Kløe i hodebunnen

Kløe i hodebunnen kan ha en rekke årsaker. Les om vanlige årsaker til irritasjonen i huden, og sykdommer som kan gi irritert hodebunn og eventuelt eksem.

DET KLØR: Irritasjon i hodebunnen kan ha mange årsaker. Foto: JPC-PROD / Shutterstock / NTB
DET KLØR: Irritasjon i hodebunnen kan ha mange årsaker. Foto: JPC-PROD / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kløe i hodebunnen er vanlig, og er mer utbredt hos voksne enn barn. Oftest er slik kløe lett, og er kun uttrykk for at hodebunnen er irritert. Årsakene til slik irritasjon er mange. Ved alvorlig og invalidiserende kløe kan denne være uttrykk for hudsykdom, og en sjelden gang generell sykdom.

Normal kløe

Hos alle er det normalt å ha noe kløe til huden. Kløen er en primitiv refleks der man får en trang til å klore på et sted der det oppstår et stimulus eller en pirring av huden. I dyreriket er denne viktig, da dyrene på denne måten vil rive av seg parasitter.

Å klø seg oppleves behagelig, men hvis man gir etter for trangen for ofte, kan det oppstå kronisk kløe, med kloremerker i huden til følge; det blir rett og slett verre etterpå – derav uttrykket: «Etter den søte kløe kommer den sure svie».

1. Vanlige årsaker til irritasjon i hodebunnen

Det er mange årsaker til kløe i hodebunnen, her er noen av de vanligste.

Tørr hud

Tørr hud gir kløe. Hodebunnen er, som huden ellers, følsom for miljøet, og overdreven vask med sterk og skummende sjampo er viktig årsak. Det er veldig mange og aktive talgkjertler i hodebunnen, og hodebunnen skal være dekket av en tynn fetthinne, såkalt lipidfilm.

Bruk derfor mild og pH vennlig sjampo, og begrens vaskingen. Bruk lunkent vann istedenfor varmt vann. Det finnes også fuktgivende geleer som kan benyttes til hodebunnen.

Tørr hud kan utvikle seg til eksem. Slik forebygger du håndeksem. Video: Lommelegen.no Vis mer

Stress

Stress gir kløe. Kløe til huden formidles via nervetråder som kommer fra hjernen, og når vi (les: hjernen) er stresset, blir kløe-nervefibrene aktivert.

Solskade

Solskade gir tørr hud. Er du plaget av lite hår i issen, så bruk solfaktor jevnlig eller dekk deg til for å forebygge slik solskade.

2. Sykdommer og infeksjoner som gir kløe

Når kløen blir så invalidiserende at det dannes blødende sår etter kloring eller du har problemer med nattesøvnen, kan kløen være tegn på sykdom eller infeksjon.

SKURV: Gulhvite skorper og sår hud hos voksen kvinne er seboreisk eksem. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
SKURV: Gulhvite skorper og sår hud hos voksen kvinne er seboreisk eksem. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer

Seboreisk eksem

Dette er en av de vanligste eksemtypene, og den sees både hos spedbarn og voksne. Skurv er også kalt melkeskurv og på engelsk «cradle cap». Dette er gulhvite skorper i hodebunnen hos barn, gjerne første leveår. Disse forsvinner av seg selv etter noen måneder, og må ikke behandles. De lar seg likevel lett fjerne med babyolje eller salicylolje.

LES MER: Seboreisk eksem

Hodelus

Når kløen starter brått hos barn, er dette en viktig årsak. Hodebunnen blir oppklort. Hodelus er vanlig blant skolebarn, så her vil gjerne flere være angrepet samtidig. Lusene, som er 1–3 mm, kan være vanskelig å oppdage, med mindre man grer seg med lusekam. Eggene er lettere å finne, de sitter også festet til hårstråene.

Psoriasis

Denne hudsykdommen affiserer cirka 3 % av befolkningen, men de fleste har denne i en lett grad, det vil si at bare en begrenset del av hudoverflaten er angrepet. Røde og flassende kuter og hevelser i hodebunnen er vanlig. Utseendemessig kan tilstanden være vanskelig å skjelne fra seboreisk eksem. Imidlertid er rødfargen mer intens og flassingen tykkere og mer hvitlig enn ved psoriasis.

LES MER: Psoriasis

Kontakteksem

Dette eksemet skyldes at huden blir betent av å komme i kontakt med omgivelsene. Kontakteksem opptrer hyppigst på hendene som håndeksem, men kan også opptre i hodebunnen på grunn av kontakt med stoffer som er irriterende eller allergifremkallende. Eksempelvis har mange så følsom og irritert hud at de må bruke sjampo som er pH-vennlig, det vil si at surhetsgraden i sjampoen skal matche hudens pH. Viktige årsaker til allergiske reaksjoner i hodebunn er allergi mot konserveringsmidler og parfymestoffer i sjampo og hårbalsam.

Solare keratoser

Håret utgjør en viktig beskyttelse mot solstråler. Hvis huden på hodebunnen på grunn av hårtap får for mye sol over lang tid, blir det ytterste hudlaget – overhuden (epidermis) – skadet. Overhuden består av hornceller som normalt legger seg lagvis oppå hverandre som murstein i sement. Ved solskade blir cellene liggende hulter til bulter i hauger, og dette kjennes som ru tørre nupper. Dette er ikke kreft, men en type celleforandringer som kan gi kreft.

Senil kløe

Uttrykket senil knyttes til tilstander som inntrer ved høy alder. Mange eldre er plaget med kløe. Kløen kan være utbredt, eller den kan være begrenset, for eksempel til hodebunn. Denne type kløe er krevende fordi årsaken er ukjent. Sannsynligvis skyldes den en kombinasjon av forstyrrelse av sanseceller, aktivering av kløefibre og tørr hud. Behandling med karbamidholdig fuktighetskrem vil virke lindrende.

LES MER: Senil kløe

Soppinfeksjon i hodebunnen (tinea)

Infeksjon til hodebunn med sopparten dermatofytter har veldig varierende klinikk. Hyppigst er lett skjelling som er avgrenset til «geografiske» felter i hodebunn. Kløen er ofte kun svak. I noen tilfeller kommer det verkebyller. Hvis betennelsen står lenge før behandling, vil hårsekker kunne gå tapt, med hårtap til følge. Tilstanden er smittsom, og flere tilfeller kan derfor opptre innen storfamilie, barnehage eller skole.

LES MER: Sopp i hodebunnen

Generell sykdom

Kløe opptrer ved en rekke «indre» sykdommer, eksempelvis sykdommer i stoffskiftet, sukkerbalansen, nyrer og lever. Slik kløe vil som regel være generell, altså til hele hudoverflaten.

Les mer om slike sykdommer:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer