Plutselig hårtap

Mistet mye hår? Det er en vanlig problemstilling hos både kvinner og menn. Dette er årsakene, og dette hjelper.

FLEKKVIS HÅRTAP: Hvis du bare har et par små flekker med hårtap, er det gode sjanser for at håret vil vokse ut av seg selv. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FLEKKVIS HÅRTAP: Hvis du bare har et par små flekker med hårtap, er det gode sjanser for at håret vil vokse ut av seg selv. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved hårtap er alltid det første spørsmålet «hvorfor mister jeg håret?».

Hårtap kan deles inn i tre kategorier:

  • Mildt håravfall (et par små flekker med hårtap)
  • Moderat håravfall (mer enn et par flekker med hårtap)
  • Utbredt håravfall (omfattende hårtap)

Raskt hårtap kan skyldes flere faktorer:

  • Større fysiske eller psykiske påkjenninger (gradvis hårtap)
  • Sykdommer
  • Kraftig, plutselig vekttap (gradvis hårtap)
  • Medisiner (gradvis hårtap)
  • Stram hårstyling (gradvis hårtap)
  • Forbigående synkronisert håravfall etter fødsel
  • Operasjon
  • Stans av p-piller
  • Cellegift

Alopecia areata - flekkvis håravfall

Alopecia areata er en kronisk autoimmun hårsykdom som resulterer i flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen.

Sykdommen ødelegger ikke stamcellene til hårsekkene, slik at håret vokser ofte ut igjen. Ved flekkvis hårtap og mindre enn 50% angrepet hodebunn er prognosen veldig god. (2) De fleste med alopecia areata har mer enn én episode av hårtap i løpet av livet, og opptil 1 av 10 personer får kronisk alopecia areata, som vil se vedvarende hårtap.

Dette er symptomer på Alopecia areata:

  • Hårtapet kan komme i flekker, i løpet av en periode på noen uker
  • Flekkene er vanligvis på størrelse med en mynt og er runde eller ovale
  • Hodebunnen er normal
  • Noen kjenner prikking eller svak smerte i det berørte området
  • Alopecia areata kan påvirke øyenbryn, øyevipper, skjegg, hår i armhulene og kjønnsorganer

LES OGSÅ: Hvorfor mister menn håret?

Hårtap grunnet vekttap

– Raskt vekttap er en veldig vanlig årsak til hårtap, og hårtapet kommer som regel noen måneder i etterkant, selv om man har et sunt kosthold, har hudlege Kjetil Guldbakke tidligere forklart en av Lommelegens lesere.

Spiseforstyrrelse kan også være årsaken til hårtap, ifølge hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.

Telogen effluvium - midlertidig hårtap etter stress

Telogen effluvium er en ufarlig tilstand hvor man mister håret på grunn av sykdom eller en stressende livssituasjon. Hårtapet kommer raskt og er midlertidig, ifølge Oslo Hudlegesenter.

Følgende faktorer kan utløse Telogen effluvium:

  • Sykdom, og spesielt feber
  • Kirurgisk operasjon
  • Fødsel
  • Ulykke
  • Vekttap
  • Visse medisiner
  • Slutte med P-piller

– Hårtapet kommer ofte 3-6 måneder i etterkant av en stresset periode og kan vare opp til 1 år, ifølge Guldbakke.

Det er uvanlig å miste alt håret ved Telogen effluvium. Etter noen måneder stopper håravfallet, og hårveksten går tilbake til normalt i løpet av
6-9 måneder. Kronisk Telogen effluvium hvor hårtapet varer lengre kan forekomme, men er sjelden.

Tilstanden går over av seg selv uten behandling.

Hårtap ved sykdom i hodebunn

Man kan oppleve hårløse flekker i hodebunn ved ulike tilstander som sopp i hodebunn, psoriasis eller kraftig seboreisk eksem. Det kan av og til være sykdom i hodebunnen som gir arrdannende, irreversibelt hårtap. Dette er en av årsakene til at hodebunnen bør undersøkes av hudlege ved flekkvis håravfall, da underliggende tilstand kan behandles og føre til revekst av hår, eller bremse en arrdannende hodebunnslidelse.

ARVELIG: Menn er mest utsatt for å miste håret. Det er vanlig at de mister håret i perioden 25 til 60 år.  Foto: Scanpix
ARVELIG: Menn er mest utsatt for å miste håret. Det er vanlig at de mister håret i perioden 25 til 60 år. Foto: Scanpix Vis mer

Hårtap etter misbruk av anabole sterioder

Bruk av anabole steroider kan også være årsak til hårtap. Misbruket kan gi økt hårvekst på kroppen, og i ansiktet, mens det kan gi økt hårtap på hodet.

Menn er mest utsatt for hårtap

Flere menn enn kvinner vil miste håret grunnet genetiske og androgene årsaker.

– Menn er mest utsatt med arvelig hormonelt håravfall, skallethet og androgen alopeci (mannlig hårtap), opplyser hudlege Jon Langeland.

Noen kvinner kan også oppleve såkalt androgent hårtap, som vil si at håret blir tynnere i vikene i pannen og på kronen av hodet. Dette er som regel arvelig betinget forteller hudlege Anne Birgitte Nordal ved Hudklinikken.

Flest menn mister håret i perioden 25 til 60 år.

Arvelig hårtap skjer som regel sakte over 5 til 10 år.

Hva bør man gjøre ved plutselig hårtap?

Hvis du mister mye hår bør du finne ut hva slags håravfall det kan dreie seg om, i følge hudlege Anne Birgitte Nordal ved Hudklinikken. Det anbefales å oppsøke lege for å få klarhet i hvilken type håravfall det dreier seg om. Det kan være aktuelt med blodprøver for å sjekke jernstatus og stoffskifteprøver. Det kan også være aktuelt å vurderes nærmere hos hudlege.

Vil håret vokse ut igjen?

– Finnes det noen behandlinger mot hårtap som anbefales?

Behandlingen avhenger av årsak, forklarer hudlege Nordal.

Behandling for alopevia areata

Er det snakk om alopecia areata forsøker man gjerne lokale kortisonpreparater til hodebunnen i en periode. Det kan også være aktuelt å samtidig forsøke hårstimulerende middel, Minoxidil. Ved alopecia areata vokser ofte håret ut igjen spontant i løpet av noen måneder. Er det utbredt og vedvarende alopecia areata kan det en sjelden gang være aktuelt med ytterligere immundempende behandling. Man må da henvises til hudspesialist.

Behandling ved androgent hårtap

Androgent hårtap er irreversibelt. Hos noen personer blir det et stort kosmetisk problem, og man kan da forsøke medisinsk behandling. Både kvinner og menn kan bruke lokale Minoxidil preparater i hodebunnen. Menn som er svært sjenert av androgent hårtap kan få foreskrevet Finasterid tabletter av hudlege. Disse virker ved å hemme testosterons påvirkning av hårsekkene, og denne behandlingen er forbeholdt menn. En del menn vil oppnå ny vekst av hår, og flertallet vil oppleve at hårtapet stanses. Man må fortsette behandlingen uten pauser for at effekten skal vedvare. Hvis du stopper med behandling, mister du håret igjen. (1) PRP eller platelet rich treatment studeres på som behandling ved androgent hårtap.(3)(4)

MIDLERTIDIG HÅRTAP: Også kalt telogent effluvium. Håret kommer tilbake! Foto: Shutterstock / NTB
MIDLERTIDIG HÅRTAP: Også kalt telogent effluvium. Håret kommer tilbake! Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Behandling ved telogent effluvium

Ved telogent effluvium vil håret vokse tilbake etterhvert.

Dersom det er underliggende sykdom, som ved for eksempel lavt stoffskifte, vil håret vokse tilbake når stoffskiftet er normalisert etter oppstart av justerende medisiner.

Behandling ved hodebunnssykdom

Ved hodebunnsykdom vil som regel håret vokse tilbake igjen når hudsykdommen er behandlet. Det kan av og til dreie seg om arrdannende hårtap og da vil håret ikke vokse tilbake.

Parykk og hårtransplantasjon

Ved svært uttalt hårtap kan man ha rett til å få dekket utgifter til parykk etter søknad fra hudlege.

Hårtransplantasjon er en kirurgisk, kosmetisk behandling hvor legen flytter hår og hårsekker fra nakken opp på hodet. Denne metoden egner seg best til tilfeller hvor hårtapet er begrenset til den forrerste delen av hodet. (1)

Kilder:

Artikkelen er oppdatert i sin helhet 03.08.20 ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal. Kilder brukt ved oppdatering: 1) Felleskatalogen.no 2) Alopeciaforeningen Norge 3)Dermnet.nz, Platelet-rich plasma, Author: Anoma Ranaweera, Medical Writer, Auckland, New Zealand, 2013. Updated by Dr Ebtisam Elghblawi, Dermatologist, Tripoli, Libya. DermNet NZ Editor in Chief: A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand. October 2018. 4) Uptodate.com, Female pattern hair loss (androgenetic alopecia in women): Treatment and prognosisAuthor:Amy McMichael, MDSection Editor:Maria Hordinsky, MDDeputy Editor:Abena O Ofori, MDContributor Disclosures, All topics are updated as new evidence becomes available and our peer review process is complete.Literature review current through: Jul 2020. | This topic last updated: Sep 26, 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer