Flass: Årsaker og behandling

Et svært vanlig problem for mange er flass. Men hvordan blir man kvitt det, egentlig?

VANLIG PROBLEM: Mange mennesker er plaget med flass. Foto: Scanpix
VANLIG PROBLEM: Mange mennesker er plaget med flass. Foto: Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For mange er flass plagsomt ved kløe, men også sjenerende. Når huden i hodebunnen skaller av, og faller ned på skuldrene som små hvite korn eller flak, kalles det for flass. Noen opplever at det ”snør” fra hodebunnen, mens andre opplever fettet hudflak som løsner i hodebunnen.

- Flass er overproduksjon av hudceller, sier hudlege og spesialist innenfor hudsykdommer, Bjørn E. Bondevik.

Ifølge Helsenorge.no er flass hudskjell som har løsnet fra hodebunnen. Litt flass er helt normalt fordi det ytterste laget u huden stadig skalles av.

LES OGSÅ: Kløe i hodebunn

Hva er årsaken til flass?

- IKKE FARLIG: Det sier hudlege og spesialist innenfor hudsykdommer, Bjørn E. Bondevik Foto: Scanpix
- IKKE FARLIG: Det sier hudlege og spesialist innenfor hudsykdommer, Bjørn E. Bondevik Foto: Scanpix Vis mer

Det kan være mange årsaker til flass. I tillegg til ”vanlig” flass, som skyldes tørr hodebunn og sopp, kan flass skyldes sykdom:

 • Psoriasis. En betennelse i huden som kan gi utslett på kroppen. – En betennelse der huden vokser raskt, som kan gi tykke flak i hodebunn, sier Bjørn E. Bondevik.
 • Allergi. – Noen reagerer på hårfargeprodukter som kan gi en reaksjon med flass, sier Bondevik.
 • Atopisk eksem. En kronisk, tilbakevendende hudbetennelse (dermatitt) som er karakterisert ved tørr og kløende hud og med utslett.
 • Seboreisk eksem. En tilstand som gir et skjellende kronisk eksem og rammer hudområder der det er mye talgkjertler, som for eksempel hodebunn. Skyldes hudsopp.

- Det finnes flere grader og flere årsaker. I tillegg er det slik at huden elsker saltvann og sol, ikke kaldt og tørt. Derfor er folk mer plaget av eksem om vinteren, forklarer Bondevik.

LES OGSÅ: Allmennlege: Aksepter hårtap – det er mandig!

SEBOREISK EKSEM: Kan være årsak til at du flasser Foto: Scanpix
SEBOREISK EKSEM: Kan være årsak til at du flasser Foto: Scanpix Vis mer

Behandling

Ifølge hudlege Bjørn E. Bondevik må behandlingen av flass vurderes ut i fra årsaken til at du flasser.

 • Flass som ikke er forårsaket av sykdom: - Har du lite til moderat flass kan det holde med shampo mot flass som fåes kjøpt på apotek, frisørsalonger og mange dagligvare butikker, sier Bondevik.
  Dersom ikke dette funker kan du ifølge helsenorge.no prøve shampo som inneholder ketokonazol. Ketokonazol er et soppdrepende middel som ifølge forskning gir mindre flass og betent hud.
 • Atopisk eksem: - Atopisk eksem er en betennelse og da holder det ofte ikke med shampo mot flass. I hovedsak er behandlingen reseptbelagte kremer og salver med kortison.
 • Psoriasis: St. Olavs Hospital har laget en oppskrift på hvordan fjerne skjelldannelse (flass) som har årsak i psoriasis i hodebunn. Bruk Salicylhårolje 5% eller 10 % til voksne og 2% til barn i hodebunnen. Masseres inn i hodebunnen før du legger deg om kvelden.
 • Seboreisk eksem: - Behandles tradisjonelt med fungoral såpe, som kan fåes på apoteket uten resept, sier Bjørn E. Bondevik.

- Når bør man kontakte lege?

- Hvis du har prøvd håndpreparatene du får hos frisøren og apoteket, eller hvis det klør mye. Det er mange som lever med litt flass, det går helt fint, sier Bondevik.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 399,-