Vorter på hendene

Vorter er smittsomt, men kan heldigvis behandles og forebygges på flere måter.

VORTER: Vorter på hendene skyldes virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VORTER: Vorter på hendene skyldes virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vorter skyldes en infeksjon i huden med humant papillomavirus (HPV). Vorter på hender og føtter er det vanligste, men kan oppstå over hele kroppen.

- Viruset gjør at cellene i det øverste hudlaget deler seg, og skaper en fortykket hud, forklarer hudlege Teresa Løvold Berents.

Årsak

Vorter smitter ved direkte kontakt, og er vanligst hos ungdommer og barn.

FØTTER: Vorter som skyldes virus, kan også oppstå på føttene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FØTTER: Vorter som skyldes virus, kan også oppstå på føttene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Man ser som regel vorter hos barn som ennå ikke har utviklet en immunrespons mot viruset, de med dårligere hudbarriere som ved atopisk eksem, eller de som har nedsatt immunforsvar for eksempel grunnet en transplantasjon, forteller Berents.

Symptomer

Vorter er vanligvis hudfargete, harde og med en ujevn overflate. Enkelte kan være mørke og ha en jevn overflate.

Vanligvis er vorter ufarlige og smertefrie, men kan være vonde å gå på dersom man har vorter under fotsålen. Mange opplever vorter som kosmetisk skjemmende, opplyser helsebiblioteket.

Diagnose

Diagnosen settes ved klinisk undersøkelse.

- Legen vil som regel kjenne igjen en vorte, og det er sjelden behov for prøver, sier hudlegen.

Forebyggende

Vorter er smittsomt, og nye utbrudd kan forebygges ved å unngå å smitte andre. Bruk av tøfler, eller annet fottøy i offentlige dusjer kan minske sjansen for overføring av viruset. Redskaper man bruker til å fjerne vorter som neglefiler, burde ikke brukes på frisk hud eller deles av andre, skriver UptoDate.

Behandling

Vorter forsvinner ofte av seg selv, og må ikke behandles. Vil man ikke vente på dette, finnes det heldigvis flere alternativer.

- Hjemmebehandlinger med produkter kjøpt på apoteket kan være effektivt, men krever mye av en selv, forteller Berents.

Hun foreslår salisylvaselin som er et middel som bløtgjør vorta. Dette smører man på om kvelden, og dagen etter kan man file ned utveksten. Etsende produkter er også et alternativ.

Hos hudlegen kan man få frysebehandling med flytende nitrogen.

- Fellesnevneren for disse behandlingene er å destruere vorta og trigge en immunrespons til å bekjempe vorte-viruset. Hos pasienter som har hatt vorter lenge, kan legen prøve å skjære den vekke eller bruke laser. Immunstimulerende kremer kan også benyttes, sier Berents.

VORTE: Viruset gjør at det skapes et fortykket hudlag på vorta. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
VORTE: Viruset gjør at det skapes et fortykket hudlag på vorta. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Gaffa-teip: Det er ikke sikkert akkurat hvorfor denne hjemmebehandlingen kan hjelpe, men ifølge UptoDate, har enkelte pasienter hatt suksess med denne metoden. Man går fram ved å dekke til vorta med teip og la det sitte på i seks dager. Når man fjerner teipen, skal man la vorta ligge i varmt vann imellom ti til tjue minutter, før man forsiktig fjerne død hud. La huden hvile i en natt, og sett på teipen igjen i seks nye dager. Hvis man ikke ser noen forbedring innen to uker, er det lite sannsynlig at denne metoden virker. Metoden er ikke anbefalt til pasienter som har diabetes, nerveskade, aterosklerose, eller andre tilstander som gjør huden irritert.

Kan det være noe annet?

Andre tilstander som liktorn (clavus) og talgvorte (seborreisk keratose) kan likne på virus vorter, mener Berents.

Liktorn er fortykket hud som stikker inn i huden, men vil i motsetning til vorter, ikke blø dersom du fjerner huden over. Liktorn har også de naturlige hudlinjene opprettholdt. Seborreiske keratoser er svært vanlige, godartet utvekster, som begynner ofte som flate, mørke, brunaktige flekker i huden, skrev Lommelegen tidligere.

Når ta kontakt med lege

- Dersom man har uttalte plager som påvirker livskvaliteten kan man kontakte legen, sier Berents.

Er man ikke sikker på om utveksten faktisk er en vorte, vorta reagerer ikke på hjemmebehandling, eller man er usikker på hvilken hjemmebehandling man bør prøve, bør man også oppsøke hjelp. Det samme gjelder dersom man har fått behandling og har utviklet en hudinfeksjon. Dette vises i form av rødhet, smerte eller pus fra behandlet området, opplyser UptoDate.

Prognose

- Vorter forsvinner som regel av seg selv, men hos noen kan det ta flere år, sier hudlegen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer