Hudlegens råd: Behandling av atopisk eksem i ansiktet

Atopisk eksem i ansiktet er en stor utfordring å behandle. Utslettet er veldig plagsomt, det er rødt, huden er fortykket og det er flassing. I tillegg er det smerte, svie og kløe.

BEHANDLING: Eksem i ansiktet må behandles. Foto: Poring Studio. Shutterstock/NTB.
BEHANDLING: Eksem i ansiktet må behandles. Foto: Poring Studio. Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvordan behandle eksem i ansiktet?

Atopisk eksem i ansiktet kan behandles! Når man behandler eksem i ansiktet er det noen ting man må gjøre litt annerledes enn eksemet ellers på kroppen.

Fuktighetskrem er grunnsteinen i all eksembehandling, også behandling av eksem i ansiktet (1).

Fuktighetskremen behandler den tørre huden og forebygger utbrudd av eksem. Kremen som brukes til ansiktet bør være lett å smøre inn og gi nok pleie av huden.

EKSEM PÅ ØYELOKK. HUden er tynn og må behandles varsomt. Foto: Benislav/Shutterstock/NTB.
EKSEM PÅ ØYELOKK. HUden er tynn og må behandles varsomt. Foto: Benislav/Shutterstock/NTB. Vis mer

Det er flere typer fuktighetskremer å velge mellom. Det er viktig at kremen som velges en trygg krem uten parfyme, siden parfyme kan irritere huden. Apoteket har et stort utvalg og kan gi råd og veiledning.

Eksem med rødt utslett. Foto:DoanDoanDoanN/Shutterstock/NTB.
Eksem med rødt utslett. Foto:DoanDoanDoanN/Shutterstock/NTB. Vis mer

Det røde eksemet er tegn på inflammasjon. Eksemet må behandles med medisin som er på resept, det er kremer og salver som hemmer inflammasjonen. Det er kan være kortison eller kalsinevrinhemmere.

Førstevalget er milde kortisonkremer. Sterke kortisonkremer benyttes ytterst sjeldent i ansiktet grunnet muligheten til bivirkninger med sprengte kar, fortynning av huden og påvirkning av øynene. I tillegg kan man bli plaget med perioral dermatitt.

Hvis milde kortisonkremer ikke har den ønskede effekten er det aktuelt å bruke kremer og salver som inneholder kalsinevrinhemmere. Disse vil ikke gi bivirkninger med fortynning av huden, sprengte kar og påvirker ikke øynene. Ved et kronisk eksem i ansiktet vil mange få en vurdering hos hudlege.

PERIORAL DERMATITT trigges ved bruk av sterke kortisonkremer i ansiktet. Foto: Miroslav Lukic/SHutterstock/NTB.
PERIORAL DERMATITT trigges ved bruk av sterke kortisonkremer i ansiktet. Foto: Miroslav Lukic/SHutterstock/NTB. Vis mer

Hvordan blir man kvitt atopisk eksem?

Det er ikke mulig å bli kvitt sykdommen atopisk eksem. Men det er mulig å ha perioder der du er helt fri for eksem! Disse periodene kan være korte, eller de kan vare i årevis. Det absolutt viktigste for å kunne ha eksemfrie perioder er å være grundig med daglig hudpleie med smøring av hud med fuktighetskrem og behandle eksemet med en gang det kommer med inflammasjonshemmende kremer. I tillegg er det viktig å være klar over mulige ytre påvirkning som kan trigge eksemet (1).

Hva bør man unngå ved atopisk eksem?

Det er en rekke ytre påvirkninger som kan trigge eksem. Disse kan være viktig å unngå i perioder med mye eksem. Det kan være stress, klorbad, såpe (1). Det er noen matvarer som i større mengde kan trigge eksemet. Eksempler er sitrusfrukter og tomater.

Noen få kan ha en allergi. En mulig allergi må utredes hos lege. Det kan være allergi mot produkter man smører på huden eller mat. Det er mange som tror de er allergiske, uten å være det. Det er derfor svært viktig at en mulig allergi må utredes på riktig måte hos lege før man innfører tiltak (2).

Kilder

1. Atopisk eksem. Tidsskriftet for Den norske legeforening. 2018. 2. Utredning av matoverfølsomhet.Utposten. 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer