HÅRSYKDOM MED FLEKKVIS HÅRTAP: Alopecia areata er en sykdom som gir flekkvis, eller fullstendig håravfall. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HÅRSYKDOM MED FLEKKVIS HÅRTAP: Alopecia areata er en sykdom som gir flekkvis, eller fullstendig håravfall. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Alopecia areata

Sykdommen alopecia areata forårsaker flekkvis hårtap. Hos de fleste kommer håret tilbake.

Alopecia areata er en hudsykdom som forårsaker lokalt håravfall. "Alopecia" er et generelt begrep som brukes om hårtap. Alopecia areata betyr flekkvis hårtap. Hårene løsne og faller ut. Sykdommen ødelegger ikke hårsekkene, og håret vokser ofte ut igjen.

LES OGSÅ: Plutselig hårtap, hva kan være årsaken?

Hva er årsaken til alopecia areata?

Årsaken til hårtapet er usikkert, men mye tyder på at det kan være forårsaket av en autoimmun sykdom. Det betyr at cellene i kroppen som normalt bekjemper infeksjoner (hvite blodlegemer), angripe noen av dine egne celler. Ved alopecia areata samler de hvite blodlegemene seg rundt hårsekkene, og forårsaker en betennelse som gjør at håret slutter å vokse og faller av. (1)

Hvor vanlig er alopecia areata?

Dette er en nokså vanlig sykdom. En av 50 personer (under 50 år) vil på et tidspunkt få alopecia areata. (2)

LES OGSÅ: Derfor mister menn håret

KROPPEN ANGRIPER: Dine egne hvite blodceller samler seg rundt hårsekkene, og forårsaker en betennelse som gjør at håret slutter å vokse og faller av. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KROPPEN ANGRIPER: Dine egne hvite blodceller samler seg rundt hårsekkene, og forårsaker en betennelse som gjør at håret slutter å vokse og faller av. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvem rammes?

Det rammer like mange kvinner og menn, ulike steder i verden. Tilstanden kan utvikles i alle aldre, selv om de fleste utvikler alopecia areata for første gang før 30 år. Alopecia areata kan gjerne dukke opp hos flere i samme familie eller slekt. Omtrent 2 av 10 med alopecia areata har et familiemedlem med samme sykdom. Hvis du har en nær familiemedlem som har alopecia er risikoen noe øket for at du kan få det. Hvis familiemedlemmet fikk det før fylt 30 år er risikoen enda noe mer forhøyet. (2)

Det er også større sannsynlighet å få det hvis du eller noen i familien din har en annen type autoimmun sykdom, som for eksempel type 1 diabetes, stoffskiftesykdommer, eller vitiligo (hvite flekker i huden). (2)

Hva utløser utbrudd av alopecia areate?

Infeksjoner, medisiner, vaksiner kan muligens trigge et utbrudd. Noen pasienter med alopecia rapporterer at stress, særlig emosjonelt stress, kan virke utløsende for håravfallet, men de fleste pasienter opplever ikke slike sammenhenger

LES OGSÅ: Seboreisk eksem rammer ofte hodebunnen

Visste du at...
Et gjennomsnittlig hode har 100 000 hårstrå?
At hvert hår gror i omtrent 1000 dager?Du mister 100 hårstrå hver dag?

Hva er symptomene på alopecia areate?

Personer med alopecia areata har flekkvist hårtap på hodet, som utvikler seg over en periode på noen uker, i de fleste tilfeller etterfulgt av gjenvekst i flere måneder. Alopecia areata kan imidlertid vedvare i flere år, og noen ganger kommer håret aldri igjen. (1)

Alopecia areata kan også påvirke alle andre behårede deler av kroppen inkludert øyenbryn, øyevipper, skjegg, armhulene og kjønnsorganer. Noen får også negeleforandringer med groper i neglene. (2)

Det er vanlig med mer enn én episode med hårtap. Har man opplevd dette en gang, er det altså sannsynlig at dette også kommer til å skje senere perioder i livet.

Flekkene er vanligvis runde eller ovale, og på størrelse med en mynt. Se bildene ovenfor. Hodebunnen uten hår er glatt og ser vanligvis helt normal ut uten tegn til betennelse eller andre forandringer. Den er hverken rød eller betent. Noen forteller at de har prikking eller veldig svak smerte i det berørte området. Det kan være korte hår (rundt tre millimeter lange) langs kantene av disse flekkene. Disse kalles utropstegnhår. (1, 2)

LES OGSÅ: Oppfordring fra lege: - Menn, aksepter håravfall. Det er mandig!

PSYKISK PÅKJENNING: Å plutselig miste håret kan være en psykisk påkjenning for de som opplever å få alopecia areata. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PSYKISK PÅKJENNING: Å plutselig miste håret kan være en psykisk påkjenning for de som opplever å få alopecia areata. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Psykisk påkjenning

Å plutselig miste håret kan være en psykisk påkjenning for de som opplever å få alopecia areata. Spesielt barn og unge kan synes hårtap er vanskelig å håndtere. Legen kan gi støtte, og eventuelt henvise deg til en psykolog. Å møte andre mennesker med alopecia areata kan være til stor hjelp. Det finnes en organisasjon og støtteforening for de som rammes av alopecia areata: Alopecia.no.

Tre former av alopecia
Alopecia areata: Flekkvis hårtap.
Alopecia totalis: Tap av alt hodehår.
Alopecia universalis: Mer sjeldent. Tap av alt hode- og kroppshår.
Kronisk alopecia areata: Vedvarende hårtap

Behandling

Det finnes ingen kur som helbreder alopecia areata, men det finnes flere behandlingsmetoder som har som mål å stimulere håret til raskere å komme tilbake. Dessverre finnes det relativt lite dokumentasjon fra kliniske studier som bekrefter at behandling er effektivt. Responsen på behandlingen er variabel. (2)

Mildt til moderat håravfall

Hvis du bare har et par små flekker med hårtap, er det gode sjanser for at håret vil vokse ut av seg selv. Mange med mildt håravfall velger derfor ikke behandling.

Hvis du har mer enn et par flekker med hårtap, kan en kortisoninjeksjoner eller krembehandling muligens ha effekt. En eller flere sprøyter med kortison som settes i området er den beste behandling for områder med flekkvis hårtap og gjenvekst starter vanligvis i løpet av én til seks måneder. Du vil bli henvist til en hudlege for denne behandlingen. Kortisoninjeksjoner fungerer dessverre ikke for alle, og de blir sjelden brukt til barn.

Kortisonpreparater kommer også som gel, væsker, kremer og lotion som du smører direkte på områder med håravfall. Dette kalles lokal kortisonbehandling, og kan brukes til barn.

Skjer hårtapet veldig raskt, kan legen forskrive kortisonbehandling i tablettform.

Minoksidil er en behandling mange menn bruker etter hårtap selv om effekten er relativt svak. Noen bruker det også ved alopecia areata, men det er usikkert om det hjelper. (1)

LEGEN SVARER: Ølgjær har ingen effekt mot hårtap

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Teresa Løvold Berents

HUDSYKDOMMER

Få svar innen 3 dager for 339,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Utbredt håravfall

Hvis hårtapet er omfattende, er det mindre sjanse for at kortisoninjeksjoner og lokalbehandling virker. Men det finnes andre behandlingsformer du kan prøve. Lokal immunterapi kan hjelpe. Dette stimulerer hårvekst for opptil 6 av 10 personer. (1)

Flere nye bahandlingsmetoder er under utprøving, i fremtiden kan derfor behandling mot alopecia areata bli enda mer effektiv. (2)

LES OGSÅ: Kan man virkelig få grått hår over natten?

Prognose - kommer håret tilbake?

Hvis hårtapet er mildt, er det gode sjanser for at håret vokser ut igjen. Håret kan være hvitt eller tynt når det først vokser ut, før det får tilbake sin normale farge og tykkelse. Hvis hårtapet er mer utbredt, kan du fortsatt få tilbake full gjenvekst, men dette er mindre sannsynlig. De fleste mennesker med alopecia areata har mer enn én episode av hårtap i løpet av livet.

Opptil 1 av 10 personer får kronisk alopecia areata. Men uansett hvor langvarig hårtapet ditt er, er det fortsatt en mulighet for at håret vokser ut igjen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Teresa Løvold Berents HUDSYKDOMMER
Få svar innen 3 dager for 339,-

Kilder: 1) Helsebiblioteket 2) Uptodate 3) Uptodate