Vitiligo

Hvite flekker på huden kan være et kosmetisk problem for mange. Det finnes flere årsaker, i denne artikkelen omtaler vi den autoimmune tilstanden Vitiligo.

Foto: Hudlegekontoret, Moss.

Mange årsakerDet finnes mange årsaker til at huden kan få hvite flekker. Felles for disse er at pigmentcellene i huden ikke er tilstede eller fungerer normalt. Personer uten hudpigment, albinoer, har en mutasjon som fører til at hudpigmentet melanin ikke lages riktig i huden.

Skade i pigmentcellenePersoner med flekkvist pigmenttap har ofte en skade av pigmentcellene - melanocyttene i huden. Årsaken til dette kan være kjemikalier brukt i industrien, sopp, flekker etter tidligere hudinfeksjoner. En del parasittlidelser er sjeldne i Norge men kan i utviklingsland føre til pigmenttap.

Autoimmun årsakHos personer med vitiligo har immunapparatet angrepet melanocyttene i et område og utryddet dem helt. Grunnen til at dette skjer vet man ikke, men trolig er det en arvelig sykdom, ½ til 1% av befolkningen plages med denne sykdommen.

Ofte flere i samme familieDen vanligste formen kan ramme hvor som helst på kroppen, og opptil 30% av pasientene har kjente tilfeller av vitiligo i nær familie. Det er dessuten flere som også har andre autoimmune sykdommer, slik som diabetes, stoffskiftelidelser og en type blodmangel kalt pernisiøs anemi. En sjeldnere form for vitiligo holder seg til kun en del av kroppen, feks en arm. Større skader og solbrenthet kan utløse begge disse tilstandene.

Slik ser det utDen generelle formen gir ofte skarpt avgrensede hvite flekker på håndbaken, vristen, foran på knærne, i nakken og rundt kroppsåpninger. Håret kan også miste fargen. Hos hvite mennesker er ofte den omliggende huden litt kraftigere pigmentert enn vanlig. (se bildet)

SykdomsutviklingDet er vanskelig å forutsi utviklingen av vitiligo. Forandringene kan holde seg uforandret lenge, spre seg eller noen ganger bli normale igjen. I så fall skjer -repigmenteringen- fra hårsekkene i området.

Ingen god behandlingDet er ingen god behandling for denne tilstanden. En fersk flekk kan behandles med et kraftig lokaltvirkende kortisonsalve. Lysbehandling (såkalt PUVA) ble mye brukt tidligere og kan gi effekt på ferske flekker, men behandlingen er langvarig. Hos de fleste hvite personer bør som regel flekkene ikke behandles, men dekk-kremer kan minske det kosmetiske problemet.
Det er svært viktig å unngå sterk soleksponering og bruke solkremer på disse flekkene som er svært følsomme for solen.

Unngå å bli solbrentVitiligo er en autoimmun lidelse som ofte blir et kosmetisk problem for pasienten. Det er svært viktig å unngå solbrenthet, og det finnes mange gode dekk-kremer i handelen som kan gjøre flekkene mindre tydelige.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Stikkord: