Deppa over kvisene?

Du synes kanskje det høres litt rart ut at noen blir deprimert av kviser. Mange mener at å ha kviser er noe alle må gjennom. De færreste tenker over at du kan få psykiske problemer av noe som rammer de aller fleste av oss.

Selv om det ikke er forsket mye på sammenhengen mellom kviser og psykiske plager, har man lenge visst at kviser kan virke inn på selvbilde og humør. De som er plaget av kvisene sine er mer utsatt for både depresjoner, angst og dårlig selvtillit, viser flere undersøkelser.

Din oppfatning teller mest
Det viktigste er hvordan du selv oppfatter plagen. Selv om kvisene dine ikke er mange objektivt sett, kan det være at du selv oppfatter plagen som alvorlig. Dette har mye å si for hvor stor den psykiske belastningen blir. Derfor er det helt greit å oppsøke hjelp for kvisene, selv om alle andre sier at du ikke har mye av det. Det som teller er hvor plaget du selv synes du er.

Verre for jentene
Kviser kan virke inn på hele kroppsbildet ditt, og jentene er mer sårbare på dette området. Særlig jenter i tenårene er utsatt for de negative virkningene av kviser. I denne tiden er kroppen i utvikling, og man er ennå ikke helt fortrolig med den.

Alt i alt har gutter mer kviser enn jenter gjennom hele puberteten, men allikevel er det jentene som reagerer mest på det. Dette er vist i flere undersøkelser, og forskerne har ikke funnet ut hvorfor det er slik.

Nest etter psoriasis
Noen forskere så på psykiske plager hos hudpasienter med psoriasis, atopisk eksem, akne vulgaris (kviser) og hårtap. Det viste seg at pasienter med alvorlig psoriasis hadde mest psykiske plager i forbindelse med sykdommen, men aknepasienter kom faktisk på andreplass. Dette sier noe om hvor plagsomt kviser kan være for dem som er rammet av det.

Ansiktet teller mest
Det har vist seg at de som har kviser i ansiktet er mest plaget av det. Kviser får man gjerne i ansiktet, på brystet og på ryggen. Forskjellen ligger i at ryggen og brystet er lett å skjule med klær, mens ansiktet er du nødt til å vise frem.

Konklusjonen av undersøkelsene er så langt at kviser er noe som bør tas mer alvorlig enn man tidligere har trodd. Dersom noen er plaget av kviser bør de få hjelp, selv om plagen objektivt sett ikke er stor.