Gravide er generelt utsatt for forverring av bakenforliggende hudlidelser i løpet av svangerskapet. Sjeldnere ser man bedring av tidligere erkjente hudlidelser under graviditet.
Generelt bør gravide ha lav terskel for å oppsøke lege for avklaring av hudforandringer i svangerskapet
Atopisk eksem
Eksem er en hudlidelse som oftest forverres under svangerskap, men bedring er rapportert hos opptil 24 prosent i en forskingsrapport fra 1991. Tilstanden kan også debutere under svangerskap hos kvinner med atopisk predisposisjon.
LES MER: Atopisk eksem

Psoriasis
Generelt blir de fleste psoriatikere bedre i huden under graviditeten. Dette kan skyldes høyt nivå av et stoff som heter IL-10. Dette er et signalstoff som produseres i kroppen og som normalt har dempende effekt på sykdomsforløpet ved psoriasis.
LES MER: Psoriasis: Ulike typer, symptomer, diagnose
Infeksjoner
Økt nivå av sirkulerende østrogen i blodet ansees for å legge en svak demper på immunforsvaret. Dette medfører at gravide er mer utsatt for å få infeksjoner som vaginale soppinfeksjoner. Denne mekanismen kan også være årsaken til at kvinner kan oppleve forverring av kjønnsvorter under graviditeten.
LES MER:

Bindevevssykdommer
Kronisk lupus i huden forverres som regel ikke i svangerskapet, men det er beskrevet tilfeller av betydelig oppbluss av systemisk lupus (SLE) i svangerskap. I medisinsk litteratur er det angitt at sykdommens stabilitet før kvinnen blir gravid kan være avgjørende for utfallet under svangerskapet.
Forløpet av systemisk sklerose (sklerodermi) er ofte uendret under graviditet, mens dermatomyositt oftere kan medføre alvorlig forverring med potensielle livstruende konsekvenser for mor/foster. Sarkoidose er også en bindevevssykdom som ofte bedres under graviditet.

Hudutvekster
Godartede svulster i huden, føflekker og arr kan også endre utseende under svangerskap, noe som skyldes hormonelle påvirkninger. Den italienske legen Dr. Rubegni studerte føflekker gjennom graviditeten hos 35 kvinner, og fant en klar tendens til at føflekkene ble mørkere fra starten til slutten av graviditeten. Det tok tolv måneder fra fødselen til fargen hadde normalisert seg slik den var før kvinnen ble gravid. Det er ikke imidlertid ikke funnet noen økt forekomst av hudkreft som følge av graviditet. Det finnes tvert imot funn som tyder på at graviditet kan spille en beskyttende rolle i utviklingen av føflekkreft.
Kilder
Revisjon: Denne artikkelen ble i sin helhet revidert av hudlege Kjetil K. Guldbakke 23.08.2018. Opprinnelig publisert 23.12.2008.
Kilder:
- Kroumpouzos G., Cohen LM., JAAD Volume 45, Number 1, 2001: Dermatoses of pregnancy.
- Ambros-Rudolph C. et al., JAAD Volume 54, Number 3, 2006: The specific dermatoses of pregnancy revisited and reclassified.
- Solberg S., Tolaas E., Sviland L., Tidsskrift for den norske legeforening 2008; 128: 1062-4.
- Emedicine.com
- Pasienthandboka.no
- Lommelegen.no