Atopisk eksem

Atopisk eksem kalles ofte for barneeksem, men mange har eksemet også i voksen alder. Det er en tilstand med tørr, kløende og betent hud.

ATOPISK EKSEM: Strekkesiden av håndledd, albuer og baksiden av knær, øyenbryn og rundt munnen er ofte de stedene man først ser eksemet. Foto: Scanpix
ATOPISK EKSEM: Strekkesiden av håndledd, albuer og baksiden av knær, øyenbryn og rundt munnen er ofte de stedene man først ser eksemet. Foto: ScanpixVis mer

Atopisk eksem kalles også atopisk dermatitt eller barneeksem.

Typisk for atopisk eksem er at det er en kronisk kløende betennelsestilstand (dermatitt) i huden med et varierende forløp av gode perioder og forverringer.

Det er ikke kjent hvorfor hudbetennelsen kommer tilbake. Eksemet har karakteristiske trekk som tørr, kløende hud med utslett fortrinnsvis i bøyefurer hos personer med irritabel hudtype, ifølge Norsk Helseinformatikk. Utslettet har et avgrenset rødt hudområde (erytem) med hevelse og små blemmer (vesikler) under oppblussing og hudfortykking (lichenifisering) i det kroniske stadiet.

LES OGSÅ: De vanligste utslettene hos barn

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Kjetil Guldbakke

Kjetil Guldbakke

HUDSYKDOMMER

Send inn spørsmål

Vanligst hos barn

Tilstanden er vanligst hos barn under fem år, men kan forekomme i alle aldersgrupper.

– Man regner med at 15 -20 prosent av barn i Norge vil få eksem en eller annen gang. Mange vil bli kvitt eksemet når de blir eldre, men hos enkelte kan eksemet vedvare eller komme tilbake i voksen alder, sier Linn Landrø, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til Lommelegen.no.

Atopisk eksem kan debutere allerede i spedbarnsalder (10 – 12 uker), og hos de fleste forsvinner eksemet innen fylte 16 år.

LES OGSÅ: Tørre hender? Se hudlegens beste tips

BARN MEST UTSATT: 15-20 prosent barn og unge er innom atopisk eskem de første 15-20 leveårene. Foto: Scanpix
BARN MEST UTSATT: 15-20 prosent barn og unge er innom atopisk eskem de første 15-20 leveårene. Foto: Scanpix Vis mer

– Deretter visner eksemet bort hos de aller fleste, men man regner med at 1-2 prosent av den voksne befolkningen beholder sitt atopiske eksem, opplyser Terje Nordengen, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), til Lommelegen.no.

Det vil si at cirka 70 000 voksne nordmenn fortsatt lever med eksem.

– Noen får lettere håndeksem som voksne fordi de har hatt atopisk eksem som barn. Yrkesvalg kan påvirke håndeksemet, for eksempel hvis personen ofte utsetter hendene for kjemikalier eller et fuktig miljø, forklarer Nordengen.

Et nytt legemiddel mot håndeksem, Toctino, ble godkjent for bruk i Norge i januar i år, og har vist seg effektivt i behandlingen av alvorlig håndeksem, ifølge generalsekretæren.

– Men hvordan skiller atopisk eksem seg fra vanlig eksem?

– Det finnes mange typer eksem, og ved atopisk eksem tenker man ofte på «barneeksem». Atopi er et medfødt anlegg for atopiske sykdommer, det vil si astma, høysnue, allergisk øyekatarr og atopisk eksem. Noen har bare én atopisk sykdom, mens andre kan ha flere, forklarer Landrø.

Hva er allergi?

Hva er allergi?

LES OGSÅ: Kløende utslett etter bading i ferskvann?

Ulike symptomer hos barn og voksne

Atopisk eksem kan gi forskjellige reaksjoner til ulike aldersgrupper.

 • Hos spedbarn finner man ofte eksemet som små væskende blærer på kinn og i hodebunn. Ofte kan eksemet forekomme på strekksiden av armer og bein, og i bleieregionen
 • Småbarn blir ofte tørrere og mer oppkloret av eksemet. Ofte er eksemet på strekksider av ledd, som knehaser, ankler, albue- og håndledd.
 • Voksne får generelt tørr og kløende hud av atopisk eksem. Huden er ofte fortykket på enkelte steder, som et resultat av kløe. Akkurat som hos barn, kan voksne få symmetriske eksemforandringer på overkroppen, på bøyesiden av ledd i armer og bein og i ansiktet, og særlig rundt øynene.

– Sykdomsbildet er stort sett det samme for barn og voksne - det er et blussende utslett med infeksjoner som fører til en forferdelig kløe. Det kan likevel oppleves som mer dramatisk hos barna, særlig når de er små og ikke kan kommunisere, forklarer Nordengen i PEF.

Ved et sterkt angrep kan hele kroppen bli affisert med utslett, spesielt hos små barn.

LES OGSÅ: Fire helt vanlige hudtilstander

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Slik behandler du atopisk eksem

– Dukker det opp et stort utslett med blemmer, som klør og som er ubehagelig, bør du raskt komme via fastlege til spesialist for å få stilt riktig diagnose og komme raskt i gang med behandling. Det er viktig å komme tidlig i gang med behandling for å roe ned utslettet før det blir alt for ille, råder Nordengen.

Aktivt eksem trenger aktiv behandling, som regel i form av reseptbelagte kortisonsalver eller andre salver. Ved infeksjon i eksemet skal det behandles med antibiotika eller bakteriedrepende kremer i form av pensling eller bad.

EKSPERT: Terje Nordengen er generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), Foto: PEF
EKSPERT: Terje Nordengen er generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), Foto: PEF Vis mer

– Utfordringene er fortsatt store for dem som sliter med atopisk eksem. Det forskes mye på atopisk eksem, men behandlingen er fortsatt ganske tradisjonell. Kortisonbehandling er standardbehandlingen i en akutt fase, forteller Nordengen.

Atopisk hud er tørr og trenger daglig bruk av fuktighetskremer, råder PEF.

Det er viktig å bruke godt dokumenterte fuktighetskremer uten parfyme. PEF får mange tilbakemeldinger om at Canoderm er en fuktighetskrem som er effektiv i behandlingen av atopisk eksem.

Lysbehandling i form av lyskabinett på hudavdelinger (UVB + UVA, TL-01) kan også være en effektiv behandling for tenåringer og voksne i vinterhalvåret.

– Strålesammensetningen må ikke forveksles med strålene i solsengene i et solstudio. Denne type UV-behandling gir ikke økt risiko for hudkreft når behandlingen gjøres i kontrollerte former. Dette er en medisinsk behandling som blir utført av helsepersonell, påpeker Nordengen.

LES OGSÅ: Nattlysolje - har det noe effekt på kløende hud?

Hyppig dusjing kan trigge eksemet

Atopisk eksem kan trigges av hyppig dusjing, som gjør at huden tørres enda fortere ut.

– For 20-25 år siden så vi at symptomene ble mer krevende for den såkalte «dusjgenerasjonen», som dusjet seg flere ganger daglig, forklarer generalsekretæren.

– Det er viktig å forsøke å forebygge forverringer og kløe ved å bruke fuktighetskrem og oljedusj/bad, samt å unngå faktorer som irriterer huden, råder hudlege Landrø.

Kviser og akne: Behandling og årsak

IKKE DUSJ FOR OFTE: Hyppig dusjing kan gjøre eksemet vondt verre. Foto: Scanpix
IKKE DUSJ FOR OFTE: Hyppig dusjing kan gjøre eksemet vondt verre. Foto: Scanpix Vis mer

Dette kan irritere huden:

 • Tørr luft
 • Mye kontakt med vann (spesielt klorvann)
 • Kontakt med såpe og kosmetikk
 • Infeksjoner i huden
 • Stress
 • Sigarettrøyk
 • Kontakt med kjæledyr
 • Visse typer tøy (for eksempel ull)
 • Mye soling
 • Svetting
 • Allergier

– Hudbarrieren er endret slik at huden ikke er så tett som i frisk hud. Den taper fuktighet, og dette gjør at huden blir tørr. Det er også lettere at stoffer utenfra irriterer huden. I tillegg er atopisk hud er kløende, og repeterende kloring svekker ytterligere hudbarrieren, forklarer Landrø.

LES OGSÅ: Har du spørsmål om medisin?

Solbrenthet kan forverre eksemet

Ofte vil de med atopisk eksem oppleve å bli bedre når det er sommer og sol.

– Mange av barna har god effekt av å være ute i sola og bade i saltvann, sier Nordengen.

Barn med atopisk eksem kan søke om klimabehandling til syden i vinterhalvåret gjennom Rikshospitalet.

For mye sol kan også gjøre eksemet verre.

– Sollys i riktige doser og bedre luftfuktighet virker dempende på eksemet. Solforbrenning vil derimot kunne forverre eksemet, advarer hudlege Landrø.

Det er derfor viktig å bruke solbeskyttelse i form av solkrem og klær som gir effektiv beskyttelse mot solen.

– Smør inn huden med solkrem med solfaktor 20-30. Smør rikelig, gjenta smøringen i løpet av dagen. Hodebunnen beskyttes med solhatt/cap, råder Landrø.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-