Mange sykdommer og påvirkninger kan gi utslett. Noen ganger kan det være enkelt å avgjøre hva utslettet skyldes, andre ganger vanskelig.
Denne artikkelen prøver å gi en oversikt over årsaker som kan være bakenforliggende et utslett. Listene nedenfor er ikke nødvendigvis uttømmende.
Mulige årsaker til utslett kan være:
Barnesykdommer
Både barn og voksne kan rammes av smittsomme barnesykdommer. Noen av barnesykdommene gir klassiske utslett. Klikk på lenkene for å se bilder av de forskjellige utslett.
- Røde hunder: Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, overkroppen, armene og beina i løpet av et par dager.
- Meslinger: Utslettet på kroppen er først småflekket og blekt rødt, senere blir det mer utflytende og brer seg ut over større områder med litt mørkere farge.
- Vannkopper: Vannkoppene ser ut som små blærer eller små «gryn» med klart innhold, som kan komme over hele kroppen, men også steder som slimhinner og i munn.
- Tredagersfeber (den fjerde barnesykdommen): Utslettet kommer etter to dager med feber, hvor feberen faller den tredje dagen, derav navnet. Utslettet består av små blek-røde flekker på overkroppen, i ansiktet og på armer og bein. Utslettet er svakt og ikke vesentlig hevet i forhold til huden rundt, og gir ikke blemmer. Klør ikke.
- Den femte barnesykdommen: Utslettet starter med kraftig rødme i kinnene i ansiktet. Etter ytterligere et par dager utvikler det seg et utslett på armene, beina og overkroppen; magen, brystet og ryggen. Utslettet består av prikker som er lyst røde, sammenflytende og med varierende form.
- Skarlagensfeber: Først blir tunga rød med store prikker, ofte med et hvitt belegg i midten. Tunga kan minne om et jordbær. Etter 1/2-2 dager begynner så utslettet, vanligvis som et diffust rødt og finprikket utslett på halsen, bak ørene, og i ansiktet -unntatt rundt munnen, under armene, framsiden av albuene, i lysken og deretter resten av kroppen.

Hvordan ser ringorm ut? Veldig forskjellig!
Bilder: Vanlige utslett hos spedbarn
Klikk på bildene for større bilde og for å lese hvilket utslett eller hudreaksjon som er avbildet.
Les mer om de ulike spedbarnsutslettene
Infeksjonssykdommer
Andre infeksjonssykdommer som kan gi utslett:
- Brennkopper
- Herpes simplex
- Herpes zoster (helvetesild)
- Rosen (erysipelas)
- Soppinfeksjoner i huden.Vanligst er candidainfeksjoner som kan komme i bleieområdet hos bleiebarn, eller i underlivet til voksne.
- Virussykdommer. Mange uskyldige virussykdommer kan også føre til utslett.

6 årsaker til nupper i huden

Hudlege: Slik kjenner du igjen kontakteksem
Alvorlige infeksjoner
Alvorlige infeksjoner som for eksempel smittsom hjernehinnebetennelse, meningokokksykdom på fagspråket, kan gi hudblødninger som kan se ut som utslett. Et annet eksempel på en alvorlig infeksjon som kan gi hudutslett med hudblødninger er blodforgiftning.


Underlivet
Det finnes mange ulike typer utslett som kan oppstå i underlivet. Det er mange årsaker til utslett, kløe og svie i underlivet. Her er noen artikler som kanskje gjør deg klokere:
Hos barn:
Hos voksne:
- Soppinfeksjon i underlivet
- Kløe og svie i underlivet hos kvinner
- Utslett eller sår på penis
- Herpes i underlivet
- Kjønnsvorter
- Syfilis
- Gonoré

Kløe i underlivet - hva er årsaken?
Bilder av forskjellige utslett og eksem
Hudsykdommer som kan føre til utslett eller andre hudforandringer:
- Eksemer: Et akutt eksem kjennetegnes ved rødhet, hevelse, væsking og kløe. Ved kronisk eksem er huden ofte tørr, tykk og skjellende.
- Kviser: Kviser kan gi hudormer, knuter og pustler.
- Psoriasis: Psoriasis fremstår som regel med avgrensede, lett fortykkede røde flekker i huden, vanligvis dekket av hvite eller sølvfargede skjell.
LES OGSÅ: Atopisk eksem

- Pityriasis rosea: Pityriasis rosea gir som regel først en lyserød, myntstor flekk («primærmedaljong») og 5 – 10 dager senere tilkommer utslett med mange små ovale flekker i «juletremønster» på overkroppen.
- Lichen planus: Lichen planus fører til intens kløe og gir et utslett som består av tallrike, små, avflatede, kantete, rødfiolette knuter som oppstår hyppigst rundt håndleddene og anklene.
- Rosacea: kan minne litt om kviser og kan gi rødme, samt kviseliknende utslett i pannen, på nesen, i kinnene og på haka, men ingen hudormer. Som regel er området rundt munnen og rundt øyne frie for utslett.
- Elveblest : Elveblest gir intens kløe og vabler. Utslettet flytter på seg på kroppen i løpet av en 24 timers periode. Det kan være en akutt reaksjon eller en kronisk tilstand hvor elveblesten kan være tilstede over uker, måneder og til år. Dersom man samtidig har pustebesvær og føler seg uvel må man kontakte helsepersonell.

- Erythema multiforme: Erythema multiforme fremstår ofte med røde flekker på håndflatene, fotsålene, leggene, underarmene og ansiktet. Noen av flekkene får ringer og ser ut som en blinkskive.
- Erythema nodosum (knuterosen): Knuterosen gir ofte smertefulle, blårøde knuter på legger, knær og underarmer. Det er vanlig å få feber og leddsmerter samtidig. Pasienten føler seg ofte syk.

Allergiske reaksjoner i huden
Allergiske reaksjoner av alle typer kan føre til utslett. Allergiske reaksjoner kan oppstå blant annet mot legemidler, sollys (alene eller i kombinasjon med at man tar medisiner), vaskemiddel, parfyme, klær med mer.
MI-allergi er allergi mot produkter med methylisothiazolinone, forkortet MI. Dette stoffet kan finnes i for eksempel adin sjampo og i maling.
Elveblest kan være ett symptom på en akutt allergisk reaksjon. Ved mistanke om allergisk reaksjon bør lege/legevakt kontaktes straks.
Parasitter
Lus, skabb og insektstikk kan gi utslett.

Kilder
Revisjon: Saken ble oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, 17.06.20. Kilder ved oppdatering: 1) Lommelegen.no. 2) Felleskatalogen.no
Revisjon 20.11.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.
Denne saken ble i sin helhet oppdatert 24.11.2017 av lege, Rieger. Kilder ved oppdatering: lommelegen.no, lvh.no, og en kortere versjon av sak om utslett på Lommelegen.no, opprinnelig skrevet av Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, 28. juli 2005.