensitiv.
 • Type 2: Typisk er vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet med synlige blodkar, røde nupper (papler) og eventuelt kviser (pustler).
 • Type 3: Typisk er uttalt hudfortykkelse med store porer. Denne varianten rammer vanligvis nese, kinn, panne, ører og øyelokk. Hudfortykkelsen kan komme alene, eller sammen med andre symptomer som rødhet, nupper, kviser og synlige blodkar.
 • Type 4: Typisk er øyeplager i form av rødhet og følelse av fremmedlegeme på øyet. Tilstanden kan ledsages av øyelokksbetennelse, øyekatarr og betennelse av øyets hornhinne (sjelden).

Finnes det noen forverrende faktorer?

Rosacea forverres ofte av ytre faktorer. Dette vil variere fra person til person. Alkohol, sollys, varme drikker, psykisk stress, trening, vind, temperaturendringer, menstruasjon, overgangsalder, medikamenter og sterk krydret mat er vanlige utløsende faktorer. Bruk av kortisonkremer i ansiktet kan også gi et utslett som likner på rosacea som bivirkning.

Forstørret nese (rhinophyma) er ofte blitt assosiert med høyt alkoholforbruk. Dette er ikke tilfelle, og mange føler seg urettferdig sosialt stigmatisert.

LES OGSÅ: Lipom - fettkuler i huden

Hvordan er prognosen?

Det finnes ingen kur som helbreder tilstanden, men ved effektiv behandling er prognosen god. Tilstanden kan opphøre spontant etter måneder eller år.

Hvordan stilles diagnosen rosacea?

Diagnosen stilles av lege ved å undersøke huden. Det finnes ingen bekreftende blodprøve. I noen tilfeller tar man en hudprøve (biopsi) for å utelukke andre årsaker.

LES OGSÅ: De vanligste utslett hos barn - bilder

Hva annet kan rosacea være?

Rosacea kan være vanskelig å skille fra kviser (akne). En viktig forskjell er aldersgruppen som rammes og at man ved rosacea ikke ser hudormer.

Andre hudsykdommer som bør vurderes er perioral dermatitt, seborreisk eksem, soleksem, lupus og sarkoidose.

Generelle råd for alle med rosacea:

 • Unngå bruk av kortisonkremer.
 • Bruk solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-lys. Solkremer med fysiske filtere som titandioksid og sinkoksid tolereres best.
 • ”Rosacea-hud” blir lett irritert av kosmetikk. Unngå vannfast make-up og tunge foundationer.
 • Bruk såpefrie renseprodukter.
 • Bruk en fuktighetskrem som er tilpasset din egen hudtype minst en gang daglig, og før påføring av andre hudprodukter og make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden (for eksempel Rosaliac fra La Roche-Posay), og som ikke er altfor fet.
 • For kvinner som plages av det kosmetiske aspektet av sykdommen og ønsker å dekke over, kan foundation med litt grønnskjær hjelpe å dekke over.

LES OGSÅ: Kontakteksem

4 typer rosacea og behandling

 • Behandling av type 1-rosacea: Målet med behandlingen er å redusere rødheten i huden og forebygge utbrudd. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer, og å prøve å unngå disse (se over). Alle bør bruke en solkrem på dagtid. Av behandling anbefales ofte betennelsesdempende kremer, antibiotika til å smøre på huden eller som tablett, eller en ny type gel: Brimonidin gel (Mirvaso). Behandling som kan være aktuell for noen er laser eller annen lysbasert behandling, som kan ha svært god effekt mot rødhet.
 • Behandling av type 2-rosacea: Målet med behandlingen er å redusere rødhet, kvisedannelse og nupper i huden. De fleste med type 2-rosacea er ikke plaget med sensitiv hud. Mest brukt er Rozex-gel (metronidazol) eller Finacea-gel (azelainsyre). I enkelte tilfeller kan 10 % svovel i Essex lotion forsøkes, men behandlingen er illeluktende og må spesialblandes på apoteket. For de med mer uttalte plager gis det ofte en tablettkur med antibiotika, som man må ta over flere uker. Tidligere brukte man tetracycliner, men det er vist at lavdosert, depotformulert doksycyklin i 2-6 måneder er en effektiv behandling med lite bivirkninger og resistensutvikling. Gravide må diskutere med legen sin hvilke medikamenter de kan bruke under svangerskap. Protopic (tacrolimus) er en ny krem som kan ha noe effekt, men dens plass i behandlingen er enda ikke fullt avklart. I helt spesielle tilfeller kan behandling med Roaccutan (isotretinoin) forsøkes.
 • Behandling av type 3-rosacea: Målet med behandlingen er å redusere talgproduksjon i huden, samt dannelse av kviser og rødhet i huden. Aberela-krem (A-vitaminsyre) kan være til god hjelp. Behandling som nevnt for de andre typene kan også forsøkes. Overvekst av talgkjertler på nesen (rhinophyma) kan bli behandlet kirurgisk eller med CO2-laser. I noen tilfeller gis det behandling med Roaccutan-tabletter(isotretinoin).
 • Behandling av type 4-rosacea: Behandles med øyedråper eller forskjellige typer antibiotika. Disse pasientene bør henvises til øyelege.

Kan rosacea behandles med laser/lys?

Karlaser er den mest effektive behandlingen av synlige blodkar og rødhet i huden. Brukt riktig er laserbehandling svært trygt. Det finnes ulike typer laserbehandling på markedet. Fargelaser (PDL, Vbeam) er spesielt utviklet for å fjerne synlige blodkar og rødhet i huden. Behandlingen fungerer ved å sende ut et sterkt lys med høy energi inn i den øvre delen av huden. Energien blir tatt opp av de røde blodcellene, og dette fører til en varmeutvikling som ødelegger synlige blodårer. Rosacea krever som regel 2-4 behandlinger, og behandlingene kan tas med seks ukers mellomrom. Et annet alternativ er behandling med høyintenst pulserende lys (IPL). Denne typen lysbehandling skiller seg fra laserbehandling ved at det er mange bølgelengder (eller farger) i hver lyspuls, i motsetning til laserbehandling, som kun bruker en bølgelengde. Både fargelaserbehandling og IPL gir få bivirkninger, og man kan gå på arbeid rett etterpå.

LES OGSÅ: Hudsykdommen psoriasis

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Send inn spørsmål

Hva ønsker rosacea-forskerne å få svar på i fremtiden?

Det er fortsatt mange spørsmål angående sykdomsutviklingen i huden ved rosacea som ikke er endelig besvart. Forskere prøver å identifisere genetiske faktorer som er medvirkende. Hva som egentlig forårsaker utslettet er ikke fullt ut forstått. Flere viktige spørsmål gjenstår å få avklart:

 • Har sykdommen noe med hårrøttene å gjøre?
 • Hvilken rolle spiller tilstedeværelse av mikroorganismene i huden?
 • Hvilken rolle spiller fuktighetskrem i behandlingen?
 • Er det medvirkende hormonelle faktorer?
 • Hvilken rolle spiller sollyset?
 • Hvilken rolle spiller den økte blodgjennomstrømningen i lærhuden i sykdomsutviklingen?
 • Økt kunnskap vil bedre muligheten for ny behandling i fremtiden. Pasienter med rosacea i dag bør oppsøke lege (helst hudlege) for å forsikre seg om at de får den beste behandlingen.

Oppdatert i sin helhet av lege Katharina Eimind 01.12.16. Kilder ved oppdatering: Norsk legemiddelhåndbok, bestpractice.bmj.no, uptodate.com. Opprinnelig skrevet av Ellen Heilmann Modalsli og Kjetil Kristoffer Guldbakke, Mandag 7. juli 2008

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

 • Powell FC, Rosacea, N Engl J Med. 2005 Feb 24; 352(8):793-803.
 • Pelle MT, Crawford GH, James WD, Rosacea: II. Therapy, J Am Acad Dermatol. 2004 Oct; 51(4):499-512; quiz 513-4.
 • Gupta AK, Chaudhry MM, Rosacea and its management: an overview, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2005 May; 19(3):273-85.
 • Sterry W, Paus R, Burgdorf W, Dermatology, Georg Thieme Verlag Kg 2006
 • Fyrand O, Hudsykdommer diagnose, pleie og behandling, Gyldendal norsk forlag AS 2007
 • http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-rosacea.html
 • http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-n-s-rosacea.html