Vurderer du en tatovering? Les hudlegens råd først

Hvor på kroppen kan det være mer risiko? Hvordan unngå blodsmitte eller arrdannelse? Hvordan ta best vare på tatoveringen din? Her gir ekspertene deg rådene du trenger.

TATOVERING: Tatovering av en kundes ovearm, utført på tatoveringstudio. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock / Deviatov Aleksei
TATOVERING: Tatovering av en kundes ovearm, utført på tatoveringstudio. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock / Deviatov Aleksei Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tatovering har blitt praktisert i tusenvis av år og brukes blant annet som utsmykning, uttrykk for individualitet, gruppetilhørighet, solidaritet og opprør. Det er økende i popularitet og er lett tilgjengelig. Tatoveringer brukes også ved medisinske formål som ved rekonstruering etter brystkreft eller etter permanent håravfall av vipper og bryn. Så tatoveringer er kommet for å bli – men er det noe man bør tenke på før man anskaffer seg en tatovering?

Hva er en tatovering?

Tatovering er en huddekorasjon som består av fargestoffer. Å tatovere vil si å dekorere huden ved å ved å deponere fargestoffer i huden ved hjelp av små stikk med en nål som fører fargestoffet ned i huden. Fargeforandringene blir permanente, fordi fargekornene tas opp av celler i lærhuden (1).

Dette tolereres som regel svært godt, men en sjelden gang kan det oppstå uforutsette hendelser i forbindelse med tatovering. Det kan derfor være lurt å orientere seg om det som en meget sjelden gang kan oppstå, slik at man er best mulig forberedt på eventuelle komplikasjoner!

«Tatovering tolereres som regel svært godt, men en sjelden gang kan det oppstå uforutsette hendelser i forbindelse med tatovering.» Anne Birgitte T.Nordal, hudlege

Tatoveringer er permanente, så dette bør ikke være en impulshandling, men en gjennomtenkt handling om hva slags tatovering man skal ha, hvorfor man vil ha den, og hvor man skal ha tatoveringen.

FARGESTOFFER: Tatovering er en huddekorasjon som består av fargestoffer. Fargestoffene taes opp av celler i lærhuden, slik at fargen blir permanent. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
FARGESTOFFER: Tatovering er en huddekorasjon som består av fargestoffer. Fargestoffene taes opp av celler i lærhuden, slik at fargen blir permanent. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Plassering

Tenk nøye gjennom hvor du vil ha tatoveringen – man bør kanskje tenke seg om en ekstra gang eller to før den plasseres på svært synlige steder som ansiktet, hals eller hender dersom man ikke allerede har fullt av tatoveringer fra før. Man bør også tenke seg litt ekstra om hvis man plasserer tatoveringen på ett sted man lettere får arr etter tatovering, etter en eventuell hudreaksjon eller dersom man skulle ønske å fjerne den senere. Dette er særlig hoderegionen, hals, skulder, bryst, ankler og også hender.

Unngå tatovering på føflekk

Man bør heller ikke legge tatovering over føflekk eller fødselsmerker. Dette kan gjøre det vanskelig å følge med på endring i føflekken slik at man i verste fall overser føflekkreft.

LES OGSÅ: FØFLEKKER – NÅR BØR DU OPPSØKE LEGE

Tatovering på ryggen

Det er mange som lurer på om man kan få epiduralbedøvelse under fødsel dersom man har tatovering på korsryggen. Det er i all hovedsak mulig å få en epidural-/spinalbedøvelse selv om man har tatovert nederste del av ryggen, men det fordrer at huden er frisk og tatoveringen så gammel at huden er tilhelet. Her gjøres det individuelle vurderinger av anestesilegen.

ARRDANNELSE: Arrdannelse, såkalt keloid, i forbindelse med laserfjerning av tatovering. Huden på skuldrene danner lettere arr enn huden andre steder på kroppen. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
ARRDANNELSE: Arrdannelse, såkalt keloid, i forbindelse med laserfjerning av tatovering. Huden på skuldrene danner lettere arr enn huden andre steder på kroppen. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Smitterisiko

Til tross for et rent og pent studio er det alltid en viss risiko for hudinfeksjon. Hudinfeksjoner er ikke så vanlige etter tatovering, men alle metoder som medfører perforasjon av huden, vil kunne medføre infeksjoner selv om hygienen er god. Dette kan oppstå rett etter selve tatoveringen eller etter dager og måneder. Infeksjonene som er listet opp under har vært rapportert, slik at det er viktig at tatoveringsstudioet bruker sterilt utstyr. Det har også vært funn av mikroorganismer i infisert tatoverings blekk.

Når bør man oppsøke lege?

Dersom det skulle oppstå infeksjon reagerer huden annerledes enn forventet og du bør oppsøke lege ved gradvis økende rødhet i huden, økende smerte, utslett med røde, smertefulle forhøyninger i tatoveringene, feber, frostanfall, puss i tatoveringen eller åpne sår i tatoveringen.

Overføring av alvorlige smittsomme infeksjoner har blitt rapportert ved tatovering:

ROSEN: Erysipelas, eller rosen som det heter på folkemunne, er en lokal hudreaksjon med smerte, varmeøkning og rødhet. En svært sjelden reaksjon på tatovering. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
ROSEN: Erysipelas, eller rosen som det heter på folkemunne, er en lokal hudreaksjon med smerte, varmeøkning og rødhet. En svært sjelden reaksjon på tatovering. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hudreaksjoner

En akutt betennelsestilstand i huden er en helt normal reaksjon etter små nålestikk som er impregnert med tatoveringsfarge. Det kan bli en forbigående rødhet og hevelse i området som forsvinner i løpet av 2–3 uker. Dette er en forventet hudreaksjon etter tatoveringsprosessen. Følg instruksjonene fra tatoveringsstudioet om stell i etterkant av tatoveringen.

Koebner fenomen er når en skade eller irritasjon i huden hos visse personer med spesielle hudsykdommer fører til at hudsykdommen oppstår i det aktuelle hudområdet (2). Dette vil si at dersom du for eksempel har psoriasis kan du få en psoriasisflekk i den nye tatoveringen. Dette er uforutsigbart, men ofte vil pasienten selv kunne fortelle at de opplever å få psoriasisutslett der hvor man har fått ett hudtraume.

Eksemforandringer

Tatoveringspigment er som regel godt tolerert, men noen få reagerer med en overfølsomhetsreaksjon. Det vanligste er allergisk kontakteksem og fotoallergisk eksem. Sistnevnte vil si at man kan få en allergisk reaksjon når tatoveringen med pigment utsettes for sollys.

Gule tatoveringer som er laget av cadmium sulfid har en større risiko for å føre til overfølsomhetsreaksjon når de er eksponert for sollys. Hevelse og rødhet kan oppstå rundt tatoveringen. Denne reaksjonen kan også skje i røde tatoveringer, da dette gule fargestoffet brukes for å lysne de røde tatoveringene.

Symptomene på en allergisk hudreaksjon er som regel rødt, betent utslett som kan være flassete og flakede. Det røde tatoveringspigmentet er vanligst i å gi disse reaksjonene, særlig de som er laget fra mercury sulfide (cinnabar).

Overfølsomhetsreaksjoner på pigmentene som er brukt til å lage svart, blå, lilla og grønne er mindre vanlige.

Komponentene i tatoveringsblekk er vanskelig å forutse og forandrer seg etterhvert som tiden går.

HENNA TATOVERING: Dette er ikke en permanent tatovering, men midlertidig utsmykning. Noen av henna tatoveringene mikses med PPD som er et stoff som er kjent for å utløse kontaktallergi. FOTO: NTB Scanpix / Shutterestock
HENNA TATOVERING: Dette er ikke en permanent tatovering, men midlertidig utsmykning. Noen av henna tatoveringene mikses med PPD som er et stoff som er kjent for å utløse kontaktallergi. FOTO: NTB Scanpix / Shutterestock Vis mer

Allergisk kontakteksem har man også sett hos pasienter som har fått utført Henna tatovering. Dette er en ikke-permanent tatovering, men utføres ved at man maler på hennafarge. Henna i seg selv skal være trygt, men fargen mikses ofte med PPD (paraphenylediamine) ett kjemisk stoff som er kjent for å utløse allergiske reaksjoner.

KONTAKTALLERGISK REAKSJON: Allergisk reaksjon i huden etter en ikke-permanent Henna tatovering. FOTO: NTB Scanpix
KONTAKTALLERGISK REAKSJON: Allergisk reaksjon i huden etter en ikke-permanent Henna tatovering. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Granulomatøs reaksjon

Dette kalles fremmedlegemereaksjon og vil si at man får en betennelsesreaksjon på pigmenteringen med en viss type celleansamling. Denne reaksjonen kan føre til opphøyde røde klumper i huden i tatoveringen. Denne reaksjonen sees som regel ved røde tatoveringer, men er også sett ved grønne, blå og lilla tatoveringer, samt ved tatoveringer som utsettes for UV lys.

Andre sjeldne reaksjoner

Pseudolymfom i hud vil si at man får en reaksjon i huden, en slags forsinket overfølsomhetsreaksjon mot pigmentet som fører til rødlige og blå knuter i huden. Det røde pigmentet er vanligste årsak også her. Man må da ta en prøve av huden siden dette utslettet kan forveksles med en type lymfekreft i huden.

Det var vært rapportert om forbrenning på tatovering (jernoksid) i forbindelse med MR undersøkelse. Dette er svært sjeldent.

Hvordan velge en trygg tatovør?

Når man har funnet ut hva og hvor man vil ha tatovering bør man finne frem til ett seriøst tatoveringsstudio. I Norge har Mattilsynet ansvaret for fargeforskriften, mens det er kommunehelsetjenesten som har ansvaret for å sørge for hygieniske forhold på tatoveringsstedet.

Styreleder Kari Kjelskau fra Norsk Tattoounion forteller at det i disse korona tidene er noen som tror det er tryggere å tatovere seg hjemme hos noen enn i ett studio. Det har også vært økning i de som blir tatovert på fest, nå da festene har gått fra det offentlige rom til det private. Dette ønsker hun å advare mot.

STYRELEDER I NORSK TATTOUNION: Kari Kjelskau kommer med nytting informasjon om hvordan velge en trygg tatovør. FOTO: Privat.
STYRELEDER I NORSK TATTOUNION: Kari Kjelskau kommer med nytting informasjon om hvordan velge en trygg tatovør. FOTO: Privat. Vis mer

– Det er viktig at man velger riktig tatovør for jobben man vil ha gjort. Selv om studioet er godkjent er det ikke sikkert at de er like flinke på alle typer motiv. Gjør grundige forundersøkelser på hvilken tatovør som skal få merke deg for livet. Sjekk bilder av tidligere arbeider tatovøren har gjort. Er det rette streker? Er fargen jevn? Er skyggene der de skal være? Ser motivet bra ut generelt?

Kjelskau råder også at du sjekker ut studioet.

– Ser det rent og pent ut? Er det ryddig? Å rette opp feil som er gjort er ikke alltid like lett, og det er ikke alltid at en cover-up fungerer.

Har du fått arrdannelse i tatoveringen vil dette synes igjennom hvis du tar en cover-up. Laser er heller ikke et bra alternativ, mener Kjelskau.

– Har tatovøren gått for dypt klarer ikke laseren å fjerne fargepigmentene. Det beste er å gjøre et riktig valg fra starten.

Ingen forskrift forhindrer en dårlig tatovør

– Det finnes ingen forskrifter mot å være en dårlig tatovør så her er valget ene og alene ditt. Så lenge det finnes kunder som er villige til å betale vil det alltid finnes dårlige tatovører. Vær kvalitetsbevisst! Det er ikke sikkert du er heldig om du får en billig tatovering. Det finnes derimot forskrift for hygiene og farger. Lokaler skal være godkjent av lokale myndigheter og farger skal være i henhold til forskrift. Det er ikke lov å utføre tatoveringer i et hjemmemiljø, på fest, i bobiler eller lignende, understreker Kjelskau.

Jeg angrer på tatoveringen …

Å fjerne en tatovering med minst mulig merke kan være en lang og kostbar prosess og avhenger av om det er amatørtatovering (sitter ofte mer overflatisk), profesjonell tatovering (sitter dypere) og hvilke farger som er brukt. Man kan enten velge å tatovere over den gamle tatoveringen, fjerning med hudsliping/overflate laserbehandling (CO₂ eller Erbium), tatoveringslaserbehandling (Q switched, Pico), kjemisk behandling eller kirurgisk fjerning.

Ved ønske om fjerning er det vanligst nå å bruke tatoveringslaser. Ved tatoveringslaser absorberes laserlyset selektivt i fargestoffet i tatoveringen med minst mulig skade på øvrige strukturer i huden. Man kan si at tatoveringspigmentet "sprenges” nede i huden slik at det kan fraktes vekk av hvite blodlegemer (3). 5–12 behandler er som regel påkrevd og må gjentas hver 6 – 8 uke (6).

Ved bruk av kirurgi, blir det alltid et operasjonsarr, ved overflatelaser (CO₂ eller Erbium) eller hudsliping blir det et hvitt arr, noen ganger med ekstra fortykkelse i huden (3).

Det er viktig å være tålmodig og følge opp behandlingen på riktig måte, dersom man ønsker best mulig resultat. Man kan aldri garantere at en tatovering forsvinner fullstendig (3).

KRAFTIG HUDREAKSJON I TATOVERINGEN: Her er en kraftig hudreaksjon etter laserfjerning av tatovering. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock
KRAFTIG HUDREAKSJON I TATOVERINGEN: Her er en kraftig hudreaksjon etter laserfjerning av tatovering. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Valg av type fjerning avhenger av hvorfor man ønsker å fjerne tatoveringen og hva slags tatovering man har. Har man en kraftig allergisk reaksjon i huden må man av og til operere vekk tatoveringen. Det kan da være risikofylt å fjerne tatovering med tatoveringslaser fordi man kan få en alvorlig allergisk reaksjon når pigmentet fraktes vekk fra tatoveringen og inn i blodbanen.

Jeg er kjempefornøyd med tatoveringen – hvordan bevare den best mulig?

  • Dersom huden over tatoveringen er tørr anbefaler jeg å bruke en vannbasert fuktighetskrem. Petroleumsbaserte produkter som vaselin, kan få blekket til å blekne.
  • Beskytt tatoveringen mot solen. Ultrafiolett lys fra solen og solarium kan bleke noe tatoveringsblekk.
  • Når du er ute i solen kan du beskytte tatoveringen med å påføre en bredspektret solkrem med SPF 30 eller mer. Appliser solkremen 15 minutter før du går ut og gjenta smøring hver andre time (5).

Kilder

1) Langeland, Tor: tatovering i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 14. september 2020 fra https://sml.snl.no/tatovering

2) Langeland, Tor: koebnerfenomen i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 14. september 2020 fra https://sml.snl.no/koebnerfenomen

3) PASINFO OM FJERNING AV TAT0VERING MED LASER fra Hudklinikken Jon Langeland, utarbeidet av Jon Langeland.

4) American Academy Dermatology (AAD): TATTOOS: 7 UNEXPECTED SKIN REACTIONS AND WHAT TO DO ABOUT THEM

5) AAD: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/tattoos/caring-for-tattooed-skin

6) Dermnet.nz. Tattoo-associated skin reactions, Author: Vanessa Ngan, Staff Writer, 2005. Updated by Dr Ebtisam Elghblawi, Dermatologist, Tripoli, Libya. Updated November 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer