Kløe i hodebunnen

Slik blir du kvitt plagene.

KLØE: Irritasjon i hodebunnen kan ha mange årsaker.  Foto: JPC-PROD
KLØE: Irritasjon i hodebunnen kan ha mange årsaker. Foto: JPC-PROD Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i hodebunnen er en vanlig plage, og det kan være både irriterende og frustrerende. Heldigvis er det ofte enkelt å bli kvitt

- Hodebunnskløe kan oppstå i aldre aldre og det kan være forskjellige årsaker til kløen, men det ses oftere hos eldre, sier Ellen Cathrine Pritzier, overlege ved Hudavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus HF.

- Den vanligste årsaken er seboreisk eksem som girer flassing og eksem i hodebunnen.

LES OGSÅ: Seboreisk eksem

Ofte arvelig

For de som plages av kløe, anbefaler Pritzier å bruke en sjampo som er beregnet for flass og kløe i hodebunnen.

- Dersom kløen ikke gir seg, kan man bruke lokale kortikosteroider i tillegg, mener hun.

Ifølge Sissel H. Busch, kosmetisk dermatologisk sykepleie og daglig leder ved Medisinsk hudklinikk AS, er seboreisk eksem kronisk.

Det er plagsomt og kan minne om psoreasis. Dette er ofte arvelig, og kommer gjerne som voksen.

- Kan kløe i hodebunnen være farlig?

Nei, de er ikke farlig, men om du er usikker på årsaken vil fastlegen din kunne gi deg svar og eventuelt legemiddel om det skulle være nødvendig, sier Busch.

LES OGSÅ: Lus: Varsler størst utbredelse i Oslo og Hordaland

- Skyll håret godt

Ifølge Apotek1 sine nettsider, er det anbefalt å kontakte lege ved kraftig flassing og intens rødhet i hodebunnen, eventuelt også på andre områder som for eksempel knærne og albuene.

En annen - og svært enkel årsak - til kløen, kan være rester av sjampo eller andre hårprodukter.

- Vær nøye med å vaske ut alle hårprodukter ved hårvask, oppfordrer Busch.

Når det klør i hodet, er det lett å mistenke lus. Om dette skulle vise seg å være årsaken til plagene, er det viktig at det blir igangsatt behandling raskest mulig.

- Lus behandles etter spesielle beskrivelser i kombinasjon med lusemiddel fra apotek. Det er oftest barn i barnehage og skole som får dette, og det er svært smittsomt, sier Busch.

KREVER BEHANDLING: Om lus er årsaken til plagene, bør det bli igangsatt behandling raskest mulig.  Foto: Jan Djenner/Samfoto
KREVER BEHANDLING: Om lus er årsaken til plagene, bør det bli igangsatt behandling raskest mulig. Foto: Jan Djenner/Samfoto Vis mer

Hva kan du gjøre selv?

  • Hodebunnen er like følsom for klimaendringer, stress, trøtthet, kjemikalier, kost og overdreven vasking som huden ellers, og må pleies dersom det oppstår problemer. For å gjenopprette balansen i en tørr hodebunn, er det ofte nok å bytte til en ekstra mild sjampo.
  • Få sjampoen til å skumme i hendene før du masserer den inn i håret, så irriteres hodebunnen mindre. Skyll hodebunnen nøye etter sjamponering og eventuelt etter bruk av balsam. Unngå for varmt vann.
  • Forsøk å unngå at stylingprodukter kommer i kontakt med hodebunnen, spesielt hvis de inneholder alkohol som tørker ut huden.
  • Det finnes mykgjørende og fuktighetsgivende geler som kan brukes i hodebunnen. Det hjelper hodebunnen med å få tilbake sin naturlige mykhet uten at håret blir fett.
  • Dersom du er tynn i håret og har problem med at issen lett blir solbrent og kløende, kan du bruke solprodukter som har en svært lett konsistens og som gjerne kommer i sprayform. Alternativt kan du dekke til hodet.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilde: Apotek1