Hudsykdommer som forverres av graviditet

Hvis man har en hudsykdom, kan en graviditet gjøre at sykdommen forandrer seg. Oftest til det verre, men noen kan også bli bedre.

KLØENDE EKSEM: Atopisk eksem er en hudlidelse som kan forverres når du er gravid. Tørr og kløende hud er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KLØENDE EKSEM: Atopisk eksem er en hudlidelse som kan forverres når du er gravid. Tørr og kløende hud er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gravide er generelt utsatt for forverring av bakenforliggende hudlidelser i løpet av svangerskapet. Sjeldnere ser man bedring av tidligere erkjente hudlidelser under graviditet.

Generelt bør gravide ha lav terskel for å oppsøke lege for avklaring av hudforandringer i svangerskapet

Atopisk eksem

Eksem er en hudlidelse som oftest forverres under svangerskap, men bedring er rapportert hos opptil 24 prosent i en forskingsrapport fra 1991. Tilstanden kan også debutere under svangerskap hos kvinner med atopisk predisposisjon.

LES MER: Atopisk eksem

PSORIASIS: Plakkpsoriasis begynner ofte med små flekker som gradvis vokser i størrelse og får en sølvhvit, skjellende overflate. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
PSORIASIS: Plakkpsoriasis begynner ofte med små flekker som gradvis vokser i størrelse og får en sølvhvit, skjellende overflate. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Psoriasis

Generelt blir de fleste psoriatikere bedre i huden under graviditeten. Dette kan skyldes høyt nivå av et stoff som heter IL-10. Dette er et signalstoff som produseres i kroppen og som normalt har dempende effekt på sykdomsforløpet ved psoriasis.

LES MER: Psoriasis: Ulike typer, symptomer, diagnose

Infeksjoner

Økt nivå av sirkulerende østrogen i blodet ansees for å legge en svak demper på immunforsvaret. Dette medfører at gravide er mer utsatt for å få infeksjoner som vaginale soppinfeksjoner. Denne mekanismen kan også være årsaken til at kvinner kan oppleve forverring av kjønnsvorter under graviditeten.

LES MER:

SYSTEMISK SKLEROSE: Kjennetegnes ved stram og hard hud. Foto: NTB Scanpix
SYSTEMISK SKLEROSE: Kjennetegnes ved stram og hard hud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bindevevssykdommer

Kronisk lupus i huden forverres som regel ikke i svangerskapet, men det er beskrevet tilfeller av betydelig oppbluss av systemisk lupus (SLE) i svangerskap. I medisinsk litteratur er det angitt at sykdommens stabilitet før kvinnen blir gravid kan være avgjørende for utfallet under svangerskapet.

Forløpet av systemisk sklerose (sklerodermi) er ofte uendret under graviditet, mens dermatomyositt oftere kan medføre alvorlig forverring med potensielle livstruende konsekvenser for mor/foster. Sarkoidose er også en bindevevssykdom som ofte bedres under graviditet.

FØFLEKKER KAN BLI MØRKERE: En liten studie viste at gravide muligens utvikler mørkere føflekker gjennom graviditeten. Uansett - snakk med lege hvis du synes en føflekk forandrer seg påfallende. Foto: NTB Scanåix / Shutterstock
FØFLEKKER KAN BLI MØRKERE: En liten studie viste at gravide muligens utvikler mørkere føflekker gjennom graviditeten. Uansett - snakk med lege hvis du synes en føflekk forandrer seg påfallende. Foto: NTB Scanåix / Shutterstock Vis mer

Hudutvekster

Godartede svulster i huden, føflekker og arr kan også endre utseende under svangerskap, noe som skyldes hormonelle påvirkninger. Den italienske legen Dr. Rubegni studerte føflekker gjennom graviditeten hos 35 kvinner, og fant en klar tendens til at føflekkene ble mørkere fra starten til slutten av graviditeten. Det tok tolv måneder fra fødselen til fargen hadde normalisert seg slik den var før kvinnen ble gravid. Det er ikke imidlertid ikke funnet noen økt forekomst av hudkreft som følge av graviditet. Det finnes tvert imot funn som tyder på at graviditet kan spille en beskyttende rolle i utviklingen av føflekkreft.

Kilder

Revisjon: Denne artikkelen ble i sin helhet revidert av hudlege Kjetil K. Guldbakke 23.08.2018. Opprinnelig publisert 23.12.2008.

Kilder:

  • Kroumpouzos G., Cohen LM., JAAD Volume 45, Number 1, 2001: Dermatoses of pregnancy.
  • Ambros-Rudolph C. et al., JAAD Volume 54, Number 3, 2006: The specific dermatoses of pregnancy revisited and reclassified.
  • Solberg S., Tolaas E., Sviland L., Tidsskrift for den norske legeforening 2008; 128: 1062-4.
  • Emedicine.com
  • Pasienthandboka.no
  • Lommelegen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer