Hudlege:

Vanlig årsak til flass i hodebunnen. Dette hjelper

Sliter du med hodebunnsflass? Det finnes hjelp å få.

FLASSER: En vanlig plage. Foto: Shutterstock
FLASSER: En vanlig plage. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hodebunnsflass er veldig vanlig. En vanlig årsak til hodebunnsflass er seboreisk eksem. De aller fleste med seboreisk eksem har plager med lett hodebunnsflass i perioder uten andre plager.

Noen vil være mer plaget i hodebunnen med mye hodebunnsflass, kløe og utslett. De som er uttalt plaget vil også kunne få plager fra andre hudområder som øyebryn, ører og brystet.

Årsaken til seborisk eksem

Plagene er vanligst i spedbarn-, ungdom- og voksenår. Årsaken til seboreisk eksem er blant annet økt talgproduksjon og økt aktivitet av en sopp som er en del av hudens vanlige mikrober. De med talgrik hud er oftere plaget av seboreisk eksem.

Seboreisk eksem er en kronisk plage som har en del triggere, noen vanlige er stress, hormonendringer, vannets hardhet, kald høst og vinter måneder.

Behandling

Milde plager med hodebunnsflass kan behandles med regelmessig bruk av sjampo som inneholder aktive stoffer som blant annet ketokonazol, selendisulfid og tjære. Flere sjampoer kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Ved uttalte plager kan det i tillegg være aktuelt å behandle område med et topikalt kortisonpreparat.

Andre mulige årsaker

Det er viktig å vite at det også er andre årsaker til hodebunnsflass slik som atopisk eksem, psoriasis eller en soppinfeksjon.

Hvis du ikke opplever hjelp mot hodebunnsplagene dine ved å bruke reseptfri sjampo, er det lurt å kontakte hudlege for å få riktig diagnose og behandlingsplan.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer