Brannskader hos barn øker

Mens tallet på alvorlige brannskader går ned blant voksne, øker det hos barn. Barna brenner og skålder seg hjemme, og foreldre kan lite om forebygging.

Brannskadet gutt  på Haukeland sykehus Foto: SCANPIX
Brannskadet gutt på Haukeland sykehus Foto: SCANPIX Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år blir om lag sju hundre nordmenn brannskadet. En tredjedel er barn under fem år, ifølge Folkehelseinstituttet. Barn har mindre kroppsoverflate og får derfor større skader, og halvparten av pasientene på Brannskadeavsnittet til Haukeland sykehus i 2014 var barn. Det er en økning på 25 prosent på tre år.

Førstehjelp ved brannskader

Skåldingsskader øker

Åpen ild, varme kokeplater og skålding er de vanligste årsaken. Spesielt skåldingsskadene øker på Haukeland. Av de 65 barna som ble behandlet i 2014, hadde hele 42 skoldet seg på varm drikke. En liten kopp kaffe kan gjøre stor skade. Som varer livet ut.

- Brannskader gir ofte store arrdannelser. Det er også utrolig smertefullt. Mange av de brannskadde vi møter er redde for å vise arrene sine og mange sliter psykisk og fysisk i hverdagen.

Kenneth Wangen, leder i Norsk Forening For Branskadde Foto: Norsk Forening For Brannskadde
Kenneth Wangen, leder i Norsk Forening For Branskadde Foto: Norsk Forening For Brannskadde Vis mer

Det sier Kenneth Wangen, leder i Norsk forening for brannskadde (NFFB) som selv ble brannskadet i en arbeidsulykke som røykdykker i 2003.

- I dagens samfunn higer alle etter idealkroppen og en kvise kan ofte være et stort problem hos mange. Da kan man jo selv tenke seg hvordan det er å leve med et brannskadet ansikt.

Mammanett.no: Brannskader: De minste er tolv gang mer utsatt

Forebygg brannskader

Det finnes mye bra barnesikring i elektronikkbutikkene, som komvyrvern rekke ulike barnesikre produkter til ovner, komfyrer og vannkraner, og det er enkelt å justere temperaturen i blandebatteriet. Nye te-kokere lages med korte ledninger som er vanskelige å dra i.

Det er mulig å forebygge.

  • Unngå varm drikke ned barn på fanget
  • Kopper, kanner, gryter og annet varmt innhold må plasseres utenfor barns rekkevidde.
  • Unngå duk på bordet med små barn tilstede. Små barn liker å dra i ting.
  • Plasser vannkoker og kaffetrakter utenfor rekkevidde for barnet. Pass også på at de ikke får tak i ledningene.
  • Tøm ut kokt vann som ikke blir brukt fra vannkokeren.
  • Installer vannkraner med barnesikring og justér ned temperaturen på blandebatteriet.
  • Hold alltid barn under oppsikt når de er i nærheten av kraner på kjøkkenet og baderom. I badekar kan skaden fort bli stor fordi barnet ikke kommer seg unna om det har klart å åpne krana for varmt vann.
  • Kontrollér alltid temperaturen på badevannet. Barns hud er tynnere og tåler mindre før den blir skadet.
  • Bruk vern rundt varmekilder som komfyr, ovn og peis
  • Oppbevar fyrstikker og lightere utenfor barnets rekkevidde

Kilde: Helse Bergen/Brannskadeavsnittet: Forebygging av brannskader hos barn

Harstadoppskriften

Kenneth Wangen i NFFB har forebygging som hjertesak. Og foreningen har akkurat startet opp et samarbeid med Norsk Brannvernforening om forebygging.

- Skolene bør få brannskader inn i undervisningen og barselgrupper bør kurses. Kanskje bør brannvesenets forebyggende resurser vris litt over på brannskadeforebygging også, sier Wangen.

For i dag handler brannskadeforebygging i kommunene stort sett om hus og bygninger, og lite om barn. Og spesielt førstegangsforeldre trenger å lære.

- Brannskadeforebyggende arbeid, samt opplysningsarbeid rundt førstehjelp ved brannskader er et forsømt tema. Jeg har møtt veldig mange brannskadde barn som har store brannskader av noe så lite som en kaffekopp.

Wangen tror mange tredjegradsforbrenninger kunne ha blitt mindre førsegradsforbrenninger med riktig førstehjelp.

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer