Hudlege svarer:

Hva er årsaken til psoriasis og hvem blir rammet?

Selv om det fortsatt er en gåte hvorfor sykdommen rammer den enkelte, vet vi i dag mer om livsstil og helse knyttet til sykdommen.

PSORIASIS FLEKK på albuen til en ung kvinne. Foto: Marys Poly / Shutterstock / NTB
PSORIASIS FLEKK på albuen til en ung kvinne. Foto: Marys Poly / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Psoriasis er en av våre vanligste hudsykdommer, ved at den rammer cirka 3 % av befolkningen. Den kan komme i alle aldrer, fra barndom til alderdom, men synes å ha en topp debut fra 15–25 års alder og noen får sykdommen i 50–60 års alder (1).

Sykdommen oppleves som brutal hver gang den rammer. Se for deg at du er sunn, glatt og frisk over hudorganet ditt, og så plutselig dukker det opp det som oppleves som kjøttkaker flekkvist over huden din. Helt utenfor din kontroll.

Huden løper løpsk

Hva i all verden er det som skjer i huden? Jo, det er det at overhuden fornyes altfor fort, rett og slett at celledelingen er for hurtig. Overhuden fornyes normalt over cirka én måned, men her snakker vi om en celledeling som kan bli 5–7 ganger raskere enn normalt. Derfor kalles psoriasis for en hyperproliferativ betennelse i huden.

Denne cellefornyelsen krever masse blod, derfor blir huden rød, cellene krever masse plass, derfor blir huden tykk, og det blir mye døde hudceller, derfor blir det mye flass. Altså tykke, røde og flassende flekker i huden - det er psoriasis.

Hvorfor meg?

Alle som får sykdommen spør seg - hvorfor fikk jeg denne? Skulle ønske jeg kunne gi et klart svar på dette, men også her er det som med det meste innen medisin; sammensatte årsaker, det vi kaller for multifaktoriell etiologi.

Arv + miljø = sant

Arvelighet er viktig ved psoriasis. Cirka en tredjedel av personer med sykdommen har psoriasis i nærmeste familie. Denne arveligheten er ikke bare bestemmende for om du får psoriasis eller ikke, men også om du reagerer godt på behandling eller ikke.

Det finnes en rekke forhold som kan utløse eller forverre sykdommen:

Er psoriasis farlig?

Sykdommen psoriasis er ikke farlig i seg selv, og ikke er den smittsom heller. Samtidig vet vi at hvis man ser på gruppen av personer med psoriasis, så er det en øket risiko for tilleggssykdommer. Disse er:

Mange behandlingsmuligheter!

I dag finnes det en rekke behandlinger for sykdommen. De aller fleste med sykdommen har såpass begrenset utbrudd at de klarer seg med smøring med medisinske kremer eller salver på flekkene, såkalt lokalbehandling. Slike medisiner fås hos fastlegen. Slik smøring krever imidlertid en betydelig egeninnsats.

Ved uttalte plager og andre tilleggssykdommer, trengs behandling i form av tabletter eller sprøyter. Dette håndteres av hudspesialister, eventuelt i samarbeid med andre spesialiteter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer