Nummulært eksem

Myntformet eksem er sterkt kløende og rammer oftest armer og bein hos eldre. Fuktighetskrem er viktig grunnbehandling.

FORMET SOM EN MYNT: Nummulært eksem er ofte sterkt kløende og består av små røde knuter og blemmer. Foto: NTB / Shutterstock.
FORMET SOM EN MYNT: Nummulært eksem er ofte sterkt kløende og består av små røde knuter og blemmer. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Myntformet eksem av denne typen kalles på medisinsk fagspråk nummulær eksem, nummulat eksem eller nummulær dermatitt. «Nummulat» betyr «myntformet», og dette eksemet har altså fått navnet sitt fordi eksemflekkene har form og størrelse som mynter. Det forekommer oftest på armer og bein, eller nedre delen av overkroppen. Aldri i ansikt. (2)

Les også: Hva er eksem?

Hvorfor får man nummulært eksem?

Årsaken til sykdommen er ikke fullstendig kjent, men allergi mot for eksempel nikkel eller midd i tillegg til bakteriefloraen på huden antas å spille en rolle. Allergitesting kan derfor være en del av utredningen. Uttørring av huden kan utløse eksemet, men også stress og sterk svetting, for eksempel hos personer som arbeider i varme rom med tørr luft. Hos de fleste er eksemet hissigst om vinteren. Det er oftest middelaldrende og eldre personer som får nummulært eksem.

Sykdomstegn

Nummulært eksem kjennetegnes av eksemflekker med rund eller oval form. Hver flekk består av små, røde, tettsittende knuter og små blemmer. I perioder kan flekkene væske, etterpå dannes skorper. «Myntene» finnes som regel på armer og bein, hyppigst på nedre del av leggen. De fleste har kraftig kløe. Sykdommen kan komme tilbake gjentatte ganger og kreve behandling over tid, men den langsiktige prognosen er svært god.

Hva annet kan det være?

Diagnosen nummulært eksem stilles ofte klinisk basert på utslettets utseende og symptomer. Følgende andre hudsykdommer må også vurderes:

  • Atopisk eksem: Kjennetegnes av kronisk tørr og kløende hud. Hender og albuebøy er særlig utsatt. Også atopisk eksem kan opptre som myntformede forandringer. Eksem i familien og andre atopisk sykdommer (astma og allergier) styrker en mistanke om at utslettet er atopisk eksem.
  • Kontakteksem: Kjennetegnes av eksem etter hudkontakt med stoffer som fremkaller allergisk reaksjon i huden eller irritasjon. Rammer vanligvis hender grunnet hyppig kontakt med potensielle utløsende faktorer.
  • Ringorm: Gir ringformede utslett som kan være vanskelig å skille fra nummulært eksem. Ringorm er en smittsom soppinfeksjon i huden og soppen kan påvises ved prøvetaking (mikroskopi eller dyrkning).
  • Psoriasis: En kronisk hudsykdom som vanligvis rammer større områder enn nummulært eksem. Utslettet er også mer skjellende.
FUKTIGHETSKREM: Eksem på hendene kan være både nummulært eksem, atopisk eksem, psoriasis eller kontakteksem. Fuktighetskrem er viktig ved alle tilstandene. Foto: NTB / Shutterstock.
FUKTIGHETSKREM: Eksem på hendene kan være både nummulært eksem, atopisk eksem, psoriasis eller kontakteksem. Fuktighetskrem er viktig ved alle tilstandene. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Behandling av utslettet

Behandlingen for nummulært eksem er i hovedtrekk den samme som for atopisk eksem. God hudpleie er viktig basisbehandling for å holde eksemet i sjakk. Det viktigste er å unngå at huden tørker ut. Smør inn huden i det utsatte området med fet fuktighetskrem flerre ganger daglig. Smør alltid etter kontakt med vann.

Bad og dusj relativt sjelden og bruk små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Unngå innsåping av hudområder med eksem. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg.

image: Granuloma annulare

Granuloma annulare

Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Hvis du har badekar, kan du legge deg noen minutter i badevann tilsatt olje etter at du har dusjet bort såpe og sjampo.

Behandling med glukokortikoidholdig krem (kortison) eller salve kan slå eksemet tilbake. Det er vanlig å starte med et sterkt preparat for deretter å trappe ned til en mildere type så tidlig som mulig. I perioder med sterk kløe kan det være nyttig å bruke kløstillende antihistamintabletter (allergimedisin).

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

  1. Zirvas, M. Uptodate: Nummular eczema. 2018.
  2. Legevakthåndboken: Nummulær dermatitt. Besøkt februar 19.

Saken er opprinnelig skrevet av legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, publisert første gang 2004. Oppdatert og utvidet av Brage Ulvmoen februar 2019.